REVIEWYamaha

Yamaha YSP-1600 - MusicCast

Eric de Boer | 09 november 2015 | Fotografie Fabrikant | Yamaha

Via de Home Theater Controller app bedien je dus de standaard instellingen van de YSP-1600. Dit went snel en dankzij de overzichtelijke app gebruik je de meegeleverde afstandsbediening niet meer. Omdat er geen display op de Yamaha soundbar zit (enkel LED’s die informatie geven door samen of alleen op te lichten en te knipperen), grijp je sneller naar de smartphone of iPad.

En daar komt dan de MusicCast app om de hoek kijken. Toch een van de belangrijkste USP’s van de nieuwe Yamaha productlijn. Voor het bedienen en selecteren van streaming diensten en aangesloten bronnen werkt de App zeer eenvoudig. De App is overzichtelijk in te richten, met de optie om foto’s van je eigen woning aan zones toe te voegen en de naam te wijzigen van –in dit geval- YSP-1600 naar ‘Woonkamer’. Leuke persoonlijke toevoeging.

Via Net Radio is de hele wereld op radiogebied bereikbaar. Selecteer je favoriete zender door te zoeken op station, genre, land en meer. Favoriete stations kunnen eenvoudig worden ingesteld en via de tab Bookmarks. Wat mist, is een zoekfunctie. Zo luister ik graag naar Radio Paradise, maar die vind je niet zomaar. Het zoeken naar een station zorgde –ondanks de software-update van de YSP-1600- ook enkele keren voor het compleet vastlopen van de app, waarna ik de soundbar opnieuw moest toevoegen via de Connect-knop voorop de soundbar. De weergave van internetradio (dat vaak op MP3-niveau wordt gestreamd) is overigens wel in orde voor een soundbar met deze afmetingen.

Het streamen van muziek uit het eigen netwerk (in dit geval een NAS met daarop een mediaserver) werkt stabieler dan de radiofunctie. Zoeken naar albums of artiesten heeft nooit voor het vastlopen van de App gezorgd en er kunnen 40 favoriete nummers worden opgeslagen. Zoeken naar een album is wel wat lastig, aangezien ook hier geen alfabetfunctie of een zoekfunctie voorhanden zijn. Ook het maken van een eigen playlist is niet mogelijk, tenzij je die als album hebt opgeslagen in een map of bestand op de NAS.

Klankmatig komt de Yamaha YSP-1600 Digital Sound Projector redelijk uit de verf, hoewel er altijd een verruiming aan het geluid wordt toegevoegd. Dus ook in stereo-modus. Dat komt het gevoel van stage wel ten goede, maar kan bij klassieke of akoestische muziek tot verwarring leiden. Het is deels het resultaat van de bovenop geplaatste woofers, waaruit ook een klein deel van de middentonen worden weergegeven. Hoge tonen worden wel weer direct en helder aan de luisteraar gepresenteerd.

Zonder subwoofer blijft het laag wat aan de matige kant en ook is er van echte hifi geen sprake, maar gezien de prijsklasse en de vele opties die Yamaha voor dit geld biedt mag je ook niet klagen. Ter illustratie: Van Piekeren zijn –prima opgenomen- EP Lijf en Rauw klinkt  over de Yamaha soundbar weliswaar redelijk breed afgebeeld, maar mist de volheid in de diepe stem van de Utrechtse zanger en laat een wat harder gitaargeluid horen dan natuurlijk is. Ook het fraaie Birds Requiem van Dhafer Youssef klinkt ruimtelijk, maar af en toe tegennatuurlijk als het gaat om plaatsing. Daarbij wordt het geheel meer in de hoogte geplaatst dan naar voren. Het stereobeeld dat op Dido’s Life For Rent wordt geschept is prettig en laat horen dat de soundbar prima buiten zijn formaat kan treden. Dat er wat middentonen weg zijn gevallen door de keuze voor een compactere behuizing met dito drivers is logisch en zal bij gebrek aan een andere weergever in een huiskamer niet opvallen bij de doelgroep.

Het beheren van zones en de muziek die daarover speelt is met MusicCast eenvoudig en zo werd mijn eetkamer eenvoudig ook van muziek voorzien tijdens een etentje. De door Yamaha aangeleverde WX-030 zonespeler is best krachtig en diende zijn taak prima.

MERK

EDITORS' CHOICE