REVIEWGamuT

Review: GamuT D3i voor- en D200i stereo eindversterker

Werner Ero | 20 april 2016 | GamuT

Als recensent krijg ik ieder jaar een enorme diversiteit aan versterkers in de luisterruimte. Van groot, klein, buis of transistor, tot veel of weinig mogelijkheden, geïntegreerd of juist gescheiden opgebouwd en ga zo maar door. Wat mij daarbij iedere keer opnieuw opvalt, is dat ondanks een vaak totaal verschillende opzet en klankmatige eigenschappen, de verschillen waar het daadwerkelijk om gaat regelmatig relatief behoorlijk klein blijken te zijn. Dat het ook anders kan bewijst het onder kenners zeer gewaardeerde Deense GamuT. Want ondanks het ‘normale’ uiterlijk zonder enige opsmuk, is de weergave alles behalve standaard!

Hoewel GamuT onder het grote audiopubliek slechts een relatief bescheiden naamsbekendheid geniet, is het onder serieuze muziekliefhebbers al vele jaren een geheimtip. Naast een aantal bekende en minder bekende producten, is het uiteindelijk de in het begin van deze eeuw geïntroduceerde D200 eindversterker, waarmee de onderneming werkelijk wist door te breken. Maar na de D200 mk3 versie van de D200 leek het bedrijf ineens van de aardbodem te zijn verdwenen. Om pas vrij recent met een hele reeks aan nieuwe producten weer in de schijnwerpers te staan. Huidig GamuT R&D manager Benno Baun Meldgaard, heeft er de volgende verklaring voor.

Van oud naar nieuw

‘Het merk GamuT is één van die ondernemingen die vanaf het prille begin in de jaren tachtig al snel een grote schare aanhangers heeft. Niet in het minst door de levensechte en expressieve weergave die oprichter en ontwerper Ole Lund zijn ontwerpen graag meegaf. Het echte commerciële succes begon eigenlijk pas in 2002, toen hij zijn bedrijf verkocht aan voormalig Scan Speak hoofdontwerper Poul Rossing en de toenmalige merknaam SiriuS werd omgedoopt in GamuT. Hoewel hij de eindversterkers heel goed vond, was Poul maar matig tevreden over de rest van de bestaande ontwerpen en vroeg vervolgens vriend en Scan Speak ex-collega Lars Goller, zijn team te versterken. Hoewel Lars in 2006 alle aandelen van Poul overnam, bleek dit vervolgens zo’n grote tol binnen zijn privéleven te eisen, dat hij in 2010 besloot zijn aandelen samen met het meeverhuizende ontwerpteam aan het kapitaalkrachtige Deense Kvist Industries te verkopen. Vanaf die periode is het allemaal in een stroomversnelling terechtgekomen en is het assortiment door zowel het nieuwe elan als een flinke kapitaalinjectie fors gegroeid. Inmiddels staan er naast een reeks versterkers, een cd-speler en kabels, ook drie verschillende reeksen aan luidsprekers met allen dezelfde GamuT filosofie op de planken.’

D3i

Net zoals de D200i stereo eindversterker, is ook de D3i een volledig transistor dubbel mono ontwerp. Net zoals de andere GamuT elektronicaproducten bezit ook deze voorversterker naast een evenwichtige en rustige uitstraling, toch ook heel eigen stijl. Hoewel de afmetingen van 11 cm hoog, 43 cm breed, 42 cm diep en een gewicht van 12 kg niet afwijkend zijn, trekt het gedegen uit metalen en aluminium panelen vervaardigde apparaat, toch vanaf het eerste moment de nodige aandacht. Hoewel de twee zeer robuuste uit massief aluminium vervaardigde draaiknoppen (bron en volume) en het grote door drie drukknoppen geflankeerde centraal geplaatste blauwe display, zondermeer prettig op het netvlies liggen, blijkt toch vooral het toppaneel de aandachttrekker. Op typische GamuT wijze is hier namelijk prachtig verzonken zowel de merknaam als een heel geraffineerd streeppatroon aangebracht.

De drie drukknoppen aan de voorzijde dienen overigens respectievelijk om in drie stappen de helderheid van het display in te stellen, een home theater bypass en een mute functie. Hoewel de achterzijde net als het voorpaneel een toonbeeld van rust en overzicht is, wil dit zeker niet zeggen dat de D3i er qua aansluitmogelijkheden karig af zou komen. Integendeel zelfs, want naast een viertal single ended (RCA) ingangen voor zowel home theater, tape, tuner en een MM/MC phonotrap, is er ook nog een gebalanceerde (XLR) ingang voor cd aanwezig. Uitgangen zijn door middel van een dubbel paar gebalanceerde uitgangen en eenzelfde aantal single ended exemplaren, ook ruim voldoende voorhanden. De voorversterker wordt tenslotte gecompleteerd door een eenvoudig in kunststof uitgevoerde maar wel compleet uitgeruste systeemafstandsbediening.

Wanneer ik als laatste de kap verwijder om een blik op het binnenste te werpen, is een nette en goed gescheiden opbouw zichtbaar. Zelfs de voeding blijkt over bemeten en dubbel te zijn uitgevoerd. GamuT geeft verder helaas niet zoveel prijs over de toegepaste techniek, anders dan dat er van een hybride MOSFET’s in- en uitgangsbuffer gebruik wordt gemaakt, zachte voeten het chassis ‘zwevend’ ondersteunen en inwendige afscherming de voeding van de meer gevoelige elektronica scheidt. 






EDITORS' CHOICE