Advance Acoustic MAT605 en MDB607

De wortels van Advance Acoustic liggen in Frankrijk waar de producten ontwikkeld worden, de uiteindelijke productie vindt plaats in het China. Op die manier is de firma in staat, in ieder geval op papier, hoogwaardige apparatuur aan te bieden tegen concurrerende prijzen. Onderwerp van deze test is een MAT605 tuner met buizenschakeling en een MDB607 digitale uitbreidingsmodule.

Met de module wordt de tuner gekoppeld aan een, al dan niet draadloos computernetwerk. Aldus is het mogelijk op een computer of NAS opgeslagen muziek, internetradio en DAB te beluisteren via de audioset waaraan de tuner is gekoppeld. Oude en nieuwe werelden ontmoeten elkaar met tussenkomst van slechts één kabeltje. Een interessante combinatie die vraagt om nader onderzoek.

MAT605

De MAT605 tuner is met een gewicht van circa 8 kilo een stevige jongen. De vormgeving is geheel in de lijn van Advance Acoustic. Een zilvergrijs iets vooruitspringend midden gedeelte aan beide zijden geflankeerd door zwarte delen. Op het front van de tuner zijn in het linker gedeelte twee meters boven elkaar geplaatst.

Advance Acoustic MAT605 en MDB607

Wijzers zijn sinds het uit de handel verdwijnen van Revox en Kenwood tuners bij mijn weten uitsluitend nog op een enkele Accuphase of Magnum Dynalab tuner te vinden. Slechts een enkeling is dan ook nog voorzien van een buizen uitgangstrapje. De kanaalmidden meter, ook uniek, en zeer nuttig bij gebruik van een goede (buiten-)antenne. Er zijn voor zover mij bekend geen tuners die wijzers en een lcd display combineren en daarnaast nog de moderne mogelijkheden bieden van DAB, Internetradio en NAS-weergave. De bovenste geeft de tuning aan en de onderste de signaalsterkte. Rechts zit een digitale display waarbij in “tuner mode” afgelezen kan worden welke voorkeuze zender beluisterd wordt, de afgestemde frequentie, welke band (AM of FM), de zendernaam inclusief andere door de zender meegezonden informatie, datum en tijd.

Advance Acoustic MAT605 en MDB607

Gecombineerd met de MDB607 wordt deze display ook gebruikt om de menu’s weer te geven. Met slechts zes toetsen en een centraal geplaatste grote draairegelaar oogt het front lekker opgeruimd. De stand-by/on toets is iets groter dan de overige toetsen en voorzien van verlichting die aangeeft of de tuner stand by is (rood) of ingeschakeld (blauw). Daarnaast de menu en select toetsen. De grote draairegelaar noemt Advance Acoustic Control Ring. Hiermee kun je door de diverse menu’s heen scrollen en selecties maken. Aan de rechterkant van de Control Ring zijn de toetsen memory, auto tune en fm/module te vinden.

MERK

EDITORS' CHOICE