Een verademing

Voor de echt veeleisende muziekliefhebber is die Antelope Zodiac een verademing. Niet alleen zorgt dit apparaat middels hoogwaardige D/A omzetters en een betere digitale klok (de terug-rekenmachine) voor nog meer precisie en diepte, het is ook voorzien van een volumeregeling en van een zeer hoogwaardige hoofdtelefoonversterker met twee uitgangen. Zowel de M1 als de Zodiac beschikken als extra trouwens over gebalanceerde uitgangen. Wie muziek graag via een iPod afspeelt kan bij zo`n converter bijvoorbeeld de Cambridge Audio ID-100 dock digitaal aansluiten of het nog fraaiere Wadia 171i Transport en ook dan gaan er werelden open.

Mede muziekvriend Maarten Koster heeft voor deze sessie muziek van Nick Cave (The Kindness Of Strangers) en Wende Snijders (La Quête) op alle mogelijke manieren omgezet en gecomprimeerd. Het zijn klankmatig geen uitzonderlijk spectaculaire opnamen, het gaat om de interpretaties. De vergelijkingen leveren desondanks, doch geheel naar verwachting, verrassend resultaat op. Niet alleen blijken de D/A converters de afgevlakte digitale bestanden op zeer hoog niveau te `herstellen` naar hifi, ook bij de verschillende conversieformaten zijn in detail allerlei subtiele, voor de verwende luisteraar essentiële verschillen waarneembaar. In de ruimte-informatie maar ook rond de baslijnen bijvoorbeeld. We gebruiken voor de beluistering een prima doch niet overdreven kostbaar, middenklasse geluidssysteem. De prachtige Musical Fidelity M3 geïntegreerde versterker en de statige Audio Physic Yara II Superior luidsprekers, een combinatie van rond de € 3300,-.

Kabels, kabels, kabels! Gooi alles wat er eventueel standaard bij je apparaten geleverd wordt het liefst meteen in een hoek en ga naar beter op zoek. We kunnen het niet vaak genoeg melden maar zorg, wanneer je aan deze vorm van muziekbeleving begint, ook hier op zo`n DAC weer voor hoogwaardige bekabeling. Zowel aan de audio uitgang als de digitale ingang. Zelfs een betere USB kabel vanuit de computer, van bijvoorbeeld Transparent, maakt verschil! Computerkenners zullen bij hoog en laag ontkennen dat dit iets kan uitmaken maar in de hifi-wereld zijn de hoorbare verschillen algemeen aanvaard. En dan hebben we het nog niet eens over lichtnetfilters...

Daarmee komen we meteen op wellicht het belangrijkste. Ga luisteren en dingen uitproberen, het is zeer de moeite waard. In vrijwel elke prijsklasse zijn apparaten te verkrijgen die je van-digitaal-naar-analoge luistergenot kunnen verhogen. We hebben voor het gemak en overzicht de `streaming` apparaten even buiten beschouwing gelaten maar ook op dat vlak is er van alles mogelijk. Vooral het draadloze circuit is momenteel een waar mijnenveld, waarmee we tenslotte op het allerbelangrijkste facet komen: Laat je allereerst goed en merk-onafhankelijk voorlichten. Dat kan een hoop tijd besparen en veel frustratie plus overdreven kosten voorkomen.

Voor meer informatie en advies:

Hifi Solutions
Muiderstraat 13-17
1011 PZ Amsterdam
Tel. 020-6232183 of 020-6128647
Fax. 020-6250843
Website

MERK

EDITORS' CHOICE