ARTIKEL

München in Beeld

Als je denkt dat de economische crisis de algehele appetijt qua high end hifi enigszins afremt of onderdrukt, dan wil dat idee best veranderen op het moment dat je het MOC beursgebouw in München één dezer dagen betreedt. En al helemaal als je dat doet op de dag die voorbehouden is aan handel en pers.

Het is die dag namelijk al zodanig druk, dat het wel lijkt alsof het grote publiek alvast een dag eerder is komen aanwaaien. Goed, het is nog niet zover dat het crisisspook ineens dood en begraven is, maar een positieve noot is het wel degelijk.

Via onze voorpagina en op de High End Special zijn diverse uitgebreide en minder uitgebreide nieuwsberichten al te vinden, in deze fotoronde nemen we je mee op een overigens vrij willekeurig tochtje over de beurs. Over de kwaliteit van de geluidsweergave die we op de verschillende stands mochten ervaren, gaan we het allicht niet of nauwelijks hebben. Al is het maar omdat dergelijke luistersessies om diverse redenen weinig betrouwbaar zijn. Desondanks hebben we het opschrijfboekje gevuld met heel wat nieuwe producten – en ook wel nieuwe merknamen – die we de komende tijd aan de tand willen gaan voelen.

Deze alleraardigste juffrouw lijkt precies uit te stralen wat er op de muur links van haar geschreven staat. Een kreet die overigens verband houdt met de nieuwe Excite reeks van Dynaudio. Ook wij vonden die best opwindend

Adam – bekend van de grote en de nog grotere luidsprekers – pakt uit met elektronica op de beurs. Op de foto de fraaie CS250 monoblok.

Akkoord, de Focal Diablo Utopia is niet nieuw, maar deze bladgoud versie zagen we nog niet eerder.

Ooit al zoveel Naim apparaten bij elkaar gezien? Vooruit, de goed gevulde racks zijn gebruikelijk bij de Engelsen, maar hier pakten ze even uit voor de persconferentie die ze - voor het eerst - samen met Focal opvoerden.

Niet alles wat er op de High End München te zien is, is groot en/of duur. Zo spotten we deze nette Tangent alles-in-één oplossing. Adviesprijs: €499. Houten remote – rechts in beeld – inbegrepen.

Veel volk op de stand van Avantgarde. Gelijk hebben ze, want wat we hoorden klonk hoogst aanstekelijk. Houd er wel rekening mee dat de luidsprekers – en dan vooral de (sub)woofers – op de foto niet al te groot lijken, maar probeer ze maar eens in je woonkamer neer te plempen. Dan ga je daar vast heel anders over denken…

Zeg nu zelf: het enige wat nog ontbreekt is een groene alpenweide. En een koekoeksklok. Hoe dan ook is het wel fijn dat de organisatie hier en daar wat live muziek inlast.

Of hij even wilde knielen achter een schaal met keien en WBT-klemmen, vroegen we. Dat wilde hij. Niet helemaal onlogisch, want de man in kwestie heet Wolfgang B. Thörner. De founding father van WBT, inderdaad.


EDITORS' CHOICE