REVIEWB&W

Technische opbouw

De EVA9000 oogt degelijk en ziet er ook aan de binnenzijde solide uit. Het apparaat is voorzien van ingebouwde schakelende voeding die netjes in een eigen afgeschermd compartiment is ondergebracht. Alle onderdelen bevinden zich op het moederboard. Alleen de Wifi netwerkkaart is op een losse opzetprint geplaatst. Alle audio- en videoprocessing wordt uitgevoerd door een processor die schuil gaat onder een koellichaam. Het apparaat is voorzien van een kleine ventilator aan de achterzijde.

Netgear EVA9000

Druk heeft de ventilator het echter niet en hij is dan ook niet hoorbaar. De koeling is vooral nuttig voor de harde schijf. De videodrivers zijn vrij standaard en ook de D/A-converter (CS4351 van Cirrus Logic) is niet heel bijzonder. De DAC ondersteunt alleen stereoweergave. Voor surround heb je dus altijd een surroundprocessor nodig. De digitale uitgang geeft deze surroundinformatie uiteraard gewoon door.

Praktijk

Apparaten zoals deze willen zich nog wel eens verslikken in een audio en/of videobestand van onbekende afkomst en ook bij de EVA9000 komt dat sporadisch voor. Meestal heeft het echter te maken met het ontbreken van de juiste codec of is herkomst van het bestand erg onduidelijk. Ik heb de EVA9000 echter nauwelijks kunnen betrappen op echte tekortkomingen. Alleen bij sommige low resolutie MOV-bestanden ging het nog wel eens mis.

Netgear EVA9000

De weergavekwaliteit op de analoge uitgangen is heel behoorlijk. Via de videouitgangen wordt een beeldkwaliteit geleverd vergelijkbaar met die van een gemiddelde DVD-speler. De kwaliteit is goed maar ook niet bijzonder. Op de HDMI uitgang ga je duidelijk een stap verder en zie je dat ook de upscaling van het apparaat heel netjes werkt.

De audioweergave op de analoge uitgangen viel mij absoluut niet tegen. Als u echter echt serieuze eisen stelt dan is een digitale koppeling toch de beste weg. De aanwezigheid van de coaxiale uitgang is daarbij heel aantrekkelijk. Deze geeft niet alleen stereo PCM maar ook Dolby Digital en DTS door zodat je ook met een digitale surroundprocessor of AV-receiver kunt werken. De weergavekwaliteit ligt dan op de plek waar het ook moet, bij het weergaveapparaat.

MERK

EDITORS' CHOICE