JBL is een merk met een lange historie, dat we allemaal kennen van speakers, versterkers, soundbars, in-ears, on-ears, over-ears, gaming headsets, radio's, party speakers, de Flip bluetooth speaker, en…een platenspeler? Jawel. En dat verbaast ergens ook niet, want recent gingen we met de Authenics 500 aan de slag en daar kwam het retrogevoel en -design al sterk in terug. Een platenspeler ernaast maakt het plaatje compleet.
De platengekte is nog altijd onder ons. Dat merken we aan de muziek die op vinyl wordt uitgebracht, maar ook aan de enorme hoeveelheid platenspelers die er op de markt te vinden zijn. Van goedkoop tot betaalbaar en van plastic troep tot high-end. Als fabrikant wil je opvallen tussen al dat aanbod. Dus als je als JBL zijnde besluit om model op de markt te brengen, dan moet die dus wel onderscheidend zijn. De grote vraag is dan ook: is de JBL Spinner BT platenspeler onderscheidend genoeg voor de huidige markt?
JBL & Bluetooth is als Tom & Jerry
Sommige begrippen gaan hand in hand. Pindakaas en jam, Yin en Yang, audiofielen en de eeuwige discussie over kabels. Wat zou een product van JBL zijn zonder Bluetooth? Het hoort bij elkaar. Dus als JBL een platenspeler op de markt brengt, dan zit daar Bluetooth op. De grote vraag is dan: willen we dat? Want als we kijken naar de techniek achter vinyl en het spelen van platen, dan is je audiosignaal digitaal overbrengen juist niét wat de audiopurist wil? We nemen jullie even mee in het verhaal.
Vroegah, toen de guldens nog van hout waren, werden muziekopnames compleet analoog in studio’s gemaakt. De opnames gingen op grote taperecorders en dat waren de mastertapes. Vanaf dat medium werd het overgezet naar vinyl. Ook bij vinyl werd er één masterexemplaar gemaakt, waarvan vervolgens de verkoopexemplaren werden gefabriceerd. En aan het einde van de rit kan je thuis je vinyl afspelen.
Op je analoge platenspeler gaat er een analoog signaal naar je versterker en krijg je geluid uit je speakers te horen. Het proces was dus van begin tot einde analoog. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo. Zeker niet in de opname en productie. Dat is veelal digitaal. Maar het proces van luisteren naar vinyl is wel nog steeds analoog.
Het luisteren naar vinyl is voor veel mensen toch een andere beleving. Inclusief het geluid. Maar gaan we het geluid met Bluetooth luisteren op een speaker of koptelefoon, dan is de overdracht al digitaal. Het signaal van vinyl wordt dan op de platenspeler omgerekend naar digitale blokjes aan informatie en via Bluetooth verzonden naar een ontvangend apparaat. Het ontvangende apparaat maakt van die blokjes informatie weer muziek, die je dan weer kan horen. Is dit paradoxaal luisteren? Waar we met name nieuwsgierig naar zijn, is hoeveel er van het “vinyl-geluid" overblijft en of de Bluetooth-functionaliteit ten opzichte van de inlevering van kwaliteit het waard is.
Design staat bovenaan de menukaart
Een eerste blik op de JBL Spinner BT en 80 procent van de mensen ziet een zwarte platenspeler, simpel. Toch zit er meer design in de JBL Spinner BT dan je in eerste instantie zou zeggen. Het plateau is van aluminium en heeft een zachte koperen kleur. De plint is zwart MDF en aan de voorkant zit een frontje met sleuven. Daarin verwerkt zitten twee ronde knoppen voor de snelheid en het koperkleurige logo van JBL.
De JBL Spinner BT is er ook in oranje, maar smaken verschillen. De platenspeler is vierkant/rechthoekig. Maar de kap erop, die heeft afgeronde hoeken. Dat geeft het een wat speels effect. Ook de toonarm is van aluminium en de headshell is afneembaar (eenvoudig te upgraden).
JBL heeft gekozen voor een element van Audio-Technica. Wat we overigens een uitstekende keuze vinden. In de headshell vinden we de Audio-Technica AT3600L. Bluetooth vinden we in de vorm van 5.2 met Qualcomm aptX HD-audio. Wat direct ook de best mogelijke geluidskwaliteit geeft (via de Bluetooth-verbinding).
Aan de achterkant bevinden zich nog wat meer mogelijkheden. Hier vinden we een RCA-uitgang, pre-amp aan of uit, power bluetooth pairing en auto-stop aan of uit. Dit alles zit heel netjes aan de achterkant weggewerkt, zodat het geen afbreuk doet aan het front design. En bedenk even de kwaliteit van de mogelijkheden; CA voor als je bekabeld wil luisteren. Pre-amp aan of uit, voor als je in de toekomst toch wil upgraden. Dat is echt een stap verder denken en daar mogen we JBL best een schouderklopje voor geven.
Luister in vrijheidÂ
We gaan de JBL Spinner BT op twee manieren testen. Enige tijd geleden hebben we de JBL Authentics 500 getest, die gaan we weer gebruiken, en daarnaast ook een Bluetooth headphone van Bower & Wilkins, de PX5.
De muziekkeuze is beperkt tot de twee volgende lp’s:
- Daft Punk – Discovery
- Buena Vista Social Club – 25 jaar editie
We beginnen met de pairing. Dat kost even wat tijd, want de JBL Spinner BT moet connectie maken met de JBL Authentics 500. Er wordt wat gepaird, maar we hebben connectie en kunnen luisteren. Hetzelfde ervaren we trouwens met het pairen van de Bowers & Wilkins PX5. Het is even knopjes drukken en knipperende blauwe lampjes, maar het lukt. Luisterend naar Daft Punk vanaf lp, op de JBL Authentics 500, geeft een verrassend effect. Het klinkt beter dan we hadden verwacht. Audiopuristen zweren bij een bekabelde verbinding. Maar dit klinkt gewoon erg goed. In het nummer “Harder, Better, Faster, Stronger” horen we de details. De elektronische tonen worden weergeven zoals we zouden verwachten. Ook het tempo is spot on.
We kunnen het omschrijven als streaming via Tidal, maar dan op anabolen. Want de karakteristieke kenmerken van vinyl, die horen we. En enkel kraakje hier en daar, maar zonder in te leveren op de vinyl ervaring. We schakelen door naar de Bowers & Wilkins PX5. Want wij vermoeden dat dit de meest gebruikte manier van luisteren gaat worden. De platenspeler kan aangesloten zijn in een audio set, maar als je stilletjes wil genieten, dan zet je Bluetooth aan en kan je draadloos genieten van je vinyl collectie.
Deze dynamische manier van hifi gebruiken zien we steeds vaker terugkomen in de markt. We starten met hetzelfde nummer van Daft Punk; “Harder, Better, Faster, Stronger”. De beleving met de Bowers & Wilkins PX5 is zelfs nog wat intiemer. Ergens ook wel logisch, want je zit in je gesloten bubbel te luisteren.
Als na een dikke 50 seconden de robotachtige stemmen beginnen, horen we hoe goed de overdracht via Bluetooth is. Met een koptelefoon hoor je toch net wat meer. De dynamiek in de instrumenten is in balans, maar de plaatsing van de stemmen is spot-on.
Dat de beleving misschien net wat authentieker is, dan met streaming, ervaren wij bij het luisteren van Buena Vista Social Club. De echte essentie van de muziek is moeilijk te omvatten, laat staan alles echt eruit krijgen. Door het luisteren naar de muziek op vinyl, komt de echte ervaring of essentie al een stapje dichterbij.
Een ondergewaardeerd nummer is “Pueblo Nuevo”. Wat in het begin overkomt als semi-ritmisch gepingel van verschillende elementen overkomt, vormt zich harmonieus tezamen vanaf een minuut of 2:20. Dan ontwaakt ook de echte energieke essentie in de muziek. De kunst is nu de overdracht via Bluetooth. De muziek en ervaring via Bluetooth is boven verwachting goed. Tuurlijk is het niet hetzelfde als analoog luisteren. Maar de vrijheid van bewegen door de kamer, de kwaliteit van de muziek en kleine elementjes van vinyl zijn erg goed. Het ontwaken van de energie in het nummer “Pueblo Nuevo” komt via Bluetooth op de Bowers & Wilkins PX5 erg goed over. Zeker als alle instrumenten in harmonie en ritme samenvallen. Stiekem doet de JBL Spinner BT dat gewoon goed. Als we een schaalverdeling neerzetten en 10 het hoogst haalbare is via de analoge weg, dan haal je met de Bluetoothverbinding tussen de 7 a 8. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je koptelefoon.
Eindoordeel
Als we een optelsom maken en onderaan de streep kijken, dan doet de JBL Spinner BT het eigenlijk heel erg goed. Iets wat we toch niet direct achter de Spinner hadden gezocht, maar voor dit bedrag heb je wel degelijk een erg solide platenspeler. Het Audio-Technica element is fantastisch, evenals de kwaliteit van de toonarm en alle andere materialen. Ook de kwaliteit van het geluid via Bluetooth is beter dan verwacht. We dachten dat er meer muziek verloren zou gaan in de digitale overdracht.
De grote reden waarom we de JBL Spinner BT echt geweldig vinden, is het groeipad wat er voor je ligt. De Spinner is een superkeuze voor de instapper, beginner of het stapje richting hifi. Je kan de JBL Spinner BT neerzetten en beginnen met luisteren via Bluetooth. Iedereen heeft een setje Bluetooth in-ears of een koptelefoon liggen. Een volgende stap kan een speaker of speakerset zijn, waar je de JBL Spinner BT op kan aansluiten. Via Bluetooth of misschien wel via een RCA-kabel. De pre-amp functie is hierbij optimaal.
Weer een volgende stap kan dan gemaakt worden met een losse phono voorversterker, voor in je grote set. Daarna kan je zelfs nog besluiten je element te gaan upgraden. Het is dus een kwalitatief goed speler, waar je alle kanten mee opkan. En dan is de adviesprijs van 399 euro eigenlijk een koopje.Â
Conclusie
Wie anders kan Bluetooth goed integreren in een platenspeler? Precies, JBL. In deze prijsklasse misschien niet de platenspeler met de beste kwaliteit binnen dit budget, maar wel de meest toegankelijke in je hifi-groeipad. En dat is precies waarom de JBL Spinner BT de volle score verdient. Alle elementen en opties gecombineerd zorgen voor een zeer nette speler, waar je jarenlang plezier van kan hebben.
JBL Spinner BT
399 euro | www.jbl.com
Beoordeling 5 / 5