ARTIKEL

Tutondo, Projecta, Revox en Tannoy

Max Delissen | 05 februari 2010 | Fotografie PHOTO40

Tutondo

Het Italiaanse designmerk Tutondo is natuurlijk bekend van de fraaie bolvormige luidsprekers die Oh! by Tutondo heten en de bijzondere staande lamp annex subwoofer, maar het bedrijf maakt ook multiroom-apparatuur met bijbehorende in-wall bedieningspaneeltjes.

Deze productlijn heeft een face-lift gehad en ziet er nu strak uit. Naar Italiaanse begrippen misschien zelfs wat onderkoeld. De MONDO TVA is een mediaspeler met interne harde schijf die één lokale zone en maximaal 8 externe zones tegelijk kan voorzien van verschillend beeld en geluid. Het totale aantal ruimtes kan maximaal 48 bedragen.

De MONDO TA doet hetzelfde, maar kan geen beeld weergeven. De S6000 is een audioserver die bediend wordt via paneeltjes in de muur, of via een draadloze afstandsbediening. Vijf bronnen kunnen tegelijkertijd worden bediend vanuit maximaal 40 ruimtes.

De SA2500 tenslotte is een audioserver die twee zones tegelijk van verschillende muziek kan voorzien, maar wel in maximaal 260 ruimtes.


Projecta

Projecta is een belangrijke fabrikant van projectieschermen. Nieuw is de Deluxe-versie van hun succesvolle Homescreen scherm, dat een vast afmeting heeft en als een schilderij aan de muur hangt. De Deluxe versie heeft een velours rand, en kan voorzien worden van een speciaal doek dat bij niet geheel verduisterde omstandigheden toch een hoog contrast en kleurdiepte oplevert.


(Fotografie: PHOT040)

De belangrijkste noviteit is echter het Tensioned Screen, een oprolbaar scherm dat voorzien is van een extra zwaar gewicht, en parabolische spankoorden die het scherm perfect vlak trekken, iets dat bij andere oprolbare schermen meestal niet het geval is.

Dit scherm dient door een installateur te worden geplaatst, en kan ook voorzien worden van micro-geperforeerd doek wanneer er luidsprekers achter moeten worden geplaatst.


Revox

De Zwitserse fabrikant Revox toonde een nieuw modulair muzieksysteem. Het Re: System M100 is zeer compact en heeft een fraaie strakke vormgeving. Deze lijn bestaat uit een tuner, server, mediaplayer, satellietmodule, multimedia-matrix, een analoge in/out module, een upscaling dvd-module, een fm-tuner en een 2x200 watt versterker.


(Fotografie: PHOT040)


Tannoy

Dit roemruchte Britse luidsprekermerk is zowel aktief in de hifi, de custom-install als de professionele geluidswereld. Op de ISE is vooral veel aandacht voor de Definition Install luidspreker-range.

Met een inbouwdiepte van minder dan 10 centimeter is dit systeem eenvoudig in een (voorzet)wand te plaatsen. Beschikbaar zijn een drieweg luidspreker met twee 8 inch woofers en een 8 inch dual-concentric voor LCR toepassingen, een surroundluidspreker die voorzien is van één dual-concentric luidspreker van 8 inch en twee kleinere dual-concentrics die naar links en rechts gericht staan voor een betere spreiding, en een passieve subwoofer die één aktieve 10 inch woofer heeft, en één passieve.


(Fotografie: PHOT040)

Het systeem is via een 12 volt trigger om te schakelen van film- naar muziekweergave, die beiden een eigen weergavekarakteristiek hebben.

De gesloten behuizingen van de luidsprekers zijn voorzien van Tannoy`s eigen resonantievrije ophanging, waardoor de toch al uitstekend gedempte kasten nauwelijks trilling doorgeven aan de wand waarin ze zijn gemonteerd.


EDITORS' CHOICE