Audio Research HD 220

Jan de Jeu | 13 maart 2008 | Audio Research

Nieuw en toch Vertrouwd

Op de CES van 2007 presenteerde het prestigieuze Amerikaanse merk Audio Research een nieuwe eindversterker; de HD 220. Zoals altijd het geval is duurde het ook nu weer even voordat de Europese versie beschikbaar was maar inmiddels is hij in Nederland leverbaar.

Audio Research HD220

Dat is het moment waarop de recensent in mij wakker wordt want mijn ervaring is dat ieder nieuw model van Audio Research het beluisteren waard is. Helaas is er momenteel echter maar één exemplaar in Nederland en om begrijpelijke redenen is de dealer waar hij te beluisteren is niet bereid om hem voor enkele weken af te staan. Er zit dus niets anders op dan het luistergedeelte van deze recensie te laten plaatsvinden bij deze dealer; Audio Excellence in Zevenbergen.

Audio Excellence

Uiteraard had ik de eindversterker liever meegenomen naar mijn eigen luisterruimte maar op de keper beschouwd zitten er ook een aantal voordelen aan het luisteren bij Audio Excellence. Voor mij persoonlijk is het fijn dat mijn woning zich op slechts enkele kilometers afstand van deze winkel bevindt. Wat ook meetelt is dat ik, mede door die afstand, vaker bij de heren Jan Verlegh en Kees Jan Lankhaar op bezoek ben geweest en dat ik derhalve bekend ben met de akoestische eigenschappen van de luisterruimte aldaar. Veel belangrijker is echter dat dit de enige winkel in Nederland is waar zich veertien demo apparaten van het merk Audio Research bevinden. Als inmiddels grootste Audio Research dealer van Nederland hebben Jan en Kees Jan dus ook de meeste ervaring met het combineren van de verschillende courante Audio Research componenten.

De set

Wanneer ik aan het begin van de lange luistermiddag over de drempel stap heeft Kees Jan een set samengesteld die naast de met een prijskaartje van 9500 euro getooide HD 220 eindversterker bestaat uit een Audio Research LS 26 voorversterker van 6250 euro en een Audio Research CD3 mk II CD speler die 5900 euro moet kosten. Natuurlijk had hij ook kunnen opteren voor de duurdere Reference 3 voorversterker en CD 7 top CD speler van Audio Research maar de geselecteerde modellen passen prijstechnisch beter bij de nieuwe eindversterker.

Audio Research CD3 MkII

Als luidsprekerkabel wordt de Shotgun van MIT ingezet terwijl verder alle bekabeling afkomstig is van Nirvana.  De luidsprekers die de signalen van deze Amerikaanse componenten in de ruimte mogen doen weerklinken zijn de prachtig vormgegeven Discovery’s van Wilson Benesch. Iedere keer wanneer ik geconfronteerd word met luidsprekers van dit Engelse merk word ik opnieuw getroffen door de prachtige afwerking, de uitzonderlijke  vormgeving en de keuze van het unieke kastmateriaal.  De geheel in eigen bedrijf ontwikkelde en gebouwde 2.5 weg Discovery basreflex monitor luidspreker met geïntegreerde stand  heeft een fraaie soft dome tweeter en maar liefst drie 17 cm units die de luidspreker een frequentiebereik geven van 38 Hz tot 30 kHz.

MERK

EDITORS' CHOICE