Een tafelradio op waarlijk luxueuze wijze verpakt in een geborsteld aluminium behuizing en met een hip stofje? Dat kan alleen Loewe zijn. Of ja, Bang & Olufsen, die andere meerwaarde-aanbieder in het luxesegment. Maar in dit geval is de klang s3 overduidelijk afkomstig van de Duitsers uit Kronach. Zoals we van Loewe verwachten biedt dit toestel veel functies (FM, DAB en streaming) en spreekt het een moderne designtaal die terugblikt naar ontwerpers zoals Dieter Rams en Jacob Jensen.
Loewe klang s3
Ondanks de opkomst van streaming en de revival van vinyl bestaan er nog altijd heel trouwe radioluisteraars. Misschien niet voor kritisch luisteren, maar wel aan de ontbijttafel of in de werkruimte bijvoorbeeld. Die groep kijkt momenteel naar nieuwe toestellen, onder meer omdat analoge FM-uitzendingen via kabel of de ether in het gedrang komen. Tijd voor iets nieuws: DAB+.
De klang s3 richt zich op de radioluisteraar die een eleganter designtoestel zoekt. Maar niet enkel op die klassieke radiofan; door het toevoegen van een reeks extra opties moet dit apparaat ook hedendaagse muziekliefhebbers aanspreken. Dit groter toestel beschikt daarom over een reeks streamingopties (incluis Spotify Connect en Bluetooth), internetradio én een cd-speler. Dat maakt de Loewe klang s3 meer dan 'gewoon' een tafelradio met een premiumprijskaartje, maar evengoed een designalternatief voor een minisysteem.
De looks verleiden
Als Loewe op één vlak een reputatie heeft, dan is het wel qua industrieel design. Dat de klang s3 is opgetrokken uit aluminium en koketteert met sierlijke strakke lijnen, verbaast ons dus niet bepaald. De behuizing bestaat uit een mat aluminium die schijnbaar in één stuk om het toestel loopt, met een Kvadrat-achtig stofje als voor- en achterkant. Een geslaagde designoefening, vinden we, die het nodige premiumgehalte bezit. De klang s3 is beschikbaar in het zilver (de versie die wij ontvingen) en het zwart.
De klang s3 presenteert modern, maar we detecteren toch een aantal designelementen dat doet denken aan oude Braun-modellen die Rams ontwierp. Een grote verlichte draaiknop om het volume te regelen bijvoorbeeld en de vele knoppen die bijna naadloos op de bovenkant liggen. Daartussen is een smalle gleuf waarin je een muziekcd kunt laten 'vallen'. De ingebouwde cd-speler hapt de schijf dan naar binnen, met wat lawaai wel, en zal ze afspelen. Er is ook een kleurendisplay waarop tijdens het beluisteren van muziek albumhoezen en andere informatie toont. Hierlangs pas je eveneens de menu's van de klang s3 aan. Dit toestel heeft wel wat opties, dus dat is wel nodig.
Er zijn heel veel tafelradio's die wel heel sterk de nostalgische kaart te trekken, dus het is wel verfrissend dat Loewe dat net niet doet. Enfin, de klang s3 doet wel denken aan de Loewe-audiotoestellen die we tien jaar of langer geleden getest hebben.
Het Duitse merk blijft dus consequent een bepaald designtaal hanteren, ondanks dat het bedrijf inmiddels toch van eigenaar veranderd is. Maar dat sobere Loewe-design doorstaat de tand des tijds blijkbaar goed. De klang s3 gaat volgens ons niet gauw oubollig of altmodisch ogen.
De betere radio
De allereerste keer dat je naar DAB-radio wil luisteren, moet de klang S3 het radiospectrum scannen en zenders identificeren. Dat duurt niet lang – een half minuutje in ons geval – en de beschikbare DAB-zenders in deze regio (Antwerpen, België) werden allemaal opgespoord. Inmiddels zijn dat er een twintigtal. Een van de voordelen van DAB+ is dat je daarna gewoon de zendernaam moet selecteren om naar muziek te luisteren, gedaan met het afstemmen op net de juiste frequentie. Al viel dat probleem wel weg met FM-RDS en met internetradio, natuurlijk.
De meeste DAB+-zenders sturen naast meta-informatie zoals de programmanaam en informatie over het liedje dat speelt ook een afbeelding mee. Sommige houden het heel sober met een zenderlogo, anderen (zoals VRT Radio 1) wisselen het logo af met een foto van het programma of presentator. Soms, onder meer tijdens actualiteitsprogramma’s, sturen ze zelfs een foto door van de gast die geïnterviewd wordt. Dat alles wordt getoond op het scherm bovenaan de klang s3, wat wel leuk is. Als je iemand wat interessants hoort vertellen, kun je met een snelle blik achterhalen wie aan het woord is.
Tegelijkertijd betekent de plaatsing aan de bovenzijde van Loewe dat je het scherm vanuit een sofa of aan tafel niet per se kunt zien. We moesten toch vaak even half opstaan om het te zien. Hangt natuurlijk af van waar je het toestel plaatst en waar jij zit.
Bedieningsgemak
Dat er tien knoppen links en rechts van het scherm staan, valt door hun naadloze integratie nauwelijks op. Het zijn nochtans grote toetsen, wat de bediening van dit toestel makkelijker maakt. Al te vaak moet je bij deze soort radio’s afrekenen met piepkleine toetsen. De combinatie met het relatief grote en scherpe scherm werkt wat ons betreft heel goed. Alleen voor de meer geavanceerde functies moet je even in de handleiding duiken. We deden dat bijvoorbeeld om te ontdekken hoe precies je een favoriet aanmaakt. De lijst met favorieten oproepen en eentje kiezen is voor de hand liggend, hoe je een favoriet aanwijst is echter niet meteen helder. Zo zijn er wel een of twee zaken, maar globaal genomen is de interface helder.
Je bent wel gewaarschuwd: als je een lang wachtwoord hebt met veel kleine/hoofdletters en tekens zal het invoeren van dat wachtwoord tijdens het instellen van de WiFi voor de nodige wijsvingerkramp zorgen. Als je de snelle WiFi-configuratie via Google Home of AirPlay gewoon bent, zal het scrollen door een lijst met letters en tekens je even terugsturen naar het eerste decennium van deze eeuw.
Je kunt de klang s3 nog op twee andere manieren aansturen: via de meegeleverde remote en via de Loewe Radio-app. De afstandsbediening is prima te gebruiken voor de basale zaken, bij een aantal opties moet je wel zicht hebben op het scherm. Heb je dat niet, dan heb je niet zoveel aan de remote.
Sober en duidelijk
De app is wel heel volledig en werkt vlot. Er zijn drie hoofdschermen (Bron, Bezig met Afspelen en Browse) waartussen je kunt swipen. Onder 'Bron' krijgen we een totaaloverzicht van alle manieren waarop je muziek kunt luisteren. Naast analoge en digitale radio en de cd-speler, kun je hier ook een streamingdienst selecteren (Amazon Music of Deezer, een podcast zoeken of internetradiostations opsporen.
Er is een zoekfunctie, dus dat is wel handig. Spotify-gebruikers gebruiken gewoon de app van de dienst zelf, en tikken dan op de klang s3. Verrassend genoeg kun je geen muziekbestanden afspelen over het netwerk. Wil je toch eigen bestanden afspelen, dan zal je naar Bluetooth moeten grijpen of de bestanden op een USB-stick zwieren. Die USB-opslag kun je achteraan insteken. We krijgen wel de indruk dat enkel MP3’s afspelen, onze lossless FLAC- en ALAC’s gaven geen kik.
Over de Loewe Radio-app valt weinig negatiefs te vertellen. De interface oogt helder, zowel op een kleiner Android-scherm als op een grote iPad-display. Wel spijtig dat de app totaal geen meta-informatie toont, zoals de zenderinformatie die via DAB+ binnenkomt of de afbeelding die je bij de meeste podcast invangt. En vreemd genoeg kun je via de app geen favorieten selecteren. Niets onoverkomelijk, maar dan was de app wel compleet geweest.
Luid kan ook
Het lijkt ons niet dat je met een tafelradio zoals deze een tuinfestival gaat organiseren. Maar toch bezit de klang s3 veel meer decibelopwekkend vermogen dan je zou verwachten, merken we snel. Draai je aan die volumeknop dan krijg je niet enkel een mechanisch klik-geluid te horen maar vooral vervormingsvrije muziek. Ach, als je dan eens een gigantische afwas moet verwerken, dan zorgt deze Loewe wel voor een luide soundtrack om je te motiveren.
Op vlak van helderheid scoort de Loewe goed. De vrouwelijke vocals bij ‘Up to the Mountain’ of ‘Desert Island’ op The Dali CD Vol.5 komt mooi los van het geheel, en bij dat laatste liedje heb je zelfs een diepere basbeat dan je zou verwachten bij een compact toestel als dit. Ook Pulp-voorman Jarvis Cocker die z’n beste Frans bovenhaalt op ‘Chansons d’ennui’ en daarbij medium speelt voor Serge Gainsbourg weet de klang s3 overtuigend te brengen. De symfonische ondersteuning mocht er mischien wat meer staan, maar voor een tafelmodel is dit al meer dan behoorlijk. Een zekere focus op stemmen is wel positief bij het radioluisteren, en daar is deze Loewe prima voor geschikt. Een aflevering van onze geliefde Interne Keuken-podcast meepikken, waarbij gasten twee uur lang keuvelen, lukte dan ook prima.
Een toestel als dit moet ook vaak zorgen voor achtergrondmuziek en mood-setting bij een etentje. De brede uitstraling zorgt dat iedereen aan tafel een laidback-geluid ervaart. Door het platte design van de Loewe verwacht je misschien dat de klang s3 ook in de categorie van 360°-speakers valt. De uitstraling via de achterkant is echter dof. Wellicht is het idee dat door ook langs de achterzijde geluid uit te sturen je een vollere indruk krijgt. Maar het is duidelijk wel een toestel om dicht tegen een muur te plaatsen, bijvoorbeeld op een kookeiland, eerder dan ergens vrij in het midden van de kamer.
Je kunt trouwens het klankkarakter aanpassen via equalizer-instellingen, met de optie om zelf de treble en bass bij te regelen. De standaardinstelling is echter voldoende universeel. De klang s3 blijft een tafelradio. Verwacht je gewoon niet aan een spectaculaire stereoscheiding of een holografische soundstage. Het klinkt wel warm en bovengemiddeld vol, en de Loewe lust gewoon alles. Zelfs een oerrocknummer zoals ‘Gwenwyn’ van bluesrockers Alffa (de meest gestreamde act die in de Welshe taal zingt, zo blijkt) rolt dynamisch en open uit de klang s3-speaker. Hoe zit het met die afwas?
Conclusie
De Loewe klang s3 is een zeer volledige tafelradio. Vergeleken met de goedkopere DAB+-toestellen die momenteel de markt overspoelen is dit een heel ander ding. De klang s3 lijkt misschien wel op zo’n radio, maar is een volledig muzieksysteem dat naast FM/DAB+ ook cd’s kan afspelen en veel streamingopties biedt. Tel daarbij het premiumdesign en de mooie afwerking, en je spreekt over een apparaat dat weliswaar wat meer kost maar wel iets tastbaar biedt voor die meerprijs.
Loewe klang s3
649 euro | www.loewe.tv
Beoordeling 4,5 op 5
Tech specs
Streaming: Bluetooth, Spotify Connect, Deezer, Amazon, podcasts, USB
Radio: FM, DAB+, internetradio
Uitgangen: Cinch, Optisch, coaxiaal
Afmetingen: 46 x 16 x 9 cm
Gewicht: 4,8 kilogram