REVIEWSony

Geen streaming


Jamie Biesemans | 11 april 2014 | Sony

De HAP-Z1ES is ondanks een netwerkpoort en WiFi geen streamer of netwerkspeler. Muziek speel je af vanaf de ingebouwde harde schijf van 1 TB, eventueel uitbreidbaar via USB met een extra harde schijf. Er is dus geen DLNA, Airplay of andere streamingtechnologieën aan boord (al sluit Sony niet uit dat er later via een update bijvoorbeeld DLNA zou worden toegevoegd).

Merkwaardig genoeg is vTuner-internetradio wél present. Volgens de ontwerper Eric Kingdon werd de keuze voor geen streaming gemaakt om er voor te zorgen dat het afspelen van lossless hoge resolutiebestanden vlekkeloos en zonder haperingen verloopt.

Je kan op de HAP-Z1ES ook geen externe bronnen aansluiten en de DAC aanspreken, bijvoorbeeld via een USB-poort of een optische aansluiting. Helaas, denken we dan.

Gelukkig is het plaatsen van muziekbestanden op de Z1ES gewoon een kwestie van bestanden in Verkenner of Finder verslepen of te werken met een programma van Sony. Het apparaat herkent ze daarna automatisch herkennen en maakt de bestanden zichtbaar.

Vooraan op het apparaat staat een mooi, maar wat klein, kleurenscherm. Dichtbij prachtig, maar op een afstand van twee meter moeilijk leesbaar. Gebruik dan liever de speciale ES-app, die snel reageert, je muziekcollectie mooi presenteert en vooral zeer to the point is.

Opvallend: de app is volledig gericht op het beluisteren van albums, en zaken als shuffle play zijn naar het achterplan geduwd. Voer voor puristen die vinden dat je een album in z'n geheel - of toch de tracks in volgorde - moet beluisteren.


EDITORS' CHOICE