REVIEWSony

Recensie: Sony HAP-Z1ES en TA-A1ES


Jamie Biesemans | 11 april 2014 | Sony

Wie wat ouder is, herinnert zich wellicht wel ES-audiotoestellen van Sony die sterk uit de hoek kwamen. Met een versterker en mediaspeler wil het Japanse merk opnieuw zijn ES-label uitspelen.

Sony, dat is toch het merk van Bravia-tv’s, smartphones en de PlayStation? Maar eigenlijk passen de nieuwe producten volledig in het Sony-verhaal. In Japan en de V.S. heeft het bedrijf zijn oude hifi-credentials nooit echt verloren, al heeft het in het verleden wel bijvoorbeeld zijn highend ES-label op minder hoogstaande toestellen durven plakken.

Reis je naar Tokio – om maar iets te zeggen – dan kan je daar in winkels zeer highend- speakers ontdekken, zoals de bijna 25.000 euro kostende SS-AR1-luidsprekers. We hebben die speakers vorig jaar nog in een luisterruimte in Berlijn beluisterd en we kunnen je verzekeren: het is topmateriaal.

De twee toestellen die we hier bekijken dragen het ES-etiket, net zoals de STR-DA5800ES AV-receiver die recent getest werd. Die test kan je hier nalezen. De Sony HAP-Z1ES en TA-A1ES passen bovendien eveneens in de lijn apparaten met ondersteuning voor hi-resaudio (Sony spreekt graag van 'HRA'), waar je een allegaartje van producten vindt, van hoofdtelefoons en muziekspelers tot DAC's en netwerkspelers.EDITORS' CHOICE