REVIEWB&W

Conclusie

Gastauteur | 24 april 2008 | B&W

De prijzen van televisietoestellen dalen gestaag, en daardoor kan je nu al degelijke 32-inch televisies vinden die onder de psychologische grens van 1.000 euro duiken. We maakten een kleine uitzondering voor de Samsung, die net boven onze prijsgrens van 1.000 euro ging.

Wat ons systematisch opviel in deze categorie is dat de beeldprestaties toch beduidend lager liggen dan bij de duurdere toestellen. Wie op de aankoopprijs bespaart moet hier en daar dus op prestaties toegeven. Een opmerkelijke situatie deed zich voor toen we ook twee toestellen uit discountketens in de vergelijking opnamen. Die waren beduidend goedkoper, terwijl één van beide prima presteerde en het ander erg pover. Echt extreme bodemprijzen zoeken blijft dus een risico.

Als we naar pure prestaties kijken, dan zitten er drie toestellen vooraan in het peloton. De JVC LT-32P80BU krijgt onze Beste Keus-prijs. Hij haalt het met een neuslengte voorsprong van de Panasonic TX- 32LX70F en de Sony KDL-32S3000, die samen de tweede plaats delen. Als we de prijs mee in rekening nemen, geven we de lauwerkrans van de Beste Koop aan de Sanyo CE32HW06, die het net haalt van de Mirai DTL-832E600. De LG 32LC52 verdient in deze categorie de derde plaats.

Klik op de tabel voor een grotere weergave

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Kan het nog prijsbewuster?

Discountketens bieden soms 32-inch toestellen aan die beduidend onder de prijs duiken van de hier geteste tv-toestellen. Hoe presteren deze televisieschermen dan in de praktijk? Het was een vraag die ons intrigeerde, en daarom haalden we twee stuks binnen die in november 2007 in de rekken stonden: de Targa Visionary LT3230 van Lidl en de Opera LCD3237 van Aldi.

Beide toestellen stonden geprijsd aan 499 euro. Dat is nog eens 150 euro minder dan de goedkoopste set uit deze test, en bijna 40% goedkoper dan de gemiddelde prijs van de toestellen uit dit dossier. Op papier doen beide toestellen het niet echt slechter dan de concurrentie.

Enkel voor het contrast liggen de cijfers (2.000:1 voor de Targa en 1.200:1 voor de Opera) opmerkelijk lager dan bij onze andere testtoestellen. De Targa scoort prima wat aansluitingen betreft, met onder andere 2x HMDI, 2x Scart en 2x component video. De Opera moet het in dat opzicht doen met 1x HDMI, 2x Scart en 1x component video. De Targa biedt bovendien ook een optische digitale uitgang voor audio. Kleine verschillen dus, en het maakt ons des te nieuwsgieriger naar de testprestaties. Die waren enigszins verrassend. De Targa zou zonder problemen in deze test kunnen meedraaien, en zou daarbij zelfs een excellent resultaat neerzetten. De Opera daarentegen komt helemaal onderaan de scorelijst binnen.

Een sluitende conclusie trekken is dan ook onmogelijk. Discountketens bieden deze modellen meestal slechts voor een korte tijd aan, en prestaties van één bepaald toestel zijn natuurlijk geen graadmeter voor die van een totaal ander model. Kopen tegen bodemprijzen blijft dus een gok.

MERK

EDITORS' CHOICE