Hifi als hobby – waar komt het vandaan en hoe is het begonnen? De eerste stappen zijn voor iedereen anders, maar in de basis delen hifi-liefhebbers over het algemeen dezelfde oorsprong: de zoektocht naar goed geluid.
Dick van Buren schreef zijn ‘queeste’ uit, in een compleet drieluik maar liefst, wat we bij dezen in drie afleveringen publiceren. Zaterdag en zondag volgen de andere delen. Delen 1 en 2 vond je al online, vandaag deel 3: Afronding.
...De afronding
Nu kun je natuurlijk winkel in en winkel uit blijven lopen. Dat heeft een aantal voordelen:
- je hoort zoveel verschillende meningen, dat je uiteindelijk toch weer wordt teruggeworpen op je eigen mening en smaak, en dat is goed!
- je leert wat dealers kennen en hoort wat ze bereid zijn te doen aan prijsstelling of serviceverlening
- je wordt met je neus op het feit gedrukt, dat er zo ontzettend veel keus is dat het toch onbegonnen werk is om daar alle mogelijke combinaties van te gaan beluisteren in ruimtes die niet jouw luisterruimte zijn, en daardoor niet meer dan een indruk wekken van wat ze mogelijk zouden kunnen presteren in je eigen ruimte
Er is echter ook een aantal evidente nadelen;
- het kost vreselijk veel tijd
- het vergt reisbudget
- in no-time zie je door de bomen het bos niet meer - en dit is een woud, waar het Amazoneoerwoud een stadsparkje bij lijkt
Dus de shoot-out moet gaan plaatsvinden in de eigen hersenkamer. Ferm en vastbesloten begin ik daarom met de uiteindelijke samenstelling.
De versterker wordt -waarschijnlijk- de Yarland FV 34 AIII CC SA;
- een meevaller voor mijn budget
- de recensies sporen met mijn eerste indruk van het apparaat
- een uitgangspunt waar ik de rest aan op moet gaan hangen; 1 factor tussen de variabelen
Dan moet ik dus wel een losse phono-voorversterker gaan selecteren, voor een mm element. Dus de gain hoeft niet gigantisch te zijn. Zo klein mogelijk behuisd, liefst met een aparte, uithuizige voeding. Ik wil die pré niet in het zicht hebben, maar ergens wegstoppen. Gelukkig hangt er een flink eind Incognito uit de Acoustic Solid-Rega arm.
De Reynaud Cantabile Signature zou wel eens een goede kandidaat voor dit verstandshuwelijk kunnen zijn; de ZU Druïd en de WLM La Scala vind ik persoonlijk veel en veel te duur: minder materiaal, minder bouwuren, maar een extra hoeveelheid gebakken lucht maken die apparaten voor mij tot apparata-non-grata. Concurrent voor de Reynaud zou nog de AudioNote AZ2 kunnen zijn. Ondanks de afkomst uit een familie die op zakenbankiersniveau is opgeprijsd, is de AZ2 wel betaalbaar. En ongeveer in dezelfde regio als een demo-paar van de Cantabile dat ik heb gezien. Kijken wie er wint….