COLUMN

Persoonlijk....Genieten

Dick van Buren | 24 maart 2013

En dan blijkt een paar weken later, dat ik hier toch weer eens te voorbarig was. Een bezoek aan een Haagse detaillist onthulde de kwaliteiten van enkele Icon Audio versterkers. Die steken wat mij betreft weer boven de Yarland’s uit. In alle opzichten, dus ook in prijs. De beluisterde speakers aan de versterkers (Spendor en Monitor Audio) konden nog niet echt bekoren, maar aangezien ik niet echt veel tijd had, heb ik me toen voorgenomen om nog een keer terug te gaan.

Die mogelijkheid bleek zich na nog eens enkele weken voor te doen, door een strandbezoek toe te zeggen aan zoonlief. Zodoende konden we meteen alle drie gaan luisteren: mijn vrouw heeft tenslotte een smaak qua muziekweergave die overeenkomt met de mijne, en mijn zoontje probeer ik inmiddels ook enthousiast te krijgen voor mooi geluid. Uiteindelijk bleek dat de Icon MB25 mono-eindversterkers in triode, direct aangestuurd door de Icon PS phonoversterker en trekkend aan en duwend tegen de Amphion Prio 620 drivers, het mooiste geluid neer wisten te zetten. En daar waren we het ook nog eens alle drie over eens!

Een financieel voorstel lag er snel genoeg, alhoewel de overschrijding van de officiële parkeertijd mij wel meermalen onrustig naar de overzijde van de straat liet spieden naar lieden met een donkere broek en daarboven een lichtblauw shirt - met waarschijnlijk korte mouwen vanwege het mooie weer...

En, met een minder verlicht gemoed, omdat het einde van een lange zoektocht in zicht kwam. Alhoewel; het prijskaartje dat aan het geheel kwam te hangen overtrof mijn stoutste hoop en werd daarmee tot een hindernis van dergelijke afmetingen, dat acute schuldgevoelens mij bijna de lol van een zit op een terrasje op het Scheveningse strand ontnamen.

Toch staat dat nu in mijn luisterruimte.

Audio/Hifi, het is een hobby. En hobby’s zijn zaken om je aan over te geven en je in te 'verliezen'. En daarom zijn er ook zo gigantisch veel verschillende hobby’s. Sommige vergen een zeer groot budget en andere een zeer klein; sommige vergen inspanning en andere vergen ontspanning; sommige vergen veel tijd en andere vergen weinig tijd. En, om nog eens op Genieten terug te komen, of je het nou hebt over Genietn van...

  • ...Franse Rosé’s
  • ...het verzamelen van postzegels uit het Weimartijdperk
  • ...Kruisboogschieten
  • ...Bergen beklimmen
  • ...In een luier zitten en spelen dat je nog een baby bent
  • ...Stuiverromans lezen
  • ...Astronomie
  • ...Beesies en Vuvuzela’s
  • ...Vrouwen, of mannen, of allebei

..of genieten van muziek die je zelf uitkiest, vanaf een drager die je zelf uitkiest en gemaakt door een set die je zelf hebt uitgekozen, in een ruimte die je zelf gekozen hebt en op momenten dat je daarvoor in de stemming bent. Na dit besef wordt het toch erg simpel: Genot vangen in metingen en wetmatigheden, of in commerciële blabla, nee, dank U. Genot is één van de weinige dingen die de mens nog verbindt met zijn eigen kern. Als je ergens niet van geniet, dan is het dus niet de juiste hobby voor je.

Mijn hobby is primair het genieten van de weergave van mijn muziekkeuze op apparatuur die ik auditief en visueel aantrekkelijk vind. Tegen een budget dat ik gevoelsmatig probeer te verantwoorden, met meestal een cognitieve dissonantie tot gevolg.

Zoals hiervoor al te lezen is, heb ik daar ook nog wat overwegingen bij bedacht in de afweging van welke spullen met welke motivatie door mij worden geprefereerd. Dat zijn mijn preferenties. Toepasbaar op niets meer dan de wijze waarop ik met mijn hobby bezig ben. Ik zoek het genieten tegen een voor mij en mijn gezin acceptabel budget.

Iemand anders komt ongetwijfeld tot heel andere keuzes binnen een vergelijkbare casus. 


EDITORS' CHOICE