Hifi Solutions: eerste hulp bij MP3

Omdat we een mooie Special Page van Hifi Solutions hebben, willen we deze Amsterdamse speciaalzaak en haar enthousiaste personeel graag in een zesdelige serie aan onze lezers presenteren.

Vandaag publiceren we het tweede deel, waarin schrijver Kees Smallegange spreekt en vooral luistert met de eigenaar en bedrijfsleider van Hifi Solutions, Rick Oldersom. Voor deze editie verlenen zij onontbeerlijke eerste hulp bij het afspelen van MP3`s en andere gedigitaliseerde muziekbestanden.

Deel 1 - Cyrus & Dynaudio - is hier te vinden. 

Samen opgeteld zijn wij inmiddels zo`n zeventig jaar met muziek bezig. Rick Oldersom tegenwoordig als hifi adviseur bij zijn eigen bedrijf en Kees Smallegange als schrijver over muziek. Geregeld houden we gezamenlijke luistersessies met een actueel geluidssysteem en wat opvallende nieuwe opnamen. Waarbij we tevens de laatste nieuwtjes doornemen op beide vlakken, hifi en muziek. Want, waar zou het een zijn zonder het ander?

Er is geen ontkomen meer aan, steeds meer muziek komt tot ons in mp3 of andere gecomprimeerde bestandsformaten. Soms omdat artiesten of platenfirma`s al geen CD`s meer persen maar geregeld ook vanwege het feit dat er allerlei (bonus)materiaal wordt aangeboden. Via de iTunes winkel bijvoorbeeld is er - exclusief bij hen - veel te koop dat hoe dan ook niet op hoogwaardig digitaal formaat, CD of LP zal verschijnen. Daarbij zijn er steeds meer mensen die hun gehele muziekbibliotheek digitaliseren en afspelen via bijvoorbeeld het Sonos meerkamer-systeem. Dat levert in eerste instantie wel veel gebruiksgemak op maar bepaald geen geluidswinst. Met een paar essentiële stappen kom je echter weer heel dicht bij de echte muziek en hifi!

Wanneer je bezint en begint met het digitaliseren van muziek, sla CD`s hoogwaardig op. Of, als je daar zelf geen zin in hebt of kostbare tijd wilt besparen, laat het doen door de op dit vlak gespecialiseerde firma Rip Facility. Zij kunnen je echt alle zorgen uit handen nemen. Neem minimaal een mp3 conversie van 192 kbps maar beter 320 of liefst een populair lossless formaat. FLAC is klankmatig uitstekend, je kunt muziek dan ook voorzien van album art, maar is niet geheel universeel dus doe dat alleen als je zeker weet dat je randapparatuur dat formaat goed aan kan.

Heb je echt grote opslagruimte kies dan gewoon voor WAV, een ongecomprimeerd formaat. Dat hoeft tegenwoordig helemaal geen probleem meer te zijn want grote harde schijven, van 1,5 of 2 terrabyte kosten bijna niets meer. Zorg wel te allen tijde voor back-ups of liefst: kies voor een behoorlijke netwerkschijf met RAID configuratie, dan heb je daar geen zorgen meer over. Plus, gebruik een goed audio conversieprogramma zoals bijvoorbeeld EAC (exact audio copy) die echt álle bitjes uitleest.

Speel je de muziek vervolgens af via een Mac of PC, zorg dan voor een betere (liefst externe) geluidskaart dan die standaard in de computer zit. En hier komen de hifi-fabrikanten al meteen om de hoek kijken. Steeds meer firma`s maken uitstekende D/A omzetters met USB ingang zodat je een hoogwaardige schakel kunt maken tussen je computer en hifisysteem. Wij hebben voor dit verhaal gebruik gemaakt van de Musical Fidelity M1 DAC (€ 549) en de Antelope Zodiac (€ 1599).

Voor de gevorderde luisteraar spreek je dan al snel over werelden van verschil. Ten opzichte van de standaard geluidskaart kun je bijna de vergelijking maken tussen FM-radio en CD-kwaliteit. Alle sfeer en ambiance die de aantrekkelijkheid van mooie muziekweergave bepalen zijn er weer. Dat geldt zelfs al voor goedkopere converters als de Musical Fidelity V-DAC of de Project Audio DAC Box USB maar de Musical Fidelity M1 wordt geregeld beschouwd als beste in haar prijsklasse. Speel je je muziek af via het Sonos systeem, of een andere eenvoudige mediaspeler, dan kan zo`n converter ook enorme klankwinst opleveren. Gebruik dan het liefst de coaxiale digitale uitgang en ingang.

MERK

EDITORS' CHOICE