REVIEWElac

Elac FS407

René Smit | 11 april 2013 | Fotografie Fabrikant | Elac

Precies een jaar geleden mocht ik voor het eerst een set Elac luidsprekers in mijn luisterruimte verwelkomen. Het ging toen om de door HOBO gemodificeerde versie van de FS187 vloerstaande speakers.

Zeer betaalbare luidsprekers die echter bovenmatig goed presteerden, zo bleek na een uitgebreide gebruiksperiode. De splinternieuwe FS407 speaker, welke nu onderwerp van een test is, mikt echter op een andere doelgroep. Deze speakers zijn bedoeld om de veeleisende muziek- en filmliefhebber te plezieren.

Met een prijs van 1850,- euro per stuk zijn ze dan ook serieus geprijsd, maar niet onbereikbaar. Want wanneer ik de specificaties en de gebruikte materialen bekijk, lijkt de prijs bijzonder realistisch. De test zal uitwijzen of dat ook inderdaad het geval is.

FS407
Reeds bij het uitpakken maakt fabrikant Elac indruk. De verpakking is perfect en alle meegeleverde accessoires zoals spikes en montagemateriaal zitten gescheiden in doosjes. Deze passen weer perfect in de uitsparingen in de schuimelementen die de luidsprekers beschermen. Zelfs een set witte handschoentjes wordt meegeleverd om de zwarte hoogglans lak van de kasten niet (meteen) met vette vingerafdrukken te besmeuren.

Elac levert ook een set crossbars mee. Deze worden onder de luidsprekers geschroefd, zijn breder dan de kast, en zorgen voor een stabielere plaatsing op de vloer. De spikes worden dan vervolgens in de crossbar geschroefd. Qua opbouw komen deze 407's voor een groot gedeelte overeen met mijn eigen Audiovector luidsprekers. Met een maat van 1.038x260x314 millimeter zijn de speakers niet overdreven fors, en mooi in verhouding. Per stuk wegen ze een serieuze 20.4 kilo. Grootste innovatie in de nieuwe 400-serie is het gebruik van alweer de 5e generatie Jet tweeter. Deze Air Motion membraam tweeter is simpel gesteld een tot een soort harmonica gevouwen ultradunne folie.

In de praktijk komt het er op neer dat dit soort tweeters extreem snel en open kunnen klinken ten opzichte van een conventionele dome tweeter. Echter de techniek die nodig is om een goed klinkende en betrouwbare Air Motion tweeter te produceren is complex en vraagt veel van een fabrikant. Elac heeft dit volledig onder de knie en weet door voortdurend innoveren een steeds betere versie te ontwikkelen. Deze 5e generatie versie zou, zo mogelijk, nog schoner klinken en vrij van enige scherpte zijn. Voor het midden en laag worden twee 150 millimeter AS-XR units ingezet. Deze units zijn op zich niet nieuw, maar er werd wel een nieuw aluminium chassis ontwikkeld. De units hebben een high-tech uitstraling met een facet-achtig oppervlak. Zeker niet alleen bedoeld voor het oog, want het zorgt volgens Elac ook voor betere prestaties.

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 30 tot 50.000Hz. De FS407 is een 2,5 weg basreflex waarbij de baspoort onderin de kast is geplaatst. Om altijd de juiste afstand tussen de poort en de bodem te garanderen is deze FS407 voorzien van een extra bodemplaat welke door middel van zilverkleurige pootjes met een hoogte van 25 millimeter aan de eigenlijke kast gemonteerd is. Het rendement van de speakers is met 88dB gemiddeld; Elac adviseert een versterkervermogen wat ligt tussen 40 en 300 Watt per kanaal. De nominale impedantie ligt op 4 Ohm, maar zakt nergens in het frequentiebereik onder 3,5 Ohm. Het zorgt er voor dat een versterker niet snel moeite zal hebben met het aansturen van deze speakers.

MERK

EDITORS' CHOICE