REVIEWDynavoice

Review: Dynavoice CL-15 bluetooth speaker

Rob Nijman | 31 maart 2021 | Dynavoice

SAMENVATTING

De Dynavoice CL-15 is een charmante bluetoothspeaker wiens prachtige koffiefiltertje deze draagbare weergever een stuk meer recht doet dan het saaie witte of zwarte design. Het is niet moeilijk deze retro tafelradio voor te stellen op een houten kastje in een werk- of hobbyruimte, maar veel liever nog zie je deze trendy aanwinst op een picknickkleed in het park of op een handdoek naast het zwembad – laat dat voorjaar maar komen!

PLUSPUNTEN

  • Design
  • Autonomie
  • Bedieningsgemak
  • Audioprestaties (binnen prijsklasse)
  • Oplaadfunctie voor smartphone/tablet

MINPUNTEN

  • Meer lifestyle dan audiophile
  • Minder mobiel dan de meeste concurrenten

Dynavoice, de Zweedse luidsprekerfabrikant wiens stijlvolle producten zich richten op de 'Nordic Sound', is een merk dat in de Benelux nog niet heel erg bekend is. Audiospeciaalzaak Omera in Vlaardingen hoopt daar iets aan te doen. Collega Ronald ging onlangs al met een stevige set vloerstaanders aan de slag in zijn review van de Dynavoice CL-28, inclusief de bijpassende CVB-V15 subwoofer. Recenter vond een pakket vanuit Vlaardingen zijn weg naar Utrecht, dus deze keer kijken we naar het design, de functionaliteit en de prestaties van de CL-15 bluetooth speaker, een jonger, kleiner en aanzienlijk mobieler model uit dezelfde Classic-serie van Dynavoice.

Dynavoice heeft aan het begin van het jaar twee nieuwe bluetooth speakers gepresenteerd: de Classic CL-14 en CL-15. Deze draagbare tafelradio's ogen klassiek, maar komen met moderne specificaties, te beginnen bij Bluetooth 5.0 en een usb-in en -uitgang voor respectievelijk muziek vanaf een stick en het opladen van je smartphone of tablet. De retro radio komt in wit, zwart en bruin. Wij kozen voor de grootste van de twee, in een mooi koffiebruin.

Made in Sweden

Ergens in het midden van Zweden, fraai gelegen naast een meer met de naam Hjälmaren, vind je Örebro. Een plaatsje dat naast zijn rijke natuur en prachtige stadscentrum met een majestueus kasteel ook bekend staat om zijn vele restaurants, livemuziekscène en bruisende nachtleven. In die stad vind je ook Dynavoice, een audiofabrikant die zich richt op de 'Nordic Sound', of zoals de fabrikant dat zelf omschrijft: een warm en krachtig, maar toch gedetailleerd en natuurlijk geluid.

Het merk heeft verschillende modellen versterkers, luidsprekers en subwoofers, waaronder sinds kort ook een tweetal tafelradio's: de CL-14 en CL15. Deze Dynavoice Classic-modellen oplaadbare en draagbare Bluetooth-luidsprekers zijn met hun "tijdloze en moderne retrodesign" gericht op elk interieur, zowel op kantoor als thuis in de keuken, het tuinhuis, op het balkon of waar je maar wil.

De CL-14 en -15 zijn in de basis vrijwel volledig hetzelfde, met het voornaamste verschil dat de CL-15 een maatje groter is. De net iets meer dan 3 kilo zware '15' heeft een iets grotere midrange woofer – 125mm ten opzichte van de 100mm in zijn kleinere broertje – en levert 30 Watt. De 20mm zijden dome tweeter vind je in beide apparaten.

Van binnen

Het evenwichtige geluidsbeeld is afkomstig van de stijve midrange papierconuswoofer die dankzij een speciale coating zowel bij lage als hoge volumes kan presteren, en de silk dome tweeter met een hoogwaardige neodymiummagneet die mag zorgen voor een "helder en zeer gedetailleerd geluid", dixit Dynavoice.

De CL-15 is dus voorzien van een 125 mm woofer en een 20 mm zijden dome tweeter. De kast is gemaakt van MDF, wat samen met de akoestische voetjes het effectverlies door trillingen moet minimaliseren. 

Van buiten

Aan de buitenkant zijn de verschillen tussen de kleinere CL-14 en de hier geteste 15 nog kleiner – toch zeker op de foto, waar je het onderscheid in grootte pas echt ziet als je ze naast elkaar zou zetten. Het identieke bedieningspaneel en het op maat gemaakte Dynavoice-rooster zijn koperkleurig en gemaakt van geanodiseerd aluminium voor extra veerkracht bij het bedienen. De meegeleverde riem maakt de luidspreker gemakkelijk te dragen – wat met zijn 3+ kilo toch wel handig is – en is uitgevoerd in dezelfde kleuren als waar beide modellen in uitgedost zijn: zwart, wit en bruin. Of eigenlijk: Black, White en Coffee.

Voor de verbinding kan de CL-15 overweg met bluetooth 5.0 voor streamingaudio met een laag stroomverbruik, terwijl de 3,5 mm stereo-ingang aan de achterzijde je in staat stelt om een (draagbare) bron direct aan te sluiten (kabel meegeleverd). De USB-ingang die je eveneens aan de achterkant vindt verwerkt muziek vanaf een memory stick. Daarom vind je terug aan de voorkant ook handige buttons voor mode, play, vooruit/achteruit, en volume. Wie via bluetooth streamt, zal die bediening veelal mobiel doen, maar het is ook dan prettig dat degene die naast de speaker zet ook voor dj kan spelen. 

Volledig opgeladen heeft de CL-15 een batterijcapaciteit van 15 uur (bij 50% volume), maar de USB-uitgang aan de achterkant functioneert als een powerbank om een mobiel apparaat op te laden – wat heel handig is om de batterij van je smartphone wat te plussen, maar uiteraard wel van de speeltijd van de luidspreker afgaat. Gezien de autonomie van 15 uur zal dat echter geen probleem zijn, toch zeker niet nu het nog vroeg donker wordt en we allemaal om 21.00 uur weer binnen moeten zijn.

Aan de slag

De Dynavoice omtoveren van een trendy handtas tot een moderne luidspreker is kinderlijk eenvoudig – te meer omdat je de CL-15 al deels opgeladen uit de doos haalt, of toch in ons geval. Je drukt vervolgens rechtsboven op het bedieningspaneel op de power-button en maakt via Bluetooth binnen enkele seconden verbinding met je smartphone. Bedenken welk nummer je als eerste wil spelen, duurt gegarandeerd langer. 

Hoewel, de eerste test track uitzoeken was ook vrij snel gedaan. Sinds het nieuws rond George Kooymans is de Golden Earring's The Naked Truth een dermate vaak gedraaid album, dat de gekoppelde smartphone al bijna uit zichzelf begint. 'On drums, the one and only, mister Cesar Zuiderwijk...!'

Natuurlijk is deze retro weergever net als iedere andere draagbare bluetoothspeaker absoluut geen vervanging voor de luidsprekers die je in woonkamer, luisterkamer of wellicht aan weerszijde van je beeldscherm op je bureau hebt staan. En wie een hifi-beleving wil benaderen vanuit één enkele speaker, grijpt sowieso naar een Naim Mu-so of Devialet Phantom – waar je dan ook het vier-, vijf- of zesvoudige voor betaalt. Maar dat wil niet zeggen dat de puntjes bij Dynavoice alleen naar uiterlijk, mobiliteit en bedieningsgemak gaan. De audio is namelijk geen uitgesproken compromis, omdat de combinatie van woofer en tweeter in de vrij stevige MDF-behuizing voor een solide stereobeeld zorgen. Vooral in het laag levert dat verrassende resultaten op, mede omdat de speaker voor een krachtige bas is uitgerust met een reflexpoort, te vinden aan de onderzijde.

Het resultaat is uiteraard niet de door audiofielen gezochte rijke soundstage met serieuze details of een high-end beleving waar de artiest zichzelf in gespiegeld ziet, maar toch zeker ook geen geluidservaring die je moet onderschatten. De Dynavoice is er ten slotte wel één met de Nordic Sound als missie. Prestaties die samen met de verdiende pluspunten voor design en gebruiksvriendelijkheid voor best een fraai totaalplaatje zorgen.

Conclusie

De Dynavoice CL-15 is een charmante bluetoothspeaker wiens prachtige 'koffiefilter' deze draagbare weergever een stuk meer recht doet dan het wat saaiere witte of zwarte design. Op het vlak van de audioprestaties weet de CL-15 te verrassen. De speaker doet in de basis precies wat je gezien ontwerp en prijsklasse mag verwachten, maar kan met name in het laag toch best lekker overweg met de draadloze deuntjes die je er met je smartphone op afstuurt.

Voor de beste weergave moet je qua volume wel enigszins door een dempend plafond heen duwen, wat hem geschikter maakt voor luister- dan voor achtergrondmuziek. Pop in het park versus klassiek in de kamer, zeg maar. Het is niet moeilijk om deze retro tafelradio voor te stellen op een houten kastje in een werk- of hobbyruimte, maar veel liever nog zie je deze trendy aanwinst op een picknickkleed in het park of op een handdoek naast het zwembad – laat dat voorjaar maar komen!

Dynavoice Classic CL-15
€ 199 | 
www.omera.nl
Beoordeling: 4/5 

MERK

EDITORS' CHOICE