Advance Acoustic MAP800

Menig geluidssysteem valt of staat met een luidspreker. Vaak worden die met veel zorg en precisie vergeleken en afgewogen, alvorens een liefhebber tot de aanschaf zal overgaan. Maar daarna is er wél één schakel in de audioketen die minstens van zoveel invloed zal zijn, te weten de versterker. Want hoe goed een speaker ook kán klinken, met de juiste aanvoer van informatie en de mate van controle over het gedrag van de verschillende componenten in de weergever valt of staat de weergave. Daarom is Advance Acoustic de tekentafel opgegaan en heeft een volgens eigen zeggen compromisloos ontwerp geleverd, de MAP800 geïntegreerde versterker.



Sinds kort is er dus een nieuw vlaggenschip aan dit Franse firmament. Een versterker met een hoog vermogen en een audiofiele opbouw bevindt zich in de bovenste klasse van apparaten die Advance Acoustic aanbiedt. Dat de fabricage en assemblage van dit merk geheel in China plaats heeft, is allang geen nieuws meer. Importeur Servi-Q is al enige tijd verantwoordelijk voor de distributie van dit merk in Nederland en leverde mij op een druilerige avond een behoorlijk overmaatse doos…

Dat een electronisch apparaat als een versterker zoveel controverse met zich mee zou brengen, was van tevoren niet te verwachten. Een dubbele luistersessie en conclusie zijn het gevolg.


W.A.F. versus specs

Dat de Advance Acoustic MAP800 qua uiterlijk als niet geheel interieurvriendelijk beschouwd kan worden, werd me al snel duidelijk toen ik de verpakking naar de woonkamer annex luisterruimte verplaatste. De versterker weegt namelijk een slordige dertig kilogram en zal niet snel in een standaard audio meubel passen. Zo ook in mijn geval, dus werd al snel de keuze gemaakt om de MAP800 versterker op het meubel te plaatsen in plaats van er in. Let wel dat een standaard Ikea/ Kwantum of Leenbakker hifi meubel het gewicht van deze geweldenaar waarschijnlijk niet zal kunnen dragen. Maar goed, uitgepakt en geplaatst wordt de beste faseverhouding met een multimeter gemeten en dan kan het aansluiten beginnen.

Voor een geïntegreerde versterker heeft de MAP800 genoeg aansluitingen. Voor stroom een standaard IEC kabelaansluiting, twee paar WBT look alike speakerterminals aan weerszijden en een vijftal cinchbussen (waaronder één voor phono MM/MC) en twee gebalanceerde ingangen doen de achterzijde er zeer verzorgd uitzien. De stroom is aan de achterkant van de versterker ook geheel uit te schakelen, wat ik niet adviseer, maar daarover later meer. Ook is er een tape-out, een pre out  -voor het aansluiten van eventuele eindversterkers- en een Amp in aansluiting, wat aangeeft dat de MAP800 ook alleen als eindversterker ingezet kan worden voor home theater toepassingen. Dit juich ik altijd van harte toe, het biedt de gebruiker vaak meer geluidskwaliteit dan enkel en alleen maar een receiver die vaak meerdere luidsprekers van geluid moet voorzien…

De twee paar speakerterminals zitten boven elkaar geplaatst, de bovenste voor standaard aansluiting en de onderste voor bi-wiring. De binnenzijde van de versterker laat een flinke ringkerntrafo als voeding zien, en afgescheiden ieder onderdeel van de versterker, met aan de zijkanten, tegen de koelribben aan de eindversterkers. Ik kan niet anders zeggen dat de opbouw van de versterker inderdaad erg netjes is en steeds minder doet denken aan de eerste producten die uit China kwamen. De westerse lat ligt dus ook in het verre oosten hoog! Die koelribben aan de zijkanten staan niet alleen erg stoer en mannelijk, maar hebben wel degelijk een koelende functie; omdat de MAP800 voor een deel in klasse A opereert is de warmteafvoer broodnodig. Na een aantal uren spelen voelt de omgeving van de versterker dan ook een stuk warmer aan, wat weer stookkosten scheelt in de winter… Dit zult u dan ook terugvinden op uw stroomnota, de Advance Acoustic verbruikt namelijk een ruime 700 Watt.



De voorkant ziet er al even stoer uit, twee flinke felblauwe VU-meters en de tekst in even helder blauw “Hybrid FET and Bipolar amplifier” zijn niet te missen. De voorkant is van geborsteld staal met symmetrisch geplaatste keuzetoetsen en een standby toets. De tijd dat de MAP800 mijn huiskamer sierde kwam duidelijk naar voren dat het apparaat een erg lage W.A.F. (Women Acceptance Factor) heeft, ieder man die binnenkwam slaakte een “Wow”-achtig geluid uit, terwijl de meeste dames het erover eens waren dat het geen mooi en een veel te opvallend apparaat is… Mijn persoonlijke mening doet er hier niet toe, maar het is wel raadzaam om – als u in het bezit bent van een partner- deze van te voren in te lichten als u een dergelijk toestel aanschaft.

Dan de technische gegevens; de MAP800 levert volgens de gebruiksaanwijzing 2x 200 Watt (klasse AB) aan 8 Ohm impedantie. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 10Hz naar 75kHz, de signaal/ ruisverhouding ligt onder 0,1% bij meer dan of gelijk aan 100 dB. De omschakelbare phonovoortrap heeft een aansluitwaarde van 2,5 (MM) of 0,2 (MC) mV bij 47K Ohm respectievelijk 100 Ohm. De versterker wordt geleverd met gebruiksaanwijzing, netkabel en een prima ontworpen geborsteld stalen afstandsbediening.

MERK

EDITORS' CHOICE