REVIEWYamaha

Review: Yamaha YSP-1600 Soundbar met MusicCast

Eric de Boer | 09 november 2015 | Fotografie Fabrikant | Yamaha

SAMENVATTING

Voor het weergeven van TV-geluid, films en series biedt de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector in elk geval een betere klank met een stuk meer ruimtelijke effecten dan je van een TV zelf kunt verwachten. Daarin is het bedrijf geslaagd. En voor het vrij lage bedrag dat de YSP-1600 moet kosten, beschik je dan ook over een keur aan streaming-opties, echte surroundweergave in plaats van een nagebootst ruimtelijk geluid en een goede basis voor multiroom-oplossingen. Het MusicCast systeem verdient het wel, want de app biedt veel gemakken en een zeer eenvoudige bediening.

PLUSPUNTEN

  • Veelzijdige soundbar
  • MusicCast (dus ook voor multiroom te gebruiken)
  • Slanke vormgeving
  • Streaming mogelijkheden

MINPUNTEN

  • Laagweergave
  • Minder geschikt voor grotere ruimtes
  • MusicCast App moet nog wat verfijnd worden
  • De grafische interface (menu) van de soundbar zelf

Sinds de televisie plat is geworden, werken fabrikanten van hifiproducten ook aan alles-in-een oplossingen voor het geluid, die passen bij de vormgeving. De soundbar is een van die producten, die liefhebbers van een strak design toch een vorm van surroundbeleving moest bieden zonder het interieur te belasten.

Een van de merken die al jaren soundbars produceert is Yamaha, dat met de komst van MusicCast het medium nieuw leven inblaast en daarmee meteen de basis legt voor een complete multiroom oplossing. Ik voelde de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector uitgebreid aan de tand.

De Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector is nog steeds herkenbaar als soundbar, met de toevoeging van diverse bedrade en draadloze mogelijkheden. In plaats van alleen gebruik te maken van de draadloze functionaliteiten van Bluetooth, integreerde Yamaha het onlangs geïntroduceerde MusicCast bedienings- en multiroomsysteem voor een complete en overzichtelijke basis waarmee de gebruiker het hele huis van muziek kan voorzien.

Elk Yamaha component met MusicCast kan dienen als basis voor een multiroom setup, waarbij WiFi, Bluetooth en Airplay naadloos zijn geïntegreerd. De Yamaha YSP-1600 soundbar kan dus ook het begin zijn van een complete geluidsoplossing voor in het huis, terwijl de bediening volledig wordt beheerd door een App. MusicCast biedt toegang tot diverse streaming diensten (zoals Spotify en Deezer), internetradio via vTuner, je digitale muziekcollectie, Bluetooth-apparaten en niet te vergeten externe bronnen die fysiek met het MusicCast ondersteunende Yamaha apparaat verbonden zijn.

Slank en vol
Dat geldt zeker ook voor de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector, de goedkoopste Yamaha soundbar met MusicCast ondersteuning. Ondanks de vriendelijke prijskaart van nog geen 600 Euro, zit de slanke soundbar boordevol technieken en opties. Voor de weergave van stereo en surroundgeluid heeft Yamaha de YSP-1600 voorzien van acht in lijn geplaatste 2,8 centimeter grote drivers, die samen met twee aan de bovenzijde van de soundbar geplaatste 8,5 centimeter woofers moeten zorgen voor een 5.1-kanaals geluidsbeleving. Een Klasse D versterking met een totaalvermogen van 76 Watt zorgt voor de aansturing van de interne speakers.

De Yamaha YSP-1600 maakt gebruik van de eigen CinemaDSP Digital chipset voor het weergeven van surroundgeluid. Geen virtuele surroundweergave zoals gebruikelijk bij vrijwel alle andere soundbars, maar echte surroundkanalen met elk een eigen driver en aansturing.  Via de App of de meegeleverde afstandsbediening kiest de gebruiker voor de instelling voor film, muziek, sport, spel, tv-programma of stereo. De extra optie Clear Voice zorgt ervoor dat dialogen helder boven andere geluiden uitkomen, handig voor gesproken uitzendingen. Stemmen zijn duidelijker te volgen door het dempen van achtergrondgeluiden. Een extra handigheid van de Yamaha YSP-1600 soundbar is de akoestische aanpassing, die de gebruiker laat kiezen uit drie mogelijke luisterposities. Zo optimaliseert Yamaha een eventuele plaatsing buiten de geijkte luisterdriehoek.

MERK

EDITORS' CHOICE