B&W XT8


Rene Smit | 30 juli 2009 | Fotografie Rene Smit | B&W Range

Naast de “normale” lijnen is er binnen het uitgebreide assortiment van Bowers & Wilkins Loudspeakers ook plaats voor een design serie. Deze zogenaamde XT serie is recent vernieuwd en uitgebreid. De XT8, een slanke vloerstaande speaker, werd toegevoegd aan de serie en is het model waar ik naar mag gaan luisteren. De dozen waarin de speakers worden geleverd doen vermoeden dat de speakers een stuk groter zijn dan de vermelde maten. Zonder voet meten de speakers 1155x154x200 millimeter, de voet heeft een doorsnede van 322 millimeter om precies te zijn.

Bij het uitpakken blijkt het alles te maken te hebben met de bijzonder zorgvuldige wijze van verpakken, om de fraai uitgevoerde speakers in smetteloze staat bij u als klant te krijgen. Naast de speaker is er in de doos een compleet accessoire pakket te vinden. Dat bestaat uit een setje rubberdopjes en een setje spikes om de voet van de speaker van de vloer te ontkoppelen, aan u de keus welke te gebruiken. Verder twee schuimrubber proppen om de baspoorten van de speaker te dempen en een compleet uitgevoerde handleiding. Tot in de puntjes verzorgd!

Om een complete surroundset op te bouwen met de XT8 als frontspeaker levert B&W u graag een XTC ( centerspeaker ), XT2 monitor surround speakers en een PV1 subwoofer.

XT8

Om deze slanke zuil voldoende stabiel te kunnen plaatsen heeft B&W er voor gekozen de kast te monteren op een zware cirkelvormige schijf. Met eenzelfde hoogglans afwerking als de speakers, subtiel daarin de naam Bowers & Wilkins verwerkt. De onderzijde is vloervriendelijk afgewerkt met een soort rubber dat tevens zorgt voor een lichte ontkoppeling van de ondergrond. Om de speakers nog beter te ontkoppelen bestaat de mogelijkheid de meegeleverde spikes in de voet te draaien of de rubberdopjes er onder te plakken. De luidsprekerkast is volledig vervaardigd uit aluminium en leverbaar in hoogglans zwart en blank aluminium.

Aluminium kast

B&W heeft bewust gekozen voor aluminium als kastmateriaal. Het is licht in gewicht, tegelijkertijd sterk en stijf. In combinatie met de gebogen zijkanten zorgt dat voor een perfecte basis waarin de units geplaatst kunnen worden. Bijkomend voordeel van het gebruik van aluminium is dat de wanden dunner zijn dan bij conventionele materialen, waardoor de netto kastinhoud groter is bij gelijkblijvende buitenmaten.

Gedeeltelijk verzonken in de bovenplaat ligt de aluminium dome tweeter in de gepatenteerde Tapering tube uitvoering. De overige units worden afgedekt met een afneembaar front dat qua vorm exact aansluit op de gebogen kast. De tweeters blijven naakt en lijken net twee spiedende ogen die je aankijken wanneer je muziek luistert. Verscholen achter het front zijn naast de units de baspoorten te vinden. De XT8 is een echte drieweg speaker en is voorzien van de voor B&W zo kenmerkende geel gekleurde geweven Kevlar midrange unit. Verder is de speaker uitgerust met twee lage tonen units met elk een doorsnede van 5 inch. In combinatie met twee baspoorten, natuurlijk uitgevoerd in de typische golfbal structuur, zorgen zij ervoor dat deze slanke zuil toch een stevig laagfundament kan neerleggen, het opgegeven frequentiebereik is 40Hz tot 22kHz. B&W voorziet, als één van de meest vooraanstaande luidsprekerfabrikanten, de XT8 van de nodige innovatieve techniek om niet alleen een oogstrelend maar ook een oorstrelend product te leveren.

Zo is de middentoner uitgevoerd met de FST ( Fixed Suspension Transducer ) technologie, rechtstreeks afkomstig uit de Nautilus series van B&W. De techniek zorgt er voor dat afbuigende golven die zich naar de buitenrand van de conus verplaatsen geabsorbeerd worden. Resultaat is een toename van de snelheid waarmee de conus kan reageren op het aangeboden signaal en een schoner geluid. Mede door het gebruik van deze hoogwaardige drive units is het mogelijk te volstaan met een simpel opgebouwd filter. Alle onderdelen in het filter zijn op gehoor gekozen. De taps toelopende vorm van de kast is bewust gekozen. Naast het feit dat de XT8 hiermee een heel gracieus uiterlijk heeft gekregen biedt het vele andere voordelen. Zo wordt het afstraalgedrag van de units verbeterd en kunnen krachten die ontstaan in de kast wanneer de conussen in beweging zijn beter verdeeld en afgevoerd worden. Resonanties krijgen op deze manier geen vat op het geluid met als resultaat een bijzonder schoon resultaat. Aan de achterzijde is alleen set stevige enkelvoudige aansluitterminals te vinden.

Opstellen en aansluiten

Na het uitpakken nemen de B&W speakers de plaats in van mijn normaal gebruikte Audiovector S3 Signature speakers. Ongeveer twee meter uit elkaar en op ruime afstand, minimaal zestig centimeter, van de zij- en achterwanden. Na enig schuiven blijkt heel licht indraaien het beste 3D beeld op te leveren en reikt het geluid tot ver buiten de speakers. Door het ontbreken van bi-wire aansluitingen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van een vM MA240 geïntegreerde versterker. Inakustik LS1002 luidsprekerkabels zorgen voor de verbinding tussen beide. Bronnen zijn een vM SA230 SACD-speler en een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element. Interlinks zoals gebruikelijk Siltech SQ88G5 Classic MkII. De apparatuur staat opgesteld in een Quadraspire Q4L rack en afgezien van de draaitafel staat alle apparatuur op vM RA4 dempers. Er is voorzien in schone stroom middels een gescheiden groep met AHP klankmodule in de meterkast. Digitaal en analoog zijn gesplitst en alle netsnoeren zijn Supra Lorad exemplaren. Uiteraard zijn de XT8’s ook gebruikt als frontspeakers binnen de surround set-up, met als bron een Panasonic DMP30 Blu Ray speler en idem TH42PV45 plasmascherm.

Omdat de importeur de speakers al uitgebreid heeft ingespeeld kan direct met beoordelen begonnen worden. Gelukkig maar, op basis van het uiterlijk heeft de XT8 al punten bij mij gescoord en ik ben zeer benieuwd of geluidsweergave navenant goed is. Het zijn tenslotte luidsprekers, dus snel luisteren!

Luisteren

Prettig bij het beoordelen van speakers is voor mij het feit dat ook volop vinyl beluisterd kan worden. Jazz’ Best van het bekende label Verve is een verzamelaar met een aantal interessante nummers. Een klassieker is The Girl from Ipanema uitgevoerd door Astrud Gilberto, in deze uitvoering bijgestaan door saxofonist Stan Getz. De stem van Astrud vloeit als honing uit de speakers, een veelbelovende start. Het slagwerk, vooral bekkens, klinkt heel gedetailleerd en vol nuance. Ook wanneer Stan vrij prominent inzet met de saxofoon blijft het subtiele spel op de bekkens uitstekend te volgen. Van het zelfde album maar heel anders is Saint Louis Blues gespeeld door grootheden Duke Ellington en Johnny Hodges. Het geheel swingt als een trein en het onderscheid tussen de verschillende blaasinstrumenten is bijzonder duidelijk te horen.

Veel swing maar van een heel andere orde en tijdperk is Billie Jean van Michael Jackson. Opnieuw is er die opvallend goede detaillering in het midden en hoog te horen. Zoals bijvoorbeeld het vingerknippen dat levensecht klinkt en makkelijk te volgen is in de drukke mix. De laagweergave is mooi strak en doortekend en loopt gezien de inhoud van de kast best ver door. Binnen mijn luisterruimte is niet nodig de schuimrubber dempers in de poorten te plaatsen. Ik blijf nog even bij vinyl en leg het album The Dream Of The Blue Turtles van Sting op het plateau van mijn Funk Vector draaitafel. Ik kies het nummer Russians en wordt wederom getrakteerd op een midden en hoogweergave die op bijzonder hoog niveau ligt. Het nummer eindigt met het luiden van een kerkklok die tussen de andere instrumenten door moeiteloos te volgen is. Iets waar andere speakers vaak meer moeite mee hebben.

Een extra dimensie

Door naar CD met een lekker verzamelalbum van de zangeres Janis Ian. At Seventeen verhaalt op uiterst breekbare wijze over zeventienjarige meisjes en hun problemen met uiterlijk, jongens en andere op die leeftijd belangrijke zaken. De XT8 lijkt gemaakt voor deze muziek en stemmen in het bijzonder. De emotie is bijna tastbaar en ieder stukje nuance in de stem van Janis wordt doorgegeven. Fligh Too High leunt zwaar op een swingende blazerssectie en hier laten de B&W speakers horen iets minder bite te hebben en wat minder up front te spelen dan mijn normaal gebruikte Audiovector speakers. De XT8’s hebben een wat rustiger karakter dat ze meer geschikt maakt voor casual listening dan de al eerder genoemde Audiovector speakers. Het maakt de XT8 wat universeler toepasbaar en niet alleen geschikt voor de audiofiele luisteraar.

Tim en Neill Finn maakten met hun band Crowded House soms prachtige luisterliedjes. Wanneer je hun muziek beluistert via een mooie muziekinstallatie komen onvermoede details in de nummers bovendrijven. De XT8 heeft er totaal geen moeite mee om deze details weer te geven en tegelijkertijd het grote geheel niet uit het oog/oor te verliezen. Weather With You is zo’n nummer waarbij ook de harmonische samenzang tussen beide broers een belangrijke plaats in neemt. Door de grote mate van detaillering in het oh zo belangrijke middengebied versmelten beide stemmen zonder aan individualiteit te verliezen. Iets wat een hoop luidsprekers niet gegeven is.

Door de uitstekende prestaties op muziek gebied zou je bijna vergeten dat de speaker ook prima ingezet kan worden als frontweergever in een surround set-up. Tijd dus om een paar Blu Ray schijfjes op te zoeken. Taken is een snelle actiefilm met een flinterdun verhaal. Een (ex) C.I.A. agent vertrekt hals over kop richting Parijs om zijn ontvoerde tienerdochter uit handen van Oost Europese vrouwenhandelaren te redden. Het gaat er hard aan toe met veel geweld, achtervolgingen en vuurgevechten. De B&W speakers geven geen krimp, ook niet wanneer het volume flink opgeschroefd wordt. Het geluid blijft goed doortekend en open zodat details goed te volgen blijven. In het laag staat de speaker zijn mannetje, hoewel ik bij veelvuldig film kijken een subwoofer zou toevoegen ter aanvulling van het allerlaagste laag om zo de beleving compleet te maken.

Inside Man, een film geregisseerd door Spike Lee, opent met oosters klinkende muziek die de beelden fraai ondersteunt. Het opgebouwde geluidsbeeld is breed en diep met veel nuance en detaillering. De soundtrack is agressief en heftig, afgewisseld met subtiele conversatie. Geen enkel probleem voor de speakers die prima overweg kunnen met fikse dynamiek sprongen. Een groot gedeelte van de film speelt zich af in een bankgebouw en de ruimtelijkheid wordt prima geprojecteerd in mijn luisterruimte. Dat zorgt er voor dat je daadwerkelijk in het verhaal betrokken wordt. Goede geluidsweergave bij het bekijken van een film draagt bij tot extra dimensie, iets waar de XT8 speakers prima toe in staat zijn.

Conclusie

B&W slaagt met vlag en wimpel in het combineren van design en weergavekwaliteit. De XT8 kent een hoog afwerkingniveau waardoor de speakers een sierraad in de woonkamer zijn en absoluut gezien mogen worden. De positie die Bowers & Wilkins inneemt in de wereld van luidsprekerfabrikanten is al jaren een leidende. Innovatieve en vooruitstrevende techniek, die wordt gebruikt in de topproducten van het merk, druppelt naar verloop van tijd door naar de meer betaalbare types. Zoals bij deze XT8, met als resultaat een speaker die klinkt als een klok. De speaker is zo getuned dat hij zowel de rechtgeaarde audiofiele luisteraar kan plezieren, maar net zo vrolijk de echte muziek en filmliefhebber uren achter elkaar zal laten genieten van kwalitatief hoogwaardig geluid. “Allemansvriend “ is een woord met veelal een negatieve klank, voor de B&W XT8 mag het opgevat worden als een groot compliment!

Aanvullende informatie:

B&W XT8 3000,- euro per paar

Importeur

B &W Loudspeakers Nederland BV
Herikerbergweg 179
1101 CN Amsterdam
Tel. 020-5602940
Fax 020-5602949
Mail: info@bwgroup.nl
Internet: www.bowers-wilkins.com

De volgende film werd beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux:
Inside Man

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-Can AKG K272HD hoofdtelefoon Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack