REVIEWKEF

Test KEF X300A high-end desktop-audio

Max Delissen | 15 februari 2013 | KEF

Een half jaar geleden voelde ik een verlangen in me opwellen dat me herinnerde aan mijn eerste kennismaking met de KEF LS50 tijdens de High End 2012 in München. Een bepaald soort hebberigheid die voortkomt uit het opwindende gevoel dat je krijgt als je iets bijzonders meemaakt.

Dat gebeurde tijdens de Blue-Chip days, de jaarlijkse pers-presentatie van KEF. Daar werd namelijk - onder strikt embargo - de X300A getoond, de eerste stap van KEF op het gebied van Computer Audio. En wat een stap!

De X300A is, heel kort door de bocht, een actieve luidspreker met ingebouwde versterkers en een USB D/A-converter, die je aansluit op je computer. Maar als ik het daarbij zou laten doe ik deze bijzondere luidspreker echt tekort. Want KEF had voor die ingebouwde versterker gerust kunnen kiezen voor een off-the-shelf Klasse-D stereo-oplossing.

Die zijn tegenwoordig echt zeer goed van kwaliteit, maar ze kozen voor Klasse-AB. En dan ook nog eens in duplo, want het laag/mid en hoog hebben ieder een eigen versterker. Per luidspreker! Vier Klasse-AB versterkers in totaal dus. Het voordeel van twee versterkers per luidspreker (50 watt voor het laag/midden en 20 watt voor het hoog) is evident: eventuele vervorming die optreedt bij luid spelen zal vooral in het midden en laag zitten (die vragen immers het meeste vermogen) en dus blijft het signaal dat naar de tweeter gaat zuiver. Dat klinkt niet alleen beter, maar vermindert ook de kans dat je tweeter in rook opgaat.

Techniek van Binnen
Het blijft overigens niet bij die ingebouwde bi-amping versterker, er zit in elke luidspreker ook nog een hoogwaardige 24bit/96kHz a-synchrone USB D/A-converter. Van onbekende signatuur overigens. KEF doet daar zelf geen uitspraken over en op internet is er ook niks over te vinden. Het is eigenlijk ook niet van belang, als het goed klinkt moet je die vraag af en toe ook eens niet durven stellen...

Op de achterzijde van de linker luidspreker zitten, naast de net-entree en de aan/uit knop, een mini-USB (Type B) ingang (hier komt het signaal vanuit je computer binnen), een analoge 3,5 mm. stereo jack-ingang voor een analoge bron, een USB (Type A) uitgang voor de verbinding naar de rechter luidspreker, een volumeknop (Aux-Gain, die je als master-volumeregeling kunt gebruiken maar die vooral bedoeld is voor als je de 3,5 mm. jack-ingang gebruikt) en een EQ schakelaar waarmee je kunt kiezen uit twee instellingen: Desk of Stand. Hierover later meer.

De rechter luidspreker heeft geen aan/uit knop maar wordt tegelijkertijd met de linker luidspreker aan- of uitgeschakeld. Naast de mini-USB (klasse B) ingang zit er nog een balansregelaar op met een duidelijk voelbare middenpositie. Het voordeel van de onderlinge USB verbinding is dat beide luidsprekers exact hetzelfde digitale signaal aangeboden krijgen. Het valt trouwens op dat de X300A ook vrolijk 24/192 muziekfiles weergeeft. Volgens de documentatie is de D/A converter in de X300A begrensd op 24/96, er zal dus wel downsampling plaatsvinden maar dat heb ik niet kunnen horen. Het is bovendien een stuk sympathieker dan domweg in nors stilzwijgen vervallen als een te hoge samplingfrequentie wordt aangeboden.

De nieuwe KEF'jes op de ISE in januari (PHOTO40)

Aangezien het vandaag de dag zeer goed mogelijk is om zowel converters als versterkers binnen zeer nauwe toleranties te bouwen gedragen de luidsprekers zich praktisch identiek, wat voor een erg goede balans en ruimtelijke afbeelding zou moeten zorgen.

MERK





EDITORS' CHOICE