Naar de woonkamer

Om de rest van de (vele) mogelijkheden van de Advance Acoustic set te beoordelen verhuist het koppel naar de woonkamer. Hier wordt de tuner op de kabelantenne aangesloten en de digitale module met een UTP kabel op de router van mijn netwerk. Ten opzichte van de draadantenne wordt een flinke stap voorwaarts gemaakt in geluidskwaliteit. De laatste ruis is verdwenen en het geluid wordt dynamischer, echter het aantal beschikbare zenders is nu gedicteerd door de kabelexploitant. Ten opzichte van het interne tuner gedeelte van een Marantz SR5600 receiver zijn de verschillen zonneklaar. De laagweergave loopt dieper door, maar wat belangrijker is de kwaliteit ervan is veel beter. Meer doortekend, rustiger en minder drukkend. Instrumenten klinken natuurlijker waardoor het geheel muzikaler wordt. Het middengebied klinkt schoon en zorgt voor een uitstekende verstaanbaarheid van praatprogramma’s. Met een tuner als de MAT605 wordt de radio een volwaardige bron voor muziekweergave en hoeft niet langer alleen als muzikaal behang te dienen.

Toevoegen van de MDB607 doet de functionaliteit en bruikbaarheid nog verder toenemen. Hiermee beschik je, naast de radiozenders die via de kabel of losse antenne te ontvangen zijn, ook over Internet radio met een schier oneindig aanbod aan zenders. Het inpluggen van een UTP kabel, aangesloten op een router, is voldoende om binnen een paar seconden aan de slag te kunnen. Er hoeft niets ingesteld of geactiveerd te worden, het is plug and play. Met de afstandsbediening onder handbereik ligt de wereld voor je open. Jammer is dat de display waarin de informatie verschijnt wat aan de kleine kant is, waardoor het al vanaf een anderhalve meter afstand niet goed meer leesbaar is.

Advance Acoustic MAT605 en MDB607

De Internet zenders zijn op diverse manieren te benaderen, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alle beschikbare zenders of een selectie maken zoals bijvoorbeeld een specifiek genre of het land van waar uit uitgezonden wordt. Tevens is het mogelijk een voorkeurslijst samen te stellen, handig gezien het overweldigende zenderaanbod. In de display is af te lezen in welke kwaliteit uitgezonden wordt. Kies een zender van goede kwaliteit en laat je verrassen door de muziek die weergegeven wordt. Natuurlijk is internetradio een interessante aanvulling op het analoge zenderaanbod maar velen zullen de digitale module aanschaffen om muziek opgeslagen op een harde schijf of computer te beluisteren via de audioset. Dpgeslagen op een harde schijf of computer te beluisteren via de audioset.nschaffen om muziek vanaf een computer te it kan zowel draadloos als via de al eerder genoemde UTP kabel, afhankelijk van uw computer(netwerk). Het maken van de instellingen om de bestanden op een computer te kunnen benaderen zorgt bij mij in eerste instantie voor wat hoofdbrekens. Mijn gebrekkige kennis van computers en aanverwante zaken in combinatie met een zeer beperkte handleiding doen mijn pogingen om de boel aan de praat te krijgen keer op keer sneuvelen. Uiteindelijk biedt een telefonisch onderhoud met de importeur soelaas en weet ik het alsnog aan het spelen te krijgen. Een beter bij het product passende en geheel in het Nederlands gestelde handleiding zal op korte termijn beschikbaar zijn. Mocht dat voor u als consument toch niet voldoende zijn dan kunt u te allen tijde een beroep doen op de kennis van de importeur die u telefonisch hulp zal bieden.

Advance Acoustic MAT605 en MDB607

De weergavekwaliteit van de op de computer opgeslagen muziek is sterk afhankelijk van de manier waarop deze weggeschreven is. MP3 bestanden klinken plat en weinig dynamisch, de combinatie MAT605/MDB607 schiet dan eigenlijk zijn doel voorbij. Interessant wordt het wanneer de muziek ongecomprimeerd of bijvoorbeeld als FLAC bestand is opgeslagen. Nu evenaart de set een goede cd-speler en is slechts de gebruikte DAC de beperkende factor, hoewel de set an sich al een prima kwaliteit biedt. Bij het luisteren naar een album, wat zowel in MP3 als in FLAC op de harde schijf van de computer staat, laat de set zonneklaar horen welke van de twee favoriet is. Bladeren door je muziekcollectie zonder schijfjes te hoeven wisselen is iets wat snel went, zeker wanneer je hiervoor niet aan weergavekwaliteit hoeft in te boeten.

MERK

EDITORS' CHOICE