Showverslag: A Real Analog Breakthrough bij Chattelin Audio Systems

Jan de Jeu | 30 oktober 2015 | Fotografie Beeldhouwers

Een dealershow met een titel als deze kan rekenen op mijn warme belangstelling. Tenslotte ben ik niet alleen een muziekliefhebber, maar ook een vinylliefhebber. En een breakthrough? Inmiddels loop ik lang genoeg mee in het Hifi-wereldje om te weten dat ook in het audiosegment geldt dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Tegelijkertijd weet ik dat wanneer deze dealer een dergelijke aankondiging doet, ik in ieder geval iets moois kan verwachten. Terwijl ik dit schrijf, komt mij een luistersessie voor de geest die ik minder dan een jaar geleden had in ditzelfde pand. Met de Magico Q7 luidsprekers en de versterkers van Soulution; geweldig, lees er mijn bevindingen maar op na op Hifi.nl. Een uitstekende reden dus om ook nu weer op zondag af te reizen naar de Anna Paulownastraat in Den Haag om de tweede en laatste dag van de show bij te wonen.



De analoog liefhebber
Op de aangekondigde openingstijd stap ik het fraaie pand binnen en nog voordat ik hem gezien heb, weet ik door de bij de deur tentoongestelde bakken met LP’s en CD’s al dat ook Gerrit Nutters met een deel van zijn muzikale voorraad aanwezig is. Ik tref hem aan in gesprek met Jan Splinter, de zakelijke partner van Peter Chatelin. Jan vertelt me dat Peter deze dag zelf wat later begint omdat hij vanavond nog op moet treden met zijn band Pink Project. Voor mij als schrijver van dit verslag geen enkel probleem, want van de twee eigenaren van Chatelin Audio Systems is juist Jan de gepassioneerde analoog liefhebber die zijn hele leven al bezig is met muziekweergave vanaf vinyl. Hij kan digitale bronnen ook enorm waarderen maar geeft uiteindelijk altijd de voorkeur aan vinyl. Dat komt in zijn oren het dichtst bij zijn referentie; het geluid van een live uitvoering zoals hij die regelmatig bijwoont in bijvoorbeeld het Concertgebouw in Amsterdam.

Enthousiast vertelt hij over vinyl en over de comeback van het zwarte goud. Gedurende de laatste vier a vijf jaar heeft hij gezien hoe ook de markt voor draaitafels weer aantrekt en hij heeft zich er hard voor gemaakt dat er in deze winkel enkele draaitafels staan opgesteld. Vooralsnog beperkt hij zich tot de modellen van het Amerikaanse VPI en het Duitse Clearaudio. Van die laatste fabrikant is hij vooral ook gecharmeerd van de fraaie MM en, meer nog, MC elementen. Met deze twee merken kan hij op analoog gebied het doel van Chatelin Audio Systems bereiken; binnen iedere prijsklasse een systeem samenstellen dat garant staat voor een zo optimaal mogelijke muziekweergave.



Optimaliseren van vinylweergave
In de loop der jaren heeft Jan veel aandacht en energie gestoken in het optimaliseren van zijn eigen audio installatie. Hij werkt daarbij al jaren samen met zijn goede vriend Harry Jansen. De liefde voor muziek en de optimale weergave daarvan heeft hen samengebracht. Terwijl Jan en ik in gesprek zijn, is Harry ondertussen in de luisterruimte begonnen met een demo van het daar opgestelde systeem. Harry is van huis uit een opticien die zich op zijn terrein steeds verder gespecialiseerd heeft. De daarbij benodigde kennis, nieuwsgierigheid, kunde en vaardigheden is hij op een gegeven moment gaan gebruiken in dienst van zijn muziekpassie. Hij heeft zelf zijn eigen luidsprekers gebouwd en ook de draaitafel, die steeds verder getweaked wordt, is een eigen ontwerp. 


EDITORS' CHOICE