ARTIKELSony

AudioZaal Stelt Samen - Sony en Q Acoustics


Jochem Geerdink | 30 april 2014 | Sony

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten, en de verschillende keuzes toe te lichten om audioliefhebbers enthousiast te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

Voor deze editie van Stelt Samen reizen we af naar Utrecht. Om precies te zijn naar de Nachtegaalstraat, één van de toonaangevende winkelstraten die de Domstad rijk is. Gelegen tussen het Lucas Bolwerk en de Maliebaan vind je daar namelijk AudioZaal. Een nog vrij jonge speciaalzaak, want Remco Zaal opende zijn winkel in december 2012. Al is hij niet onbekend met het wereldje, Zaal werkte vele jaren voor RAF op de Amsterdamse Rijnstraat.

De afspraak voor de Stelt Samen stond al een tijdje, maar door recente ontwikkelingen zijn de plannen wel wat gewijzigd. Want, zo vertelt Zaal, hij wil graag onderscheidend zijn. En hoe kun je meer onderscheidend zijn dan met een mediaspeler die pas net verkrijgbaar is en waarvan je het vooralsnog enige exemplaar in Nederland in je winkel hebt staan?

Sony HAP-S1

Het gaat om de HAP-S1 van Sony, het instapmodel uit de onlangs gepresenteerde serie hi-res mediaspelers van de Japanse fabrikant. Onze hoofdredacteur besprak eerder al de twee topmodellen HAP-Z1ES en de versterker TA-A1ES, die ook staan opgesteld bij AudioZaal. Maar voor nu gaat de aandacht vooral uit naar de kleinste telg uit de familie.

“De kwaliteit verraste me eerlijk gezegd”, licht Zaal de keuze voor de HAP-S1, de eerste mediaspeler met Direct-Stream Digital (DSD) toe. “Het is een zeer goed apparaat in de middenklasse, die beschikt over een prima versterker. Samen met de DSD-kwaliteit audio die het afspeelt, mogen we eigenlijk wel spreken van een baanbrekend product. En dat voor deze prijs.”

De strak en minimalistisch vormgegeven HAP-S1 is een echte mediaspeler. Het apparaat speelt namelijk alleen bestanden af van de interne harde schijf van 500 Gb of een eventuele externe harde schijf die je via USB aan de speler koppelt. “Je kunt eventueel, echter niet direct, ook wel via je thuisnetwerk afspelen. Veel doorsnee netwerkverbindingen zijn namelijk niet snel genoeg om de vaak grotere DSD bestanden te streamen.” 

Wel kun je natuurlijk vanaf bijvoorbeeld een NAS bestanden laten overzetten en ze vervolgens afspelen. “Dat is ook de reden waarom Sony gekozen heeft voor lokale opslag: om gegarandeerd zonder hiccups en storingen muziek te kunnen afspelen.”

Ook is de HAP-S1 voorzien van internetradio, maar daarbij plaatst Zaal zijn kanttekeningen. “Wanneer je eenmaal gewend bent om muziek via DSD te beluisteren, dan is digitale internetradio wel een enorme stap terug qua geluidskwaliteit.  Ik zou bijna zeggen armoedig, haha.”

EDITORS' CHOICE