COLUMN

De Zoektocht naar HiFi - De Oorsprong

Dick van Buren | 22 maart 2013

Hifi als hobby – waar komt het vandaan en hoe is het begonnen? De eerste stappen zijn voor iedereen anders, maar in de basis delen hifi-liefhebbers over het algemeen dezelfde oorsprong: de zoektocht naar goed geluid. Dick van Buren schreef zijn ‘queeste’ uit, in een compleet drieluik maar liefst, wat we bij dezen in drie afleveringen publiceren. Vandaag daarom deel I van zijn zeer persoonlijke beleving en interpretaties: de Oorsprong. Zaterdag en zondag volgen de andere delen van zijn recente zoektocht naar een nieuwe set. 

Een vriend van mij had vroeger een bijbaantje en op een goeie dag was hij de trotse bezitter van een stereoset. Ik verblijf nu even in de tweede helft van de jaren zeventig. De set bestond onder meer uit een Sansui receiver en een Lenco draaitafel. Gewoon, bij zijn ouders in de huiskamer.

Het eerste wat hij me liet horen, was een nummer van The Shadows, of van hun klonen, The Ventures. Maar dat doet even niet ter zake. Ik hoorde een forse motorfiets starten in de ene luidsprekerbox en bemerkte tot mijn verbijstering, dat die motor inderdaad wegreed. Naar de andere box wel te verstaan. Ik kon die motor bijna visualiseren, terwijl hij over de muur naar de andere box daverde. Ik schrijf overigensn 'over de muur', omdat de luidsprekers in die gezellige maar kleine woonkamer vrij hoog aan de muur waren gehangen. Dat was het moment, dat de uitvinding van Alan Dower Blümlein, opnames met een Blümlein Pair, mij infecteerde. Ik ben er nooit meer van genezen.

Zoiets - maar dan hoger en eh, minder modern

Mijn broer en ik hebben er vervolgens werk van gemaakt om te zorgen dat er bij ons thuis in de woonkamer ook zoiets werd gerealiseerd. Gelukkig zaten we net voor de uitbetaling van het vakantiegeld van mijn vader. Ook hij is naar mijn vriend’s ouderlijk huis gesleept, en had toen hij weinig intrinsiek verzet meer. Slechts symbolisch.

Mijn moeder had geen schijn van kans, en dus werd zowel mijn lowest-possible-end Neckermann plastic pick-up (in stemmig rood met een witte rand uitgevoerd) en de Philips buizenradio richting de schroothoop gedirigeerd in ruil voor het nieuwe wonder: een Philips STEREO combo: versterker, tuner en draaitafel in één behoorlijk grote zilverkleurige kast met een grote transparante kap. Het geluid kwam uit twee Pioneer tweeweg luidsprekers. Aan de muur gehangen, uiteraard.

Dat was al genieten, alhoewel mijn ouders waarschijnlijk geen rekening hadden gehouden met de toename van de maximale geluidsdruk.


EDITORS' CHOICE