REVIEWB&W

Netgear EVA9000 netwerkmediaspeler

Volgens sommigen is het einde van de losse CD en DVD-speler in zicht en wordt hun plek ingenomen door netwerkmediaspelers. Er zit volgens mij zeker de nodige waarheid in deze uitspraak. Tegelijkertijd denk ik wel dat er enige nuances gemaakt moeten worden. Mediaspelers hebben mogelijkheden die de huidige afspeelapparatuur niet of nauwelijks heeft. Deze nieuwe mogelijkheden zijn absoluut interessant.

De veranderende distributiekanalen van audio en video tonen dat duidelijk aan. Er is al jaren een dalende trend bij de verkoop van CD’s en DVD’s en een stijging van downloads. Maar of deze ontwikkeling ook automatisch betekent dat de CD en DVD verzameling de deur uit moet, vind ik wat kort door de bocht. Er zijn absoluut mensen die hun hele CD verzameling op één of meerdere harde schijven (laten) zetten en de platenverzameling vervolgens aanbieden op Marktplaats.

Netgear EVA9000

Maar persoonlijk vind ik dat toch niet de meest logische zet. Ik ken genoeg mensen die zo’n actie destijds met hun LP verzameling hebben genomen en velen hebben daar nu vreselijk veel spijt van. Vaak kwamen die spijtoptanten te laat tot de conclusie dat er opnames tussen zaten die gewoon nooit op CD zijn uitgebracht en waarschijnlijk ook niet als (legale) download beschikbaar zullen komen. En dan heb ik het nog niet eens over dat stukje jeugdsentiment van dat eerste gekochte plaatje. Jongere en nieuwe gebruikers zonder een uitgebreide CD verzameling zullen hier verder niks mee hebben maar dan nog ben ik van mening dat de ‘oude’ apparatuur zijn waarde nog wel even zal behouden.

Netgear EVA9000

Het is mijns inziens ook veel logischer om een netwerkmediaspeler te zien als een extra en nieuwe manier voor het afspelen van beeld- en geluidsmateriaal. Een apparaat dat je naast je draaitafel en SACD/DVD-speler kan gebruiken. De ruimte die de een netwerkmediaspeler in beslag neemt, kan volgens mij toch niet de reden zijn want veel ruimte nemen ze doorgaans niet in.

MERK

EDITORS' CHOICE