REVIEWElac

The hard line

René Smit | 11 april 2013 | Fotografie Fabrikant | Elac

Introducing The Hard Line van Terence Trent D’arby is een beetje een guilty pleasure. Dit jaren tachtig album bevat echter een paar mooie tracks en is bovendien klankmatig niet te versmaden. Sign Your Name, één van de bekendste liedjes van het album, bevat veel kleine details en percussie-geluidjes. Het beeld wat de FS407's weten op te bouwen is diep en vooral breed. Dit is mede te danken aan de Jet tweeters die voor een uitstekende spreiding zorgen. De diverse percussie-elementen lijken te zweven in het geluidsbeeld en kleine details worden moeiteloos ten gehore gebracht. De warme soul stem van Terence staat rotsvast in het midden, volledig los van de instrumenten.

Niet helemaal de juiste muziek om uit een winterdip te geraken, maar daarom niet minder mooi is het album Ghost Of Tom Joad van Bruce Springsteen. De donkere, melancholieke bijna depressieve sfeer van zowel muziek als teksten grijpt je bijna bij de keel. De directe opname zorgt er voor dat het lijkt alsof Bruce op zijn kruk voor je zit te spelen met gitaar en mondharmonica. De plotselinge overgangen tussen de soms bijna fluisterende stem en de fel en hard bespeelde harmonica vormen geen probleem voor deze Elac FS407 speakers. Snelheid en dynamiek staan vetgedrukt op het CV zo lijkt het. Wel komt naar voren dat in mijn setup het tonale karakter van de speaker wat aan de lichtvoetige kant is. Mogelijk heeft dit te maken met het zeer schone middengebied in combinatie met de puur zilveren bekabeling van mijn set. De stem van Bruce zou wat voller en donkerder mogen klinken dan nu het geval is.

De sfeer van eenzaamheid en melancholie nog even vasthoudend pak ik een cd van Laura Pausini uit de kast. La Solitude klinkt breekbaar. De met de tekst, muziek en zang opgeroepen emotie wordt prachtig doorgegeven door de speakers. Laura's stem staat fraai midden in het geluidsbeeld. De hoogte afbeelding is wat minder dan ik gewend ben van mijn referentie luidsprekers maar hier staat tegenover dat de FS407 "slechts" ongeveer de helft kost. Ook nu is weer te horen dat de Jet tweeter van hoog niveau is, nul scherpte en veel lucht om de stem.

Om te beoordelen hoe de speakers om gaan met swingende en ritmische muziek is de O.S.T. van Ray een leuke testcase. De oude opnames klinken prachtig. Heel dynamisch en met een fraaie plaatsing van stemmen en orkest. Daar kunnen veel hedendaagse producers nog een puntje aan zuigen. Zonder moeite laat de Elac FS407 het verschil tussen de vroege opnames van een nog jonge Ray Charles en de latere waarbij zijn stem hoorbaar doorleefder klinkt. Snelheid en timing vormen geen enkel probleem voor de luidsprekers, I’ve Got A Woman en Hit The Road Jack swingen de pan uit. Het achtergrondkoor in laatstgenoemde staat mooi breed afgebeeld en de individuele stemmen kennen elk hun eigen stukje ruimte. Ruimtelijkheid en het beeld wat deze speakers op kunnen bouwen is één van de grote pluspunten. De openheid zorgt voor een bijzonder losse en gemakkelijke weergave. Met deze luidsprekers kun je met groot gemak uren achter elkaar van muziek genieten.

MERK

EDITORS' CHOICE