REVIEWNAD

En met SACD ...?

Rene Smit | 01 februari 2007 | NAD

Qua cd weergave is de T585 geslaagd, op naar SACD om te beluisteren hoe de speler daar mee om gaat. Het album “Omarm” van de Zeeuwse popgroep Blof bevat een aantal mooie liedjes waaronder het openingsnummer “De mooiste verliezer”. Dit lied begint heel zacht en ingetogen en bouwt op naar een heftige climax. De stem van zanger Pascal Jacobs klinkt warm en vol emotie, precies zoals ik hem ook diverse malen live heb horen zingen. De weergave is tastbaar en wanneer achter in het geluidsbeeld de grote trommels aangeslagen worden realiseer ik me weer dat SACD ten opzichte van normale CD wel degelijk een superieur formaat is.

NAD T585 multispeler

Het laag dat uit de speakers komt rollen is zo diep en strak en kan alleen geëvenaard worden door een top Cd-speler met een bijbehorend prijskaartje. De weergave imponeert pas echt wanneer ik het tweede gedeelte van de track hoor. Hoewel de opname kwaliteit wat twijfelachtig blijft is het met de NAD speler prima te beluisteren. Een gemodificeerde Philips DVD963Sa welke ik voorheen gebruikte voor SACD weergave maakte dit gedeelte van het lied bijna ongenietbaar door er een brei aan geluid van te maken. De T585 weet de diverse instrumenten beter te scheiden en zorgt dat de rust bewaard blijft. Een andere Nederlandstalige SACD van goede kwaliteit is Boudewijn de Groot’s “Eiland in de verte”. In veel nummers wordt prominent gebruik gemaakt van akoestische gitaren. Zo mooi als de T585 dit weergeeft heb ik thuis nog niet eerder mogen horen. De individuele snaren zijn erg goed weergegeven en ook de kast van de gitaar komt levensecht over met een duidelijke inhoud en galm. De weergave is rustig en transparant waardoor moeiteloos de aandacht uitgaat naar de teksten die Boudewijn zingt, zonder dat de muziek daaraan ondergeschikt raakt.
Voor de liefhebbers en gebruikers van multichannel DVD-A en SACD is het goed om te weten dat het mogelijk is het basmanagement separaat is in te stellen voor beide formaten. In de OSD is dit niet direct terug te vinden, een bewuste keuze van NAD om de gebruiksvriendelijkheid zo goed mogelijk te houden. Dit is één van de redenen waarom de T585 goed presteert op alle disciplines.

NAD T585 multispeler

Hoewel de T585 qua beeldweergave veel meer aankan dan in mijn set-up haalbaar is wordt de speler uiteraard wel gekoppeld aan mijn Philips breedbeeld Matchline televisie. De hoogste kwaliteit die ik kan halen is via een scartkabel van goede kwaliteit een RGB signaal naar de televisie sturen, in mijn geval met een Inakustik Casablanca S1. De menustructuur van de T585 is eenvoudig en Nederlandstalig zodat in een mum van tijd beelden op de buis staan. Een erg aantrekkelijke functie is de “autoplay” mogelijkheid. Wanneer je tijdens het starten van een DVD kiest voor autoplay op de afstandbediening start de speler, mits niet geblokkeerd op de disc zelf, direct met de “hoofdfilm” zonder de irritante voorstukjes. Zowel de T585 als mijn eigen Cambridge Azur 540D dvd-speler staan zo ingesteld dat contrast, helderheid en dergelijke beide op eenzelfde niveau staan. Afhankelijk van het gegeven op nul of exact in het midden. Natuurlijk is het zo dat tussen beide spelers verschillen kunnen zitten in de waardes maar ik heb dat toch als leidraad gehouden.

NAD T585 multispeler

Om de kwaliteit te beoordelen maak ik onder andere gebruik van de animatiefilm “Ice Age 2”. Een hilarische film geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Beide spelers weten een uitstekend plaatje op het scherm te toveren. In een direct vergelijk zijn de kleuren van de T585 wat warmer en meer doortekend. Er is een nog grotere kleurschakering en het beeld komt absoluut aangenamer over. De genoemde “warmte” moet eigenlijk gelezen worden als “waarheidsgetrouwer”. Beelden van weidse landschappen zoals te zien in de film “The last Samoerai” zien er gelikt uit en zijn razendscherp. Ook snelle beelden zoals de samoerai gevechten in de film zijn prachtig. Kortom de beeldkwaliteit is dik in orde.


Conclusie

Met de T585 brengt NAD een topspeler op de markt die het niet moet hebben van zijn bescheiden uiterlijk maar van zijn bovengemiddelde innerlijk. Een echte wolf in schaapskleren! De verschillende formaten die de speler kan weergeven overtuigen allemaal, waarbij vooral SACD mij erg kon bekoren. De weergave kenmerkt zich door rust, in de goede zin van het woord, en transparantie. Duidelijk is dat de kwaliteit van multispelers de afgelopen 2 à 2,5 jaar toch weer verbeterd is. Neem het langzame inlezen van een disc voor lief en geniet van de weergave waar de T585 je vervolgens op trakteert, om het even wat voor schijfje er in de speler geplaatst wordt.


Prijs:
NAD T585: 1299 euro


Importeur:
AND Benelux
Herastraat 47
5047 TX Tilburg
Tel. 013-4550955
Fax. 013-4555666
www.andbenelux.com

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240 versterker
  • vM PA535 3-kanaals eindversterker
  • vM PHM3 phono versterker
  • Cambridge Azur 640C V2 cd-speler
  • Cambridge Azur 540D dvd-speler
  • Clearaudio Champion draaitafel
  • Marantz SR4300 surround receiver
  • Spendor S3 en PMC DB1+ speakers
  • Spendor C3 centerspeaker en Polk FX3i surround speakers
  • Bekabeling en accessories: Inakustik LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik Casablanca S1 scartkabel, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Siltech SQ88 Classic G5 MKII, Sharkwire SSC-L03, Sharkwire SSC-BMD1, Gryphon Exorcist Sound Organisation speaker stands, Alphason audio rack, Vibrapod, Master Base en Target spike shoes.
MERK

EDITORS' CHOICE