Chattelin Audio Systems - het eerste lustrum

Het is een gewone dinsdag in november als ik door de Haagse Anna Paulownastraat loop, op weg naar een audioshow. Inwendig moet ik even glimlachen, want ik zie u als het ware fronsen en tegelijkertijd denken; een audioshow op een doordeweekse dag?

Inderdaad, dat is uitzonderlijk. Maar uitzonderlijk is ook wel een term die in meerdere opzichten bij Chattelin Audio Systems past.

Foto door Jennifer Muller van MKB fotografie

Location, location, location
Allereerst al de locatie. In dit deel van Den Haag, het Zeeheldenkwartier, verwacht je eerder art galleries en buitenlandse consulaten of ambassades aan te treffen. Nu heeft deze High End audio winkel voor mij ook wel iets weg van een art gallery. Neem bijvoorbeeld het uithangbord dat de uit fraai gekleurde bakstenen opgetrokken gevel siert.

Dit doet mij sterk denken aan het art work van de hoes van één van de favoriete LP’s uit mijn platenkast; ‘Suites for unaccompanied cello complete’ van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door Janos Starker en uitgebracht op het legendarische Mercury Living Presence label. Niet voor niets natuurlijk, want juist deze hoes heeft Jan Splinter, in het dagelijks leven architect en zakenpartner van Peter Chattelin, geïnspireerd bij het ontwerpen van het uithangbord.

Hij heeft zich bij het vormgeven overigens niet beperkt tot uitsluitend de buitenkant van de winkel. Iedere keer wanneer ik hier over de drempel stap, ervaar ik in sterke mate wat hij met het interieur heeft gedaan. De grote glaspartij aan de voorzijde geeft van buitenaf al een compleet beeld van de indeling, die licht, open en modern is. Eenmaal binnen is het eerste wat opvalt het ontbreken van de obligate planken die de wanden van de meeste audio winkels ‘sieren’.

In plaats daarvan staat er aan weerszijden van de grote ontvangstruimte een rij consoles met op iedere console een als los object in de ruimte geplaatst audio apparaat. Uitgelicht door aan het plafond opgehangen lichtspots. Inderdaad; zoals in een art gallery gebruikelijk is. Halverwege de ruimte staat een grote tafel waaraan ik tijdens deze show meerdere korte gesprekjes voer met afwisselend Peter en Jan. Dat doe ik ditmaal in het kader van een Hi-Visit.

Hi-Visit
De eerste keer dat deze winkel met dat doel door een collega van HiFi.nl bezocht werd was kort na de opening in 2009. De ontwikkelingen in de immer turbulente audiowereld die in de sindsdien verstreken vijf jaar plaats hebben gevonden, hebben uiteraard ook hun invloed gehad op deze ultieme high end audio-winkel, en een hernieuwde kennismaking is dan ook zeker op zijn plaats.

Ik arriveer dan ook een half uur voor de officiële start van de show in de hoop dat ik vooraf al een gesprek kan voeren met Peter en Jan. Dat blijkt een ijdele hoop te zijn; er lopen reeds enkele vaste klanten van Chattelin Audio Systems rond en het ontbreekt Peter aan tijd om langer dan enkele minuten aan tafel te komen zitten.

In die tijd vertelt hij dat hij bewust gekozen heeft om deze Hi-Visit samen te laten vallen met een show. Voor hem is dit de beste manier om te laten zien waar het bij Chatelin Audio Systems om draait. Het weergeven van muziek op een wijze die maakt dat de luisteraar getransporteerd wordt naar het moment van de opname en precies dat beleeft wat de uitvoerende musici op die tijd en plek over wilden brengen.

Ieder systeem dat door Peter wordt samengesteld moet hier toe in staat zijn, ongeacht de prijs van de set. Waar de top ligt, is mij in de afgelopen jaren tijdens het bijwonen van enkele door Peter met enige regelmaat gegeven shows wel duidelijk geworden. De nu spelende set is daar een mooi voorbeeld van. Magico Q 7 luidsprekers in combinatie met de nieuwste Soulution voor- en eindversterker, respectievelijk de 725 en de 711.

MERK

EDITORS' CHOICE