REVIEWElac

Opstellen en aansluiten

René Smit | 11 april 2013 | Fotografie Fabrikant | Elac

De speakers mogen de plaats innemen van mijn normaal gebruikte Audiovector S3 Avantgarde Arrete luidsprekers. Dit houdt in ongeveer twee meter uit elkaar en minimaal zestig centimeter van de zij- en achterwanden. Er wordt met single-wire vM SC3R luidsprekerkabels verbinding gemaakt met de audioset. Deze bestaat uit een vM CA350 voorversterker, een vM PA350 eindversterker, een gemodificeerde vM SA230 (SA)Cd-speler en Funk Vector III draaitafel. Deze is voorzien van een Shelter 301 MC element en is gekoppeld aan een vM PHM3Se phonotrap. Alle interlinks zijn van vM uit de SQ serie.

Er wordt gebruik gemaakt van Supra Lorad netsnoeren, Inakustik AC1506 stekkerblokken die rechtstreeks vanuit de meterkast voorzien worden van schone stroom. Hiervoor is in de meterkast een dedicated audiogroep aangebracht met een AHP Klankmodule als schakelautomaat. Alle apparatuur staat opgesteld in een Quadraspire Q4L audiorack en de apparatuur is nog eens extra ontkoppeld met Quadraspire QX25 voetjes. Voor film en muziek in multichannel wordt een Marantz SR5007 receiver ingezet. De importeur heeft gezorgd voor een volledig ingespeelde set zodat ik direct met het beoordelen van de luidsprekers kan beginnen.

Luisteren
Reeds bij de eerste muziekstukken die ik beluister valt me op dat het middengebied een stukje body ontbeert en wat aan de kale kant klinkt. Deze ervaring had ik totaal niet met de eerder beluisterde FS187 en vraagt dus om nader onderzoek. Samen met twee collega recensenten, die langskwamen voor een muziekavond, wordt uitgebreid met zowel speakers als meubilair geschoven tot een bevredigend resultaat bereikt is. Uiteindelijk blijkt de oplossing niet te liggen in het verplaatsen van de luidsprekers, maar in het ruim anderhalve meter naar achter schuiven van de luisterstoel. Nu valt alles op zijn plaats en klinken de speakers mooi in balans zonder overmatig de aandacht te vestigen op een bepaald frequentiegebied. Zo blijkt eens te meer dat de akoestiek van de ruimte in combinatie met elektronica en speakers bijzonder belangrijk is. Een niet te onderschatten onderdeel bij het bereiken van een optimale weergave. Zo kan dan toch het serieuze luisteren een aanvang nemen.

Katie Melua mag het spits afbijten. Het album Pictures bevat een aantal fraaie liedjes zoals Ghost Town en If You Were A Sailboat. Katie’s stem klinkt fragiel en breekbaar en combineert prachtig met het gitaarspel. Direct is duidelijk dat de laatste versie van de Jet tweeter weer een stapje verder gaat. Was er destijds bij het beluisteren van de FS187 al sprake van een minimale scherpte, bij de FS407 lijkt elke vorm van scherpte volledig te ontbreken. Het geluid is schoon, open en doet denken aan de reclame van een bekend bier merk. Heerlijk, helder, ...

MERK

EDITORS' CHOICE