Review Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless

De Bowers & Wilkins Zeppelin was het eerste iPod-dock dat aantoonde dat luxe en een hoogwaardig geluid elkaar konden ontmoeten in een compacte speaker. Negen jaar later verschijnt er een nieuwe versie die helemaal geen Apple meer nodig heeft.

In 2006 was er een bepaalde consensus: met de Bowers & Wilkins Zeppelin was iedereen het er toch wel over eens dat er iets nieuws, iets anders op de markt werd gebracht. Een opvallende verschijning die onverwachte weergavekwaliteit bood vanuit een drivercollectie herborgen in een luchtschipvormig dock dat tijdsgenoten als de iPod Hifi het nakijken gaf.

Fast forward naar 2015 en muziekconsumptie wordt gekenmerkt door een aantal andere tendenzen dan destijds. Fysieke docking is passé en draadloos is heerser, waarbij er vooral gestreamd wordt vanaf een mobiele toestel. Een evolutie die Bowers & Wilkins niet ontgaan is, getuige ook de Zeppelin Air - inmiddels ook al weer ruim vier jaar geleden aan een review onderworpen.

'Air' was in dezen uiteraard een verwijzing naar Apple's AirPlay, de streamingtechniek van de gigant uit Cupertino. Fysieke docking was echter nog steeds mogelijk, te meer omdat ook AirPlay zijn beperkingen heeft; voor niet-Apple gebruikers. De nieuwste generatie Zeppelin-modellen, de Wireless, maakt het draadloze echter de definitieve omgangsvorm. Nog altijd voorzien van AirPlay is de Zeppelin Wireless ook uitgerust met Bluetooth en Spotify Connect. 

Het zal je niet verbazen dat het verdwijnen van dockingsmogelijkheden het fraaie ontwerp alleen maar ten goede komen. Weg is die lelijke connector én de grote beugel waarop het gemonteerd was. Daarnaast vraagt de akoestisch neutrale luidsprekerstof met zijn subtiel patroon om net wat minder aandacht, wat de uitstraling heel ingetogen maakt. Een geslaagde stijloperatie die de Zeppelin Wireless niet minder een stijlicoon maakt.

Aan de achterkant is te zien dat de twee grote baspoorten van de vorige versies, die bij plaatsing dicht aan een muur voor een overaanwezige bas konden zorgen, verdwenen zijn. Het maakt de Wireless minder gevoelig voor waar je hem plaatst: je kan 'm net zo goed op een kast tegen een muur plaatsen als op een vrijstaand meubel, zoals een kookeiland of tafel. Er is voorzien in een 3,5mm aux-ingang, maar Bowers & Wilkins verwacht dat de Wireless toch echt wireless ingezet zal worden. Er is dan ook niet langer een optische ingang voor de aansluiting van een cd-speler of om 'm als speaker in te zetten voor je televisie.

MERK

EDITORS' CHOICE