REVIEWKEF

Conclusie

Max Delissen | 15 februari 2013 | KEF

Voor ik een vrij uitgebreide conclusie ga geven stel ik mezelf bovenstaande gewetensvraag. Wat zou je nog aan de X300A kunnen verbeteren door te investeren in betere netsnoeren en hoogwaardige USB kabels? Aardig wat, schat ik. Maar de vraag is of dat altijd wenselijk is. Puur vanuit audiofiel oogpunt natuurlijk wel, want elke verbetering is er één. Maar uit respect voor de brede doelgroep die KEF bij deze luidspreker voor ogen heeft heb ik heel bewust gekozen om te testen ‘zoals hij uit de doos komt’. Op die manier zal het gros van de gebruikers hem namelijk gaan opstellen en dan moet het product gewoon deugen. Dus heb ik de verleiding weerstaan. 

De X300A is primair bedoeld voor gebruik met de computer. KEF schiet daarmee in de roos, want in hoeveel huishoudens heeft de computer inmiddels niet de centrale plaats in de entertainmentconsumptie ingenomen? En hoeveel sneue sub-satelliet setjes van een of ander computer- of bouwmarktmerk staan daarbij hun schamele kunsten te vertonen? Weg met die plastic rotzooi, in de kliko ermee! Muziek is te waardevol om op het laatste moment nog even door de elektronische shredder te halen, zet iets goeds neer en geniet!

De KEF X300A is wat mij betreft het best klinkende desktop-audio setje dat ik tot nu toe gehoord heb. Okee, ze zijn niet erg klein, maar echt opvallend zijn ze nu ook weer niet. Hun perfect afgewerkte gun metal zilveren kasten en titaniumkleurige luidsprekerunits in het zwarte front doen het spectaculair goed naast een mooie laptop (vooral die met een appeltje erop). Met een kleine investering in langere USB-kabels en een paar deugdelijke stands kun je er ook een erg fijne huiskamerset mee maken. Want je koopt met de X300A geen luidsprekers maar een compleet systeem. Voor de prijs van 799 euro zul je echt moeite hebben om een versterker-d/a-converter-luidspreker set te vinden die hieraan kan tippen. Het is geen directe vervanging voor luidsprekers in een bestaande set, maar ze zijn wel geschikt als tweede set voor audiofiele fijnproevers. En absoluut ook voor nieuwsgierige muziekliefhebbers, die hiermee op onderkaakverzakkende wijze voor het eerst met de betere hifi in aanraking kunnen komen.

Want dat zou wel eens de grootste kracht van dit product kunnen zijn. Mensen die niks met hifi hebben maar wel een goede computer kopen om daarmee een groot deel van hun entertainment te consumeren zouden allemaal een keer naar de KEF X300A moeten luisteren. Dan horen ze hoeveel ze lange tijd gemist hebben. Muziekliefhebbers zijn er genoeg en producten als de X300A zijn bij uitstek geschikt om nieuwe doelgroepen aan te boren. Of om bestaande doelgroepen te verrassen. Het is dat ik al een set KEF LS50’s heb, anders zou ik in plaats van een afhaalopdracht om een factuur vragen. Dat zegt waarschijnlijk genoeg...

HiFi.nl plus- en minpunten
+ fraai design en prima afwerking
+ geweldige geluidskwaliteit
+ kan nieuwe doelgroepen in aanraking brengen met hoogwaardige hifi

- meegeleverde USB kabels zijn te kort voor gebruik op stands
- relatief groot voor op een gemiddeld bureau

KEF Special Page

Lees er ook de recensie van de KEF LS50

MERK

EDITORS' CHOICE