REVIEWKEF

Techniek van buiten

Max Delissen | 15 februari 2013 | KEF

Op de voorkant van de linker luidspreker zit een subtiel ledje bovenin de rand van de unit dat rood oplicht als er geen signaal is, en groen als de luidspreker correct met de digitale of analoge bron is verbonden. Een punt van aandacht is dat de analoge ingang door de digitale (USB) ingang ‘overruled’ wordt. Als je van een analoge bron wil afspelen moet je dus de USB-plug uit je computer verwijderen. Omdat zowel de volumeknop als de balansregelaar op de achterkant van de luidspreker zit ga ik er vanuit dat KEF bedoelt dat je die in principe eenmalig instelt. Dat kan een beetje lastig zijn als je analoge bron geen regelbare uitgang heeft, want bij digitaal gebruik via USB heeft het juist de voorkeur om de gain helemaal open te draaien en het volume vanaf je computer te regelen. Als je ook een analoge bron zonder volumeregeling op de X300A wil aansluiten verdient het dus aanbeveling om de achterkant van de linker luidspreker goed toegankelijk te houden om hartverzakkingen bij het overschakelen te voorkomen.

Het kleine ledje licht hier groen op

De nieuwe Uni-Q luidsprekerunit is direct afgeleid van de centrale unit in de fabelachtige KEF Blade. De aluminium dometweeter zit in het midden van de unit achter de door KEF ontwikkelde ‘Tangerine Waveguide’. Die zorgt niet alleen voor een betere afstraling van het hoog, maar beschermt ook de kwetsbare lichtmetalen dome. De mid/laag unit is gemaakt van een aluminium/magnesium legering en is uiterst hard, licht en stijf. De Z-Flex ophanging vervangt de traditionele bolle (of holle) rubberen rolrand en zorgt er door zijn speciale vorm voor dat er veel minder ongewenste reflecties vanaf het front direct rondom de unit plaatsvinden, wat de ruimtelijke weergave verbetert. De woofer kan desondanks nog steeds forse bewegingen maken en blijft zich daarbij als een haast perfecte zuiger gedragen. De X300A is een ‘naakte’ luidspreker, waarmee ik bedoel dat er geen textielen frontjes bijgeleverd worden. Een goede keuze wat mij betreft. Vaak zit het frontje de weergave toch in zekere mate in de weg. Bovendien mag de unit in de X300A absoluut gezien worden.

Voor ik de luisterervaring ga optekenen moet ik nog even terugkomen op de EQ knop. KEF heeft hiermee een soort voor-equalisatie gemaakt voor twee verschillende toepassingen. De ‘Desk’ instelling wordt aangeraden als je de X300A op een bureau gebruikt (of) met de achterkant vrij dicht bij een muur plaatst. De ‘Stand’ instelling spreekt dan voor zich: je kunt de X300A ook heel goed op een luidsprekerstand plaatsen om als actief stereosysteem te dienen. Er is een subtiel maar significant verschil in geluid waar te nemen tussen de twee instellingen. Bij ‘Desk’ worden het midden en het laag zo te horen iets naar beneden gefilterd, waardoor het hoog juist een beetje extra lijkt te krijgen.

Het idee hierachter is waarschijnlijk dat plaatsing op een bureaublad of tegen een muur theoretisch (en vaak ook in de praktijk) een ongewenste toename in het laag veroorzaakt waardoor ook het middengebied een beetje vertroebelt. Omdat de tweeter in dat geval niet op oorhoogte zit mag die juist een tikje meer hebben. Bij ‘Stand’ is het frequentieverloop op het gehoor wat vlakker. Het middengebied is daardoor rijker en het hoog wat subtieler. Het gaat echt om zeer kleine verschillen, maar ik gaf in alle gevallen toch de voorkeur aan de ‘Stand’ instelling. Experimenteer daar gerust mee zou ik zeggen!

MERK





EDITORS' CHOICE