REVIEWB&W

Afspeelformaten

De lijst afspeelformaten is bijzonder ruim en zal ook voor de meeste veeleisende gebruiker volstaan. Onderaan dit artikel is een uitgebreide lijst te vinden met alle beschikbare audio en videoformaten. Videogebruikers zullen enthousiast worden van de verschillende HD-codecs die de EVA9000 aan boord heeft. Beeldresoluties tot 1080p kunnen direct worden weergegeven. De EVA9000 kan ook upscalen naar 1080p en dart is prettig.

Netgear EVA9000

De gangbare audiodatareductieformaten als MP3 en WMA worden uiteraard ondersteund maar ook gewone WAV, PCM en AIFF bestanden worden herkend. Ook het lossless formaat FLAC behoort tot de mogelijkheden en dat is mooi. Het ontbreken van OGG is jammer maar wellicht wordt dat in een aanstaande firmware update opgelost. De firmware van dit apparaat kan eenvoudig via het internet worden opgewaardeerd waardoor de EVA9000 in potentie een lange levensduur heeft.

Naast het weergeven van audio en video kan de EVA9000 ook foto’s weergeven en kan hij informatie op het internet benaderen. Internetradio, het weergeven van YouTube filmpjes of RSS feeds en het benaderen van fotobibliotheken op Flickr zijn via standaard menu’s te selecteren.

Gebruik en bediening

De EVA9000 is ontworpen als netwerkmediaspeler maar door de ingebouwde harde schijf kan hij natuurlijk ook als standalone apparaat functioneren. Je kunt bestanden met de afstandsbediening naar de interne schijf kopiëren maar dat is een heel tijdrovend gedoe. De logische weg is toch om de EVA9000 in samenwerking met een computer en een netwerk te gebruiken. Het apparaat is tenslotte niet voorzien van een CD/DVD-drive zodat het rippen toch ergens anders moet gebeuren.

Netgear EVA9000

Vanwege het ontbreken van een display heb je altijd een beeldscherm nodig om iets met de EVA9000 te kunnen doen. Daar hebben we meteen wel een belangrijk punt te pakken waar heel veel van dit soort apparaten mee kampen. Bij het weergeven van film en video heb je altijd een scherm nodig. Maar het is ronduit onhandig dat je een TV moet aanzetten om gewoon naar een stukje muziek op te zetten of naar internetradio te kunnen luisteren. Dit blijft een belangrijke beperking van de EVA9000 en maakt dit apparaat in eerste instantie een videospeler.

Netgear EVA9000

De bediening met de afstandsbediening heeft een logische menustructuur en werkt betrekkelijk snel. Je moet even weten hoe de structuur in elkaar steekt maar het zit allemaal vrij logisch in elkaar. De afstandsbediening is tegelijkertijd ook geschikt als universele remote voor andere apparatuur en dat is prettig. Qua ergonomie is het bovendien een prettig apparaat.

Het is ook mogelijk om functies van de speler via een webpagina op een computer te starten. Vanaf een gewone PC is dat verder niet zo interessant maar het kan natuurlijk ook vanaf een PDA en dat is een leuke feature. Een draadloos netwerk is dan uiteraard wel een vereiste.

MERK

EDITORS' CHOICE