REVIEWGamuT

GamuT Audio: Alive and kicking

SAMENVATTING

Wat een bijzondere set en wat een heerlijk eigenzinnig merk is dat Deense GamuT toch. Waar de elektronica nog net zo dynamisch, krachtig, gelaagd en kleurrijk als de herinneringen uit het verleden klinkt, is het nu ook voorzien van nog hogere zuiverheid, resolutie en instrumentscheiding. Toch wordt de show bij deze demo wat mij betreft toch uiteindelijk gestolen door de enorme The Superior RS9 luidsprekers. Ondanks alle kwaliteiten zijn dit binnen het prijsniveau niet de meest verfijnde of qua frequentiebereik meest lineare ontwerpen. Maar houdt u van een levensechte presentatie zonder een ‘hifi blad’ voor de mond die nu eens echt mag knallen, grommen en fysiek voelbaar mag of zelfs moet zijn, dan is dit de weergever voor u! Want of u nu van Diana Krall, Mozart of Iron Maiden houd, deze RS9’s draaien er hun hand niet voor om. Een echte muziekluidspreker dus, bedoeld voor mensen die van de adrenalineprikkels in het leven houden en kicken op de onvervalste energie van een akoestisch of elektrisch versterkt live concert. Wat mij betreft ben ik dan ook oprecht blij dat dit illustere Deense merk weer meer activiteiten kan tonen en zijn tanden kan laten zien. Niet alleen omdat hun concept ook daadwerkelijk hout snijdt, maar vooral omdat er weer een interessante keuzemogelijkheid voor de kwaliteitsbewuste audioconsument bij is gekomen!

Aan het begin van deze eeuw behoorde het Deense GamuT tot één van de meest gewilde en befaamde high-end audio merken van dat moment. Vooral de eindversterkers zoals de beroemde D200, maakten veel furore en waren zeer gewild. Niet in het minst door het oer solide laagfundament, de pure en natuurlijk ademende weergave en een bijna levensechte dynamische presentatie. Maar daarna werd het toch opmerkelijk stil rond het eens zo illustere merk. Maar gelukkig is er inmiddels goed nieuws te melden. Want door de overname van het kapitaalkrachtige Deense Kvist Industries in 2010, is het merk nieuw leven ingeblazen. Gelukkig is hierbij nu eens niet de fout gemaakt om slechts te pronken met vroegere veren zonder de kernwaarden te behouden, maar is het kostbare erfgoed verenigd en vooral verrijkt met een groot aantal nieuwe ideeën en toepassingen.



Om na jaren van afwezigheid kennis met dit compleet vernieuwde merk te maken, heb ik op de in februari dit jaar in Alkmaar gehouden AZ show, een afspraak met zowel de kersverse importeur van dit merk Erwin Verschoor (Hifinesse), als GamuT R&D manager Benno Baun Meldgaard. Maar dat is niet het enige wat deze hernieuwde kennismaking zo bijzonder en in dit geval, zo indrukwekkend maakt. Want wat te denken van een high-end set die is opgebouwd rond GamuT’s nieuwe topluidspreker, ‘The Superior RS9’ (€ 93.900,- per paar), een D3i voorversterker (€ 7.090,-) , twee mono D250i eindversterkers (€ 10.890,-), een CD3 cd-speler (€ 6.690,-) en Nordost Odin bekabeling! Een systeem wat al bij binnenkomst in de toch voor de AZ show zo typerende grote ruimtes, de nodige indruk maakt. Niet in het minst door de enorme afmetingen (167 cm hoog, 32 cm breed, 80 cm diep en 185 kg zwaar) van de RS9 weergevers. Terwijl ik zelfs al van 10 meter afstand de kwaliteit van deze producten af zie spatten, besluiten we wijselijk om het luisterdeel voor het laatst te bewaren. Want de ervaring leert dat wanneer een systeem werkelijk goed speelt, er voor een interview doorgaans te weinig tijd overblijft!



Reïncarnatie van een legende
Terwijl ik nog bezig ben met de voorbereidingen voor het interview, zie en hoor ik vooral bij Benno - die op de achtergrond alvast wat pakkende nummers op relatief laag volumeniveau ten gehore brengt - direct de kenmerken van een rasechte muziekliefhebber. De muziek is namelijk niet alleen het tegenovergestelde van het standaard audiofiele repertoire, maar het is vooral de weergave van de grotendeels door hem getunde set die meteen veel aansluiting vindt bij wat ik zelf bij live concerten ervaar. De klankbalans en presentatie wijken daarbij in positieve zin dermate veel af van veel andere presentaties, dat ik meteen één en al oor ben. De van typische Scandinavische gelaatstrekken voorziene en relatief jeugdige Deense Benno Baum Meldgaard, herkent mijn blik van herkenning over de gepresenteerde weergave.

Met een grijns van oor tot oor vult hij dan ook meteen aan: ‘Een van de handelsmerken van GamuT producten is altijd het streven naar een levensechte, stabiele en dynamische presentatie geweest. Een insteek die veel raakvlakken heeft met de fysieke ervaring en energie die we doorgaans bij live concerten ervaren. Om dat te bereiken heeft oprichter Ole Lund al vanaf het prilste begin jaren tachtig, de basis gelegd door het ontwerpen van eindversterkers die hij in eerste instantie vooral aan opnamestudio’s verkocht. Het  commerciële succes begon eigenlijk pas toen Ole in 2002 zijn bedrijf verkocht aan voormalig Scan Speak hoofdontwerper Poul Rossing en de toenmalige merknaam SiriuS werd omgedoopt in GamuT. In deze fase was Poul maar matig tevreden over de bestaande ontwerpen en vroeg vriend en ex-collega van Scan Speak, Lars Goller hem te vergezellen. In 2005 nam hij 50% van de aandelen van Poul over, terwijl hij in 2006 zelfs volledig eigenaar van GamuT werd. Om echter voor zowel zijn familie als andere bezigheden zijn handen meer vrij te maken, verkocht Lars in 2010 zijn aandelen samen met het meeverhuizende ontwerpteam aan het kapitaalkrachtige Deense Kvist Industries.’



Kvist Industries
Benno verklaart, ‘Nu lijkt dit voor een buitenstaander misschien een wat vreemde move, maar het is toch logischer dan het in eerste instantie lijkt. Het in de Deense plaats Årre gesitueerde Kvist Industries, vervaardigd namelijk naast exclusief design meubilair ook luidsprekerbehuizingen zoals voor de B&W 800 serie. Er was dus al bij voorbaat een duidelijke link en klik met de vervaardiging van audioproducten. Dat GamuT feitelijk vooral een soort van ‘denktank’ is, blijkt doordat we uiteindelijk alleen de kasten van drie luidsprekerlijnen bij Kvist vervaardigen. De feitelijke assemblage en ook de productie van de elektronica componenten vind bij andere gespecialiseerde productiebedrijven plaats. Een werkwijze die overigens niet ongebruikelijk is en ook door een behoorlijk groot aantal andere collega’s zo word uitgevoerd. Maakte GamuT van 2010 t/m 2013 nog vast onderdeel van Kvist Industries uit, vanaf 2014 vormen we echt een apart onderdeel. Dit geeft niet alleen bedrijfsmatig meer rust en duidelijkheid, maar vergroot ook onze mogelijkheden om nog meer zelfstandig te kunnen opereren.’


EDITORS' CHOICE