ARTIKELApple

Apple en HiFi – deel 1 van een drieluik

Gedurende de eerste 25 jaar van z'n bestaan – tussen 1976 en 2001 – deed Apple niet veel meer dan computers verkopen. Maar op 23 oktober 2001 verandert dat voorgoed. Op die datum lanceert het Californische bedrijf namelijk de eerste generatie van de iconische iPod. En dat is nog maar het begin...

Om Apple & Hifi – niet voor niets hebben we een Apple Special – in de juiste context te plaatsen en alle relevante ontwikkelingen eens op een rijtje te zetten, kunnen we er niet omheen bij het begin te beginnen. Vandaar bij dezen het eerste deel van een drieluik. 

Eén van de redenen waarom de iPod zo'n enorm succes werd, was de perfecte integratie met het eveneens in 2001 gelanceerde muziekprogramma iTunes. iTunes draaide aanvankelijk enkel op Mac computers, maar vanaf 2003 is er ook een Windows versie beschikbaar. Vandaag is iTunes nog steeds één van de beste en meest gebruiksvriendelijke muziekprogramma's op de markt. En dat zowel op Mac als op pc.

Sinds 2003 is Apple ook in de muziekbusiness actief. In dat jaar werd namelijk de iTunes Store gelanceerd. Een gouden zet zo bleek, want sinds 2010 is de iTunes Store – die is zoals de naam suggereert bereikbaar via iTunes - de grootste muziekhandel ter wereld! Dit alles maakt dat Apple, wellicht tot ieders verrassing, een hoop macht en invloed veroverd heeft in de muziekbranche.

Steve Wozniak (L) & Steve Jobs (R) starten een computerbedrijfje...

iPod Hardware
Vandaag zijn er vier iPod families beschikbaar: de iPod classic, de iPod touch, de iPod nano en de iPod shuffle. De iPod classic is slechts in één versie verkrijgbaar en kost € 269. Het grote pluspunt van de classic is zijn forse opslagcapaciteit. Hij beschikt namelijk over een harde schijf van 160 Gb. Zelfs als je je muziek daarop bewaart in de hoogwaardige Apple Lossless kwaliteit, kan je hier nog steeds 480 complete albums op kwijt!

De iPod classic. Zijn sterkste wapenfeit: een opslagcapaciteit van 160 Gb!

De iPod classic is 'the one to have' als je op zoek bent naar een superieure draagbare muziekspeler – om de term 'mp3-speler' niet te moeten gebruiken – en je geen belang hecht aan andere zaken. De iPod classic doet namelijk niets méér dan muziek spelen. Dat is bij de volgende in het rijtje, de iPod touch, wel even anders.

Alle iPod varianten op een rijtje

De iPod touch is verkrijgbaar in drie versies. Eentje met een opslaggeheugen van 16 Gb (€ 249), een versie met 32 Gb (€ 329) en eentje die over 64 GB (€ 429) beschikt. In verhouding tot de opslagcapaciteit zijn deze modellen stukken duurder dan de iPod classic, zoveel is wel zeker. De reden daarvoor zit hem in de aanwezigheid van het 4” retina touchscreen en de compatibiliteit met het befaamde iOS – dat is het operating systeem waar ook de iPhone en de iPad op draaien – systeem. De vormfactor en de iOS-sturing maken dat een iPod touch qua look & feel sterk aan een iPhone doet denken.

De iPod touch. Draait op het iOS platform, en is dus véél meer dan alleen maar een muziekspeler

Ook qua functionaliteiten kan een iPod touch nagenoeg alles wat een iPhone kan, minus de GSM-functie. Maar je kan op een iPod touch dus wél apps installeren. En dat maakt het tot een echt allround apparaat, waar muziek weergeven slechts één aspect van is. Zo kan je met een iPod touch ook videobestanden afspelen, en kan je het apparaat gebruiken als remote voor je AV-set. We komen er verder – bij de bespreking van de iPhone en de iPad - nog op terug. Je kan je hier wel de vraag stellen of je niet beter voor een iPhone kiest in plaats van een iPod touch. Een iPhone is weliswaar gevoelig duurder – een 16 Gb iPhone 5 kost meteen al € 599 –, maar als je de aanschaf aan een abonnementsformule kunt koppelen merk je daar niet zoveel van.

De volgende in het rijtje is de iPod nano. Die heeft een opslagcapaciteit van 16 Gb en kost € 169. De iPod nano heeft een 2.5” display en je kan er ook FM-radiostations op weergeven en videobeelden. Maar geen iOS, dus.

Een samenscholing van iPod Nano'tjes. In alle opzichten de mindere van de classic en de touch, maar hij is dan ook een stuk goedkoper

De iPod shuffle is met een prijskaartje van € 49 het goedkoopste familielid. Daar staat tegenover dat hij het met een schamele 2 Gb moet stellen, en dat hij niet eens over een display beschikt.

De iPod shuffle is een goedkoop dingetje (€ 49), maar veel kan je er niet mee. Skippen!EDITORS' CHOICE