COLUMN

De Zoektocht naar HiFi - Uitbouwen

Dick van Buren | 23 maart 2013

Hifi als hobby – waar komt het vandaan en hoe is het begonnen? De eerste stappen zijn voor iedereen anders, maar in de basis delen hifi-liefhebbers over het algemeen dezelfde oorsprong: de zoektocht naar goed geluid.

Dick van Buren schreef zijn ‘queeste’ uit, in een compleet drieluik maar liefst, wat we bij dezen in drie afleveringen publiceren. Vrijdag deel 1, vandaag deel 2 (Uitbouwen) en zondag deel 2.

Lees hier deel I

Doe maar een buizenversterker…
OTL, Push-Pull, Triode, Pentode, Single-Ended, direct-heated, hard-wired, lineair, et cetera - om nog maar voorbij te gaan aan de effecten van de verschillende types buizen, of zelfs de invloed van dezelfde types buizen van verschillende merken op de weergave... Goed en leuk om te weten, want techniek interesseert mij ook, maar zo wordt het natuurlijk onmogelijk om een gefundeerde keuze te maken. Zo ongeveer elke stroming heeft zijn eigen adepten, en dat is logisch: smaken verschillen, dus Genieten betekent ook voor iedereen iets anders. Het Genieten is puur persoonsgebonden - sterker nog, het is daarbinnen stemminggebonden. Zo ongeveer al onze zintuiglijke waarnemingen worden volgens onze eigen individuele voorkeuren beoordeeld op een schaal van gatver tot verrukkelijk.

Je zou ook kunnen zeggen: het is als sex, of eten en drinken. Dus, misschien maar eens gaan zitten om te bepalen welke eisen ik heb, en welke zaken ik leuk zou vinden, maar niet per sé wil hebben, en welke zaken ik absoluut niet wil...? Dat moet ik vast kunnen houden, als schild tegen het bombardement van commerciële nonsens die op me afgevuurd gaat worden. Uiteindelijk moeten de door mijzelf hoogst gewaardeerde weergave in combinatie met het door mij hoogst gewaardeerde uiterlijk tenslotte de doorslag geven. In die volgorde. Uiterlijk is ondergeschikt aan de geproduceerde muzikaliteit.

Dus wat moet ik hebben?

  • versterking, buizen, phono-ingang
  • luidsprekers die goed kunnen samenwerken met de versterker
  • set luidsprekerkabels
  • set interlinks

A hell of a job, op ieder component de keuze uit tientallen, zo niet honderden variabelen - maar wel leuk! Tot op zekere hoogte dan, want zoeken naar apparatuur is leuk, maar kost wel tijd die ik bij mijn muziek door wil brengen. Dus het moet ook weer niet te lang duren. Eigenlijk constateer ik dus dat er voor mij geen leidraad bestaat, anders dan mijn eigen smaak: qua luisterbeleving en qua visuele beleving. De veelgehoorde formule bij een component van een x-bedrag 'behoort' een ander component van een x-bedrag, biedt alleen een schijnhouvast en is prettig voor de omzet. Baarlijke nonsens. Het enige wat telt, is de “Yes”-beleving die je bij een bepaalde configuratie wel of niet ervaart!


EDITORS' CHOICE