Toen het fenomeen netwerkmediaspeler een aantal jaren geleden zijn intrede deed, waren het vooral fabrikanten uit de computerbranche die zich op deze markt zijn gaan storten. De reguliere audio- en videofabrikanten keken lange tijd de kat uit de boom. Vooral bij kleinere fabrikanten was de kennis voor het maken van een netwerkapparaat ook niet of nauwelijks aanwezig. Opvallend was dat fabrikanten met een computerachtergrond duidelijk vanuit hele andere conventies ontwerpen. Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan de vaak zeer afwijkende afmetingen, de soms zeer afwijkende bediening en de soms beperkte aansluitmogelijkheden.
De noodzaak van een computernetwerk en de vereiste kennis om een netwerk goed te configureren heeft veel potentiële eerste generatie gebruikers afgeschrikt. Mensen die serieuze eisen stellen aan hun beeld- en geluidsapparatuur willen een apparaat met uitstraling. Een degelijke en solide opbouw, een logische en eenvoudige bediening en uitgebreide aansluitmogelijkheden zijn dan hele belangrijke factoren. De fabrikanten uit de computersector zijn daar inmiddels ook achter en je ziet steeds meer apparaten waarin deze factoren aanwezig zijn.
Netgear EVA9000
Een mooi voorbeeld van een uitgebreide mediaspeler in een solide jasje is de EVA9000 van Netgear. Netgear is natuurlijk vooral bekend met netwerkapparatuur en NAS systemen. De EVA9000 is nu een jaar op de markt en werd tijdens de CES van 2009 geïntroduceerd. De kast van deze speler heeft een breedte van 43cm en past daardoor mooi in een standaard audio/videosysteem. Het uiterlijk is weinig opvallend en het beste te typeren met de term `zwarte doos`. Behoudens een aan/uit-knop, een USB aansluiting en een IR-oog is er niets aan de voorzijde te zien. Achter een klepje in het midden gaat een hot-swappable harddisk schuil. In Nederland installeert Netgear een 500Gb Seagate schijf maar in principe kan hier iedere SATA/SATA2 schijf tot 1Tb worden gemonteerd.
Op de achterzijde zit een uitgebreide set aansluitmogelijkheden waarbij de HDMI aansluiting natuurlijk het belantgrijste is. Audio kan zowel analoog als ook digitaal (TOS-link en coaxiaal) uitgekoppeld worden. Vooral de aanwezigheid van een coaxiale aansluiting vind ik belangrijk omdat fabrikanten helaas nog te vaak kiezen voor de TOS-link variant. Deze optische aansluiting probeer ik toch altijd zoveel mogelijk te vermijden omdat je hiermee snel jittereffecten zal ondervinden.
Het apparaat kan aangesloten worden op een standaard 10/100Mbit Ethernet netwerk maar kan ook draadloos (Wifi) contact zoeken met een netwerk. De EVA9000 heeft niet alleen op de voorzijde maar ook op de achterzijde een USB 2.0 aansluting.