REVIEWGamuT

Luisteren

Ook al behoren de ruimtes op de Alkmaarse AZ show van nature al tot de grootste die ik op de Nederlandse beurzen tegenkom, toch komen zelfs in deze entourage de dit keer in stemmig zwart hout uitgevoerde RS9’s, bovengemiddeld groot en imposant over. Het is daarbij alweer de nodige jaren geleden dat ik voor het laatst GamuT elektronica heb gehoord. Maar zelfs in deze onbekende ruimte herken ik toch meteen weer dat aantrekkelijke pakket aan unieke eigenschappen. Feitelijk zijn het deels dezelfde eigenschappen als ik ook zo sterk waardeer in mijn onlangs aangeschafte nieuwe referentie (buizen-)versterker, de fenomenale Zanden 6000, maar die bij transistorproducten vaak zo moeilijk zijn te vinden. Enerzijds is dat een enorme puurheid, tonale ongeremdheid en directe communicatie. Maar zijn het ook eigenschappen als niet gecomprimeerde dynamische contrasten en vooral de wijze waarop de muzikale boodschap op de luisteraar word overgebracht.



Uiteraard is een GamuT geen Zanden en zijn er natuurlijk verschillende eigenschappen die anders zijn. Maar toch weet ook deze set vanaf het eerste moment te boeien, te entertainen en te communiceren. Toch blijken de RS9 luidsprekers uiteindelijk vanaf het eerste moment de opvallende sterren van deze show te zijn. Want wat ze uiteindelijk aan de totaalweergave nog toe weten te voegen is bijna beestachtig! Nog maar zelden heb ik namelijk op beurzen of shows buiten hoornluidsprekers of andere hoog rendementsgiganten, zo’n stabiele, kleurrijke, krachtige en vooral dynamisch expressieve weergave gehoord.



De weergave staat daarbij vanaf het eerste moment als het spreekwoordelijke huis en daar maakt Benno duidelijk dankbaar gebruik van. Want terwijl kleine werken ook klein worden gehouden, geeft hij bij muziek die zich daar goed voor leent regelmatig vol gas. Wat ik dan hoor en vooral ervaar is die typische impact en schaalgrootte die alleen maar werkelijk grote topsystemen kunnen leveren. Het grote gemak, dat onvervormde en het zeer diep doorlopende laag, de kleurrijke en krachtige timbres en een gezonde dosis verfijning. Het is er gewoon allemaal en dan ook nog eens gecompleteerd met veel speelvreugde en fysieke impact. 



Conclusie 
Wat een bijzondere set en wat een heerlijk eigenzinnig merk is dat Deense GamuT toch. Waar de elektronica nog net zo dynamisch, krachtig, gelaagd en kleurrijk als de herinneringen uit het verleden klinkt, is het nu ook voorzien van nog hogere zuiverheid, resolutie en instrumentscheiding. Toch wordt de show bij deze demo wat mij betreft toch uiteindelijk gestolen door de enorme The Superior RS9 luidsprekers. Ondanks alle kwaliteiten zijn dit binnen het prijsniveau niet de meest verfijnde of qua frequentiebereik meest lineare ontwerpen. Maar houdt u van een levensechte presentatie zonder een ‘hifi blad’ voor de mond die nu eens echt mag knallen, grommen en fysiek voelbaar mag of zelfs moet zijn, dan is dit de weergever voor u! Want of u nu van Diana Krall, Mozart of Iron Maiden houd, deze RS9’s draaien er hun hand niet voor om. Een echte muziekluidspreker dus, bedoeld voor mensen die van de adrenalineprikkels in het leven houden en kicken op de onvervalste energie van een akoestisch of elektrisch versterkt live concert. Wat mij betreft ben ik dan ook oprecht blij dat dit illustere Deense merk weer meer activiteiten kan tonen en zijn tanden kan laten zien. Niet alleen omdat hun concept ook daadwerkelijk hout snijdt, maar vooral omdat er weer een interessante keuzemogelijkheid voor de kwaliteitsbewuste audioconsument bij is gekomen!

Hifinesse, tel: 0297-321626e-mail: info@hifinesse.nl
www.hifinesse.nl


EDITORS' CHOICE