REVIEWYamaha

Yamaha YSP-1600 - Compleet


Eric de Boer | 09 november 2015 | Fotografie Fabrikant | Yamaha

De Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector is vrij compleet. Naast de meegeleverde afstandsbediening zit er in de verpakking meteen accessoires voor wandbevestiging. Zoals het een soundbar betaamt, zijn er buiten de draadloze verbindingsmogelijkheden op de Yamaha YSP-1600 ook twee HDMI-aansluitingen voorhanden, waarvan er één met de TV verbonden kan worden en CEC/ ARC ondersteunt. Deze aansluitingen zijn helemaal up to date met HDCP 2.2 certificering en 4K60p en 3D ondersteuning. Een optische digitale ingang, een analoge aansluiting en een mogelijkheid om de soundbar bekabeld met het thuisnetwerk te verbinden maken de ingangen compleet, terwijl liefhebbers van meer laag een externe subwoofer aan kunnen sluiten.

Dolby Digital, Dolby ProLogic II, DTS en stereo-signalen (LPCM) worden allen ondersteund door de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector. Voor het streamen van muziek is er AirPlay voor Apple gebruikers, is de Bluetooth-ontvanger voorzien van A2DP en via DNLA worden WAV-, Flac- en AIFF bestandsindelingen met een maximale resolutie van 192 kHz ondersteund (Apple Lossless gaat tot 96 kHz). Zowel via de toetsen aan de voorkant van de slechts 6,5 centimeter hoge Yamaha soundbar als de afstandsbediening kunnen standaard bediening worden gepleegd, de MusicCast App is echter veel uitgebreider en via de Home Theater Controller App zijn meer instellingen bereikbaar.

Gebruik van de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector
Diezelfde App is overigens ook meer dan een aanbeveling waard. De Yamaha YSP-1600 soundbar is weliswaar eenvoudig via de OSD op de TV in te stellen, maar wat ziet die interface er gedateerd uit. Geen enkele opsmuk, niet eens een logo. Alsof je anno 2015 met een op MS DOS werkende tablet werkt. Wie (even) zonder netwerk zit moet wel gebruikmaken van deze GUI via de meegeleverde afstandsbediening.

De HT Controller App is echt een verademing. Hiermee kan de gebruiker kiezen voor toegang naar de MusicCast App, de ingang kiezen, de surroundmodus aanpassen en het geluid aanpassen (de sterkte van de ingebouwde woofers en de Clear Voice-functie). Een extra pluspunt van deze App is dat je de positie van de Yamaha YSP-1600 op de ruimte kunt afstemmen. Staat de soundbar bijvoorbeeld niet in het midden van de huiskamerwand, dan zorgt deze functie dat het signaal naar links of rechts wordt aangepast om toch een vol en breder geluid te krijgen. Ook de diepte van de ruimte is instelbaar, zodat de soundbar weet hoe groot de surroundafbeelding moet zijn. Weer eens anders dan de inmeetmicrofoon die vaak bij een dergelijk product geleverd wordt en eenvoudig in te stellen.

De ingebruikname van de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector is met de App zeer eenvoudig. Wel moet je even alle standaard instellingen in via de GUI benaderen om de soundbar handmatig te verbinden met je thuisnetwerk. Wie het prettiger vindt, kan ook de Wireless Direct-functie benutten, maar ik zie graag wat een apparaat doet in mijn netwerk. Wie de Yamaha soundbar voor een TV plaatst op een meubel, kan ook zeker zijn van een onverstoorde bediening van de televisie met de ingebouwde TV Remote Repeater, een doorvoer van infrarood signalen door de soundbar. Slim bedacht.

De geluidsweergave van films en series over de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector is een upgrade ten opzichte van het kale geluid dat in veel platte TV’s zit. Hoewel de soundbar in mijn woonkamer niet uitblinkt in surroundweergave, is dat in kleinere ruimtes waarschijnlijk beter. De Blu-ray versie van de science fiction film Oblivion komt in mijn woonkamer niet heel erg ruimtelijk over, hoewel vocalen wel weer helder naar voren komen. Wie de soundtrack echter in een volledige meerkanaals opstelling heeft gehoord, blijft wat missen. Daarnaast geven de subwoofers wel extra laag weer, maar bij krachtige basweergave wil de behuizing nog wel eens meetrillen. Dat maakt dat het laag soms een eigen leven gaat leiden, terwijl zachter zetten van het basvolume weer een deel van de beleving wegneemt. Gelukkig bezit ik ook nog een goede DALI SUB E-12F subwoofer, die wel zorgde voor een goede invulling van het laag. Vele series en films volgden de revue, waarbij de Yamaha steeds een geluid gaf dat beter klonk dan menig televisie.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »