REVIEWSangean

Review: Sangean Revery 10 - Tafelradio met DAB+ en streaming

SAMENVATTING

De Revery 10 van Sangean is een tafelradio die veel meer is dan alleen een simpele FM-radio. Zelfs je cd’s vinden hun plekje, maar ook aan streaming is gedacht. Het is een fijn totaalpakket wat niet zou misstaan in werkkamers, (kinder)slaapkamers, caravans, woonkeukers en zelfs wat kleinere huiskamers. Het is een mooi afgewerkt en zeer degelijk gebouwd toestel wat een prima geluidsweergave biedt. De bediening is top via zowel afstandsbediening, als app als op de radio zelf. En daar waar het primair nog steeds een radio is, is de ontvangst via zowel FM als DAB+ vrij van storing en van hoge kwaliteit.

PLUSPUNTEN

  • Mooie en degelijke afwerking
  • Krachtige weergave
  • Goede ergonomie
  • Storingsvrije radio-ontvangst
  • Enorme lijst features

MINPUNTEN

  • Niet erg mobiel met 9 kilo
  • Grote tafel nodig
  • Had eigenlijk 'kastradio' moeten heten

Tussen de zware hifi-versterkers, high end luidsprekers en exotische stroomfilters door eens wat anders. De Revery 10 tafelradio is een spiksplinternieuw model van de Taiwanese fabrikant Sangean. We gingen aan de slag met deze nieuwste toevoeging aan het ruime assortiment van de Sangean.

Sangean

Het van oorsprong Taiwanese bedrijf Sangean bestaat al sinds 1974. Destijds opgericht door de gebroeders Yang. Een van de twee broers had in de Tweede Wereldoorlog in het leger gediend en nam de grond naar lucht communicatie voor zijn rekening. Door de toen opgedane kennis in geïntegreerde schakelingen en halfgeleidertechnieken heeft hij zijn kennis en passie om kunnen zetten in een bedrijf wat tegenwoordig wereldwijd radio’s verkoopt met de focus op een toenemende weergavekwaliteit van het aloude fenomeen radio. En het mooie daarbij is dat ze alles zelf ontwikkelen en produceren.

In 1987 zette het bedrijf voet op Amerikaanse bodem met een kantoor verantwoordelijk voor de verkoop in het land van onbegrensde mogelijkheden. Dat heeft het Taiwanese bedrijf geen windeieren gelegd, want in 1993 moest er flink worden uitgebreid qua productiefaciliteiten. Een eigen fabriek werd opgericht voor een betere productie, en vooral méér productie. In 1997 opent Sangean zijn tweede verkooplocatie buiten Taiwan en wel op Nederlandse bodem. Sangean EU is vanaf dan een feit.

Constant haakt het bedrijf in op nieuwe ontwikkelingen. Vandaar ook dat de in deze review besproken Revery 10 vol zit met allerlei mogelijkheden om naar radio te luisteren, maar ook om naar populaire streamingdiensten te luisteren en zelfs een cd af te spelen. Het merk mag wellicht niet bij iedereen bekend zijn, echter op veel bouwplaatsen zijn de zogenaamde Utility Radio’s van Sangean terug te vinden. Zwaar uitgevoerde radio’s bestand tegen de elementen en zware omstandigheden op de bouw, maar wel met een fijne geluidskwaliteit en goede ontvangst. 

In het assortiment van het merk vind je dus op een enkele uitzondering alleen maar radio’s. Van groot tot klein, van modern vormgegeven tot een retrodesign. Voor deze review nemen we de nieuwe Revery 10 onder de loep.

Sangean Revery 10

De Revery 10 is een vrij forse tafelradio van maar liefst 9 kilo met een moderne uitstraling. Hij is 42cm breed, 20cm hoog en bijna 28cm diep. De uiterlijke afwerking is prachtig. De bovenzijde heeft een strook geborsteld aluminium en in het midden bovenop zit een grote volumeknop en zijn er meerdere kleine drukknoppen te vinden voor de bediening van alle functies van het toestel. Op de voorzijde zit in het midden een naar voren uitstekend paneel met daarin het display en een sleuf om je oude vertrouwde cd’s in te stoppen. En als je de lijst met features ziet lijkt die haast eindeloos.

Zo is het dus primair een radio. Je kunt radio op drie manieren luisteren. Via de FM golf met RDS, via internet en via DAB+. Verbinden met internet gaat via wifi of via een LAN-kabel. Bediening op afstand kan met de meegeleverde, degelijk uitgevoerde afstandsbediening of met de UNDOK-app op je smartphone (iOS en Android). Met deze app kun je meerdere compatibele apparaten in je netwerk als multiroom systeem bedienen.

Naast radio kun je de Sangean Revery 10 als netwerkspeler gebruiken en je lokale collectie middels DLNA ontsluiten. Erg handig voor hen met een NAS in huis vol met eigen muziek. Ook aan streamingdiensten is gedacht, want op het apparaat zijn Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, Napster en Amazon Music standaard aanwezig. Voor wie dat nog niet genoeg is is er ook nog de mogelijkheid om via bluetooth AptX te streamen vanaf je mobiele device naar de Revery 10.

Nog een aantal noemenswaardige features; de Revery 10 is in te zetten als wifi access point, kun je gebruiken om muziek vanaf een SD-kaartje af te spelen en je kunt de Revery 10 als gewone cd-speler gebruiken. En zelfs aansluiten op je bestaande installatie behoort tot de mogelijkheden met de optische uitgang. En voor wie em op de slaapkamer zet; hij is ook als wekker te gebruiken. Hij bakt nog net niet je broodjes, maar verder is het wel een heel compleet uitgevoerd apparaat.

Luisteren naar radio

Ik luister veel radio. Dat doe ik op de grote set in mijn huiskamer, maar ook op mijn werkkamer, of vakantie, in de tuin, noem maar op. De Revery 10 heeft een flinke poos bij me gebivakkeerd en het voordeel daarvan is dat ik kon testen in verschillende scenario’s. Hij heeft veel op mijn werkkamer gestaan tijdens het thuiswerken. Ook heeft ie in de tuin voor prettige zomerse achtergrondklanken gezorgd toen we met het gezin in het zwembad lagen en is zelfs mee geweest op vakantie in een bungalowtent.

De algehele gebruikerservaring is prima. Wel weet ik dat ik met een preproductiemodel te maken heb. Zo zijn de Nederlandse vertalingen in de menu’s nog niet op het juiste niveau, maar verder is het toestel vrij van bugs. Ik laat dit dan ook geen invloed hebben op mijn beoordeling. De manier van bedienen met de app werkt goed als je op hetzelfde wifi netwerk zit, aansturen via bluetooth werkt zonder haperingen, de meegeleverde afstandsbediening is prettig in gebruik en de bediening op het toestel zelf is ook fijn, robuust en praktisch.

De geluidskwaliteit is hartstikke goed. Het is storingsvrij en dat geldt voor zowel FM als DAB+. Ook radio via internet werkt zoals verwacht en je kunt, afhankelijk van de zender, kiezen voor een hogere kwaliteit stream. De DAB+ ondersteuning was erg prettig toen ik de Revery 10 meenam naar de camping. Geen gedoe met de antenne en ruis of gewoonweg het niet ontvangen van je favoriete zender. Aanzetten en luisteren. Erg prettig.

Luisteren naar streamingdiensten en cd

Ook bij het luisteren naar de ingebouwde streamingdiensten, via bluetooth en de oude vertrouwde cd weet de Revery 10 te verrassen. De weergave is zeer evenwichtig. De ingebouwde subwoofer geeft voldoende fundament en vraagt zelfs om een stukje terugschroeven afhankelijk van waar de Revery 10 precies staat opgesteld. Naast via de ingebouwde subwoofer kun je ook nog via een ingebouwde equalizer het geluid naar smaak aanpassen met voorinstellingen als ‘Rock’ of ‘Jazz’ is er wellicht wat naar je smaak en anders kun je zelf met de bass, mid en treble schuifjes aan de slag.

Stereospreiding is goed, zeker voor een vrij smalle opstelling als deze. Je kunt virtueel het stereobeeld wat oprekken in de software, maar dit geeft wat mij betreft ongewenste effecten. Dit laat ik dus uit staan. Verder kun je best lang luisteren naar de klanken uit de Revery 10. Een tafelradio staat vaak hele dagen aan en zorgt in veel gevallen voor achtergrondmuziek, maar als de kwaliteit van weergave dermate zou zijn dat je de radio liever uit zet dan aan laat staan, gaat er iets niet helemaal goed.

Conclusie

De Revery 10 van Sangean is een tafelradio die veel meer is dan alleen een simpele FM-radio. Zelfs je cd’s vinden hun plekje, maar ook aan streaming is gedacht. Het is een fijn totaalpakket wat niet zou misstaan in werkkamers, (kinder)slaapkamers, caravans, woonkeukers en zelfs wat kleinere huiskamers. Het is een mooi afgewerkt en zeer degelijk gebouwd toestel wat een prima geluidsweergave biedt. De bediening is top via zowel afstandsbediening, als app als op de radio zelf. En daar waar het primair nog steeds een radio is, is de ontvangst via zowel FM als DAB+ vrij van storing en van hoge kwaliteit.

Sangean Revery 10 (DDR-75BT)
€  899 | Sangean Europe
Beoordeling: 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE