Een wereldprimeur op audiogebied. Hoe vaak maak je het nog mee? Toch is daar in het geval van de Restek Mini Sat duidelijk sprake van. Nooit eerder werd een hoogwaardige satellietontvanger* ontwikkeld die speciaal is bedoeld voor het beluisteren van muziek uit de ruimte.
En dus specifiek letterlijk en figuurlijk mikt op radiostations die via de satelliet naar onze schotelantenne ‘op aarde’ worden gekaatst. Dat garandeert een ongekend groot aanbod aan zenders. Niet zelden in liefhebberskwaliteit te beluisteren.
Het verhaal achter de Mini Sat (prijs 990 euro) is zeker voor Nederlandse audioliefhebbers interessant. Om te beginnen, blijkt Restek zijn wortels namelijk in de lage landen te hebben liggen. Ook al zijn ze gevestigd in Fuldabrück, hartje Duitsland, in de buurt van Kassel. Dat verklaart overigens ook meteen waarom we bij het eerste telefonisch contact met Restek tot onze niet geringe verbazing al na de eerste zin in vloeiend Nederlands antwoord krijgen. Aan de andere kant van de lijn – zo ontdekken we – zit Adrianus Elschot. Hij voert de dagelijkse leiding over dit highend audiomerk.
Toch speelt er bij het ontstaan van de Minisat nog een andere ‘partij’ mee. Een collega van het Duitse audiomagazine Stereoplay was al jaren overtuigd van de mogelijkheden die radio luisteren via de satelliet biedt. Maar constateerde tot zijn ergernis dat de gangbare satellietontvangers helaas een soort plastic dozen zijn, waarbij televisieontvangst veel meer aandacht krijgt dan het geluid. Resultaat: matige digitaal-analoog omzetters, lowbudget uitgangen en aansluitingen, een lastige bediening en met een beetje pech bromproblemen wanneer je de HiFi installatie aankoppelt.
Uiteindelijk namen Elschot en zijn technische afdeling de uitdaging aan en ontwikkelden de eerste highend satellietontvanger die zich alleen met radiozenders bezig houdt. Er zit dus geen SCART of video uitgang op. Dat zou maar voor hinderlijke storingen zorgen. De Mini Sat kreeg de kwalitatief hoogwaardige behuizing en afwerking die we van liefhebbersmerk Restek kennen. Eén solide draai- en drukknop zorgt voor de menubediening. En het beeldschermpje geeft naar keuze de naam van de zender of voor de meer technische ingestelde luistervrienden bijvoorbeeld de bitrate van het ontvangen signaal weer. Ook een tamelijk alledaags ogende afstandbediening wordt bijgeleverd. Om precies te zijn een die ook andere Restek componenten kan bedienen.
*Eerdere systemen zoals ADR waren veel simpeler van opzet en hadden geen High End aspiraties.