In de praktijk

Vreemd genoeg is een tuner in een serieuze audioset toch een ondergeschoven kindje. Jammer want wanneer je zorgt voor een goed signaal is het wel degelijk mogelijk kwaliteitsweergave te realiseren. Je krijgt als luisteraar gratis toegang tot oneindig veel muziek in alle denkbare genres. De perfecte manier om nieuwe muziek te ontdekken. Na het opstarten van de tuner, wat ongeveer een minuutje in beslag neemt, kunnen de basisinstellingen gedaan worden. Ondanks dat de meegeleverde handleiding summier is, gelukkig is separaat voorzien in een Nederlandstalig exemplaar, zijn de instellingen eenvoudig te maken. Zo kun je kiezen voor AM of FM, het zoeken van zenders automatisch of handmatig doen, stereo of mono weergave selecteren en de tijd instellen. Wanneer je de tuner automatisch de zenders laat zoeken worden deze onder een preset nummer ( vijftig in getal ) ingesteld. Deze presets zijn naar believen aan te passen zodat er een, voor u, logische volgorde ontstaat.

Advance Acoustic MAT605 en MDB607

Ik ga op zoek naar Radio4, niet omdat klassieke muziek mijn voorkeur geniet maar voor de goede uitzendkwaliteit. Ik val in bij een live concert, waarbij direct de mooie ruimtelijkheid die via de AKG K272HD hoofdtelefoon weergegeven wordt opvalt. Ondanks dat gebruik gemaakt wordt van de simpele draadantenne is er nauwelijks sprake van ruis. De tuner produceert een mooie warme klank en geeft ieder individueel instrument zijn eigen klankkleur. De aangename weergave zorgt er voor dat ik ruim twintig minuten blijf luisteren naar totaal onbekende muziek, alvorens op zoek te gaan naar muziek die mij bekender in de oren klinkt. Radio2 kan niet tippen aan de uitzendkwaliteit van Radio4 maar is toch een stuk beter aan te horen dan andere zenders die popmuziek uit zenden. De Advance Acoustics MAT605 maakt dit pijnlijk duidelijk.

Zenders als Q-Music, Radio538 en Sky Radio klinken neuzig, gecomprimeerd en schreeuwerig en zijn met de hoofdtelefoon nauwelijks met goed fatsoen beluisterbaar. Opvallend is ook het grote aantal zenders dat de tuner uit de lucht plukt met slechts het simpele draadje als antenne. Prettig is dat de tuner en digitale module volledig met de meegeleverde luxe afstandsbediening te besturen zijn. Na het koppelen van de tuner en de digitale module moet het mogelijk zijn om DAB uitzendingen te ontvangen. Helaas is de dekkingsgraad van deze uitzendingen in grote delen van Nederland matig tot slecht waardoor het systeem nooit echt van de grond gekomen is. Op de zolderetage weet de set zes zenders uit de lucht te plukken, beneden in de woonkamer blijft het echter angstig stil. De geluidskwaliteit is, wanneer je ontvangstbereik hebt, echter wel goed te noemen. Ruis ontbreekt volledig, afhankelijk van de beluisterde zender is er een redelijke dynamiek en ruimtelijkheid te horen. Voor luisteraars woonachtig in een gebied met goede dekkingsgraad is de DAB mogelijkheid zeker een meerwaarde.

MERK

EDITORS' CHOICE