Zou je de nieuwste soundbar van het Japanse Denon niet eens een keer zelf willen uitproberen? Dat was de vraag die wij eind maart aan onze lezers stelden. Uit het grote aantal aanmelders selecteerden wij een vijftal muziekliefhebbers die voor ons als thuispanel aan de slag gingen met de Denon DHT-S514 soundbar. Hier volgt het verslag van de bevindingen. Eén van de deelnemers hoeft de soundbar niet terug te sturen: diens ervaringen lees je door hier te klikken!
Na de uitermate succesvol verlopen thuistestsessie rondom de AudioQuest-kabels, hadden wij veel zin in het organiseren van wederom een testsessie van een product door onze eigen lezers. Ditmaal hebben we gekozen voor de DHT-S514 soundbar van het Japanse Denon. Na onze omroep in maart volgden er vele aanmeldingen voor deelname aan het thuispanel.
Uiteindelijk hebben we vijf mensen uitgezocht: vier uit Nederland en één uit Vlaanderen. Deze vijf deelnemers hebben de Denon soundbar gedurende twee weken uitgebreid thuis mogen testen. Vervolgens hebben wij het thuispanel uitvoerig ondervraagd naar hun ervaringen met de soundbar. Het verslag hiervan kun je hier beneden terugvinden. Eén van de vijf deelnemers hoeft de soundbar van Denon niet meer terug te sturen…diens bevindingen lees je hier volgende week.
Soundbar
Voordat we met de resultaten van ons thuispanel uitpakken, nog even een korte toelichting op het fenomeen ‘soundbar’. We kunnen vaststellen dat in korte tijd deze langwerpige geluidsweergever enorm populair geworden is. Hoe is dat succes te verklaren? Daar zijn twee duidelijk aanwijsbare redenen voor te geven. Enerzijds hebben de fabrikanten van televisies door het produceren van steeds dunner wordende televisieschermen het geluid ‘verwaarloosd’.
Door de dunne beeldschermen is er gewoon domweg geen ruimte meer voor een goede geluidsweergave in het scherm. Gevolg is dat we nu zitten met heel veel lcd- of ledschermen waarvan het geproduceerde geluid nou niet echt om over naar huis te schrijven is. Dus terwijl de beeldkwaliteit door plasma, lcd, led en nu ook nog oled maar steeds beter aan het worden is, is de geluidscomponent eigenlijk achteruit gegaan. Â
Anderzijds is de kwaliteit van de aangeboden soundbars dusdanig goed geworden dat steeds meer mensen overwegen hun ‘conventionele’ luidsprekers in de woonkamer te vervangen door een één-box-systeem: de soundbar. Zelfs complete sourroundsystemen van vier of meer luidsprekers worden vervangen door één eenvoudige klankkast.
Of het reëel is om een complete hifi-luidsprekerinstallatie te vervangen door één boxsysteem, dat wagen we te betwijfelen, maar het scheelt wel een hoop ruimte en kabels, dat durven we in ieder geval niet te ontkennen.
De opmars van soundbars is ingezet door het padplaveiende werk van Yamaha, ere wie ere toekomt. Met het op de markt brengen van de YSP-1 brachten de Japanners een nieuw product op de markt die baanbrekend te noemen was. Dit één-boxsysteem, dat ze zelf trouwens niet soundbar maar soundprojector noemden, wist met haar 42 (!) ingebouwde luidsprekers menig cinemaliefhebber te overtuigen. Daarna heeft de ontwikkeling van soundbars niet stilgestaan.
Naast ondersteuning en/of vervanging van het televisiegeluid, kan de soundbar tegenwoordig ook vaak muziek streamen en weergeven. Het Deense Sonos is daar een mooi voorbeeld van: bij hun eerste soundbar hebben ze zelfs Spotify geïntegreerd in het geluidssysteem. Momenteel heeft ieder zichzelf respecterend audio- en televisiemerk één of meerder soundbars in haar productportfolio. Een mooi moment voor ons om weer eens te gaan werken met ons Test-t-Thuis panel. De vijf leden van het panel mochten gedurende twee weken de Denon DST-514 soundbar aan de tand voelen om vervolgens hun ervaringen met ons te delen.
(voor meer informatie over de Denon DST-514 en actuele prijzen, klik hier)