Het Amerikaanse audiomerk JBL heeft op de ISE 2020 eind januari van dit jaar zijn nieuwste AV-producten aan het publiek getoond. Reference Sounds, de importeur voor de Benelux, heeft laten weten dat de nieuwe versterkers en AV-processoren van JBL vanaf nu uit voorraad leverbaar zijn. De apparaten ondersteunen het Dante-protocol, een techniek waarbij meerkanaals audiosignaal verliesvrij over lange ethernet-kabels verstuurd kan worden.
JBL Synthesis AV-producten
“De wortels van JBL zitten diep verankerd in de historie van filmtheaters. De vroege dagen van film waren geluidloos totdat James B. Lansing daar in het begin van de jaren twintig van de twintigste eeuw verandering in bracht. Sinds die dag zijn JBL en Cinema onlosmakelijk met elkaar verbonden. JBL is hét geluid van de Cinema. Met ’s werelds meest gerenommeerde bioscoopzalen als referentie schaalt JBL Synthesis de meeslepende ervaring van bioscoop geluid terug naar verfijnde systemen voor persoonlijk gebruik. Perfect afgestemd op elkaar en op de ruimte, altijd met de overtuigende power van JBL. Die lijn zet JBL Synthesis nu voort in een viertal nieuwe modellen toegespitst op surround systemen tot 16 kanalen.,” aldus importeur Reference Sounds.
JBL Synthesis SDP-55 Surround Processor
De surround processor is het hart van een goede thuisbioscoop. In samenwerking met het Franse Trinnov ontwikkelde JBL Synthesis de SDP-75 als ultieme antwoord op de meest veeleisende cinema systemen waarmee configuraties tot 64 kanalen realiseerbaar zijn. 64 kanalen? Dat is niet voor iedereen weggelegd en ook niet altijd nodig. In veel situaties is met een setup tot 16 kanalen al een overweldigende audio beleving te realiseren. Vanuit die gedachte ontwikkelde JBL Synthesis de SDP-55, een 16 kanaals surround processor die configuraties tot 9.1.6 in full swing tot leven wekt.
Vanzelfsprekend is de SDP-55 compatible met de nieuwste surround formaten. Wat hem echter zo bijzonder maakt is zijn klank. De SDP-55 is niet ontwikkeld als trukendoos maar als audiofiele voorversterker met 16 kanalen. De DA conversie is dan ook van een zeldzaam niveau net als de volledig lineaire voeding en de volumeregeling. Juist die laatste wordt in dit soort apparaten vaak extreem eenvoudig uitgevoerd met een grote donkere stempel op de klankkwaliteit, zo niet bij JBL Synthesis.
De processing is van topklasse inclusief Harman’s eigen Logic 16 upmixer die van 2 kanalen een overtuigende 3D audio ervaring via alle luidsprekers weet te realiseren. Verder is er volledig vrij instelbare Bass management per luidspreker, Dirac Live inclusief de nieuwste Bass Controll function (standaard geïntegreerd en dus kosteloos) en de ronduit sexy afwerking maken de SDP-55 compleet.
JBL Synthesis: ondersteuning van Dante
Helemaal slim is de aanwezigheid van een Dante uitgang waarmee de JBL Synthesis’ eindversterkers via een ethernet-kabel van audio kunnen worden voorzien. Wat is Dante? Dante is een serie van protocollen die het mogelijk maakt om meerkanaals audio, digitaal en ongecomprimeerd van A naar B te sturen via een standaard ethernet-kabel. Deze vorm van Audio over IP (AoIP) maakt het mogelijk om de 18 beschikbare kanalen van de JBL Synthesis SDP-55 / SDR-35 (16 voor multichannel audio + 2 zone 2) via een ethernet-kabel aan te bieden aan de SDA versterkers zonder angst te hoeven hebben voor lange kabellengtes en interferenties. Dit is ideaal als de eindversterkers bijvoorbeeld niet in dezelfde ruimte staan of wanneer 16 afgeschermde gebalanceerde audiokabels fysiek een uitdaging vormen in het gebruikte meubel. Iedere eindversterker krijgt een “adres” zodat hij precies weet welk pakketje hij uit de datastroom moet peuteren en de Dante ontvanger met Harman’s eigen DAC doet de rest.
JBL Synthesis SDR-35 Surround Receiver
Waar de SDP-55 voor de versterking leunt op externe eindversterkers is zijn zwaardere broer uitgerust met een zevental interne eindversterkers. De SDR-35 is in staat om gelijktijdig 100 Watt naar zeven aangesloten luidsprekers te sturen. Het geluid is volgens e fabrikant vervormingsvrij en met adembenemend detail dankzij Class G versterkertechnologie. De SDR-35 is een beest maar wel met een hele vriendelijke glimlach. “Spatzuiver en heerlijk muzikaal dankzij die geweldige DA-conversie en volledig lineaire voeding, geoptimaliseerd voor de unieke Class G techniek,” aldus Reference Sounds.
Net als de SDP-55 is de SDR-35 in staat tot native decoding van 16 (9.1.6) kanalen inclusief Dolby Atmos, DTS:X 3D, Auro 3D en IMAX Enhanced waarvan de SDR er een zevental direct kan versterken. De overige kanalen staan analoog en digitaal via Dante beschikbaar voor externe eindversterking. Ook de video processing van beide modellen is extreem krachtig en Ultra HD 4K worden dankzij het HDMI 2.0b, HDCD2.2 board perfect weergegeven.
Met de volledige versie van Dirac Live inclusief Bass Control functie zijn de SDR-35 en SDP-55 in staat om de weergave van de luidsprekers perfect te kalibreren op de luisterplek. In de juiste handen is Dirac Live een uniek stuk gereedschap die de coherentie tussen de onderlinge luidsprekers en de ruimte naar een bijzonder hoog niveau weet te tillen. De klank wordt vloeiender, krijgt meer overtuigingkracht en wordt bovenal strakker en sneller. Met Harman’s eigen ontwikkelde Target Curves en de genoemde Bass Control functie worden meerdere subwoofers onderling perfect geoptimaliseerd voor minimale variatie tussen de luisterplekken en maximale synergie tussen sub(s) en front speakers. War nodig kan Reference Sounds hulp bieden als het gaat om configuratie en optimalisatie.
JBL Synthesis SDA-2200 eindversterker
JBL staat naar eigen zeggen voor power en dynamiek. Een lijn die doorgetrokken wordt in de nieuwe SDA eindversterker serie op basis van Class G versterkertechniek waarmee JBL de perfecte brug slaat tussen efficiëntie en vervorming. Dit zijn twee grootheden die normaal gesproken lastig samen te voegen zijn omdat het één vaak ten koste gaat van het ander.
Het beste voorbeeld is de klasse A schakeling. Deze geeft bijzonder weinig vervorming en een geweldige klank, maar is intussen extreem inefficiënt (als het gaat om stroomverbruik en rendement) en wordt daarom nog maar zelden toegepast. Een klasse A schakeling dissipeert namelijk altijd het volledige vermogen, zelfs als de versterker niets staat te doen omdat er geen ingangssignaal is. Harman heeft die horde slim opgelost door niet één maar twee voedingsrails toe te passen; bij gemiddeld gebruik ‘draait’ de SDA op de low-power voedingsrail, die lagere voedingsspanning stelt de engineers in staat om de versterkerschakeling in klasse A in te stellen. Wanneer er echt serieus vermogen gevraagd wordt schakelt de voedingsrail vloeiend door naar high-power mode zodat maximale power beschikbaar is. Het tot Class G gedoopte resultaat overtuigd met enorme verfijning en souplesse maar ook met spectaculaire kracht als daarom gevraagd wordt.
De SDA-2200 levert 2x 200 Watt @ 8 Ohm of 1x 1000 Watt @ 4 Ohm in Bridge mode en is voorzien van een Balanced, Single-Ended én Dante ingang.
JBL Synthesis SDA-7120 eindversterker
De JBL SDA-7120 tapt uit hetzelfde vaatje als de SDA-2200 maar doet dat met iets minder vermogen en wel over zeven kanalen. Ook hier staat Harman’s Class G technologie voor enorme power en drive bij minimale vervorming en beperkt opgenomen vermogen. Net als zijn tweekanaals broer is de SDA-7120 voorzien van een uit de kluiten gewassen conventionele koeling waardoor hij geruisloos zijn klappen uit kan delen. Ook de SDA-7120 is voorzien van een Dante input waardoor hij de audio vanaf de SDP-55 of SDR-35 digitaal kan ontvangen .
De SDA-7120 levert 7x 100 Watt @ 8 Ohm bij gelijktijdig uitsturen van alle kanalen hetgeen in de praktijk neerkomt op ruim 140 Watt per kanaal.
JBL Synthesis: prijzen en leveringsinformatie
De SDP-55 Surround Processor, SDR-35 Surround Receiver, en SDA-2200/SDA-7120 eindversterkers zijn vanaf nu uit voorraad leverbaar.
JBL SDP-55: 5.690 euro
JBL SDR-35: 6.990 euro
JBL SDA-2200: 3.490 euro
JBL SDA-7120: 3.890 euro