REVIEWB&W

Koopgids 32 inch LCD scherm 2008


Gastauteur | 24 april 2008 | B&W

FWD Magazine 16Dit artikel is eerder verschenen in FWD Magazine

De in dit artikel genoemde prijzen dienen als richtlijn. Voor informatie betreffende actuele prijzen verwijzen wij u graag naar ons winkeloverzicht.

32 inch televisie schermen

Koopgids

Wat mag je verwachten voor 1.000 euro? Voor een scherpe prijs moet je alvast bereid zijn om hier en daar compromissen te sluiten. We gidsen je dan ook graag even langs de belangrijkste aandachtspunten. Wat technologie betreft is de keuze snel gemaakt. In de 32-inch categorie is lcd immers de enige mogelijkheid. Voor plasmaschermen moet je voor een groter beeldformaat opteren.

Koopgids 32 inch

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is steeds onze voornaamste eis als we naar televisies of projectoren kijken. Jammer genoeg is het ook op dit gebied dat we de grootste toegevingen moeten doen als we de prijs willen drukken. Maar waarin uit zich dit concreet?

Als we schermen beoordelen, letten we op de volgende zaken. Helderheid bepaalt hoe zwart de zwarte scenes zijn, contrast bepaalt hoe groot het verschil tussen licht en donker is, en de kleurbalans bepaalt hoe natuurlijk de kleuren ogen. Sommige schermen zullen een beperkt contrast tonen, of slecht detail in het zwart. Felle, bijna fluorescente kleuren komen ook wel eens voor.

Daarnaast moet een scherm ook alle aangeleverde signalen goed kunnen weergeven. Als het bronsignaal interlaced is, moet het scherm dat omzetten naar een progressief signaal – een proces waarbij heel wat zichtbare artefacten kunnen optreden. Als je veel ‘trapjes’ ziet in diagonale lijnen, zeker als die bewegen, dan heeft het scherm moeilijkheden met het deinterlacen. Tot slot moet het toestel de signalen ook op schaal brengen voor de grootte of resolutie van het lcd-scherm, in dit geval naar 1.366 bij 768. Dvd-beelden – die slechts 720 bij 576 pixels groot zijn – moeten vergroot worden, HD beelden – die 1.920 bij 1.080 pixels groot zijn – moeten verkleind worden. Ook daarbij kan er wat misgaan, meestal in de vorm van verlies van detail.

MERK

EDITORS' CHOICE