REVIEWRestek

Astra

In tegenstelling tot de lage landen wordt de Duitse satelliet tv-kijker als sinds vele jaren enorme verwend met een bijna onafzienbare lijst van nationale en regionale televisiestations. Ook de serie radiozenders is wat je noemt ‘niet gering’. Van klassiek tot pop. Van jazz tot lounge. Er zweven boven de evenaar diverse radio- en televisie satellieten, maar de meeste schotels in Duitsland - en trouwens ook Nederland – zijn op de Astra satelliet gericht. Of eigenlijk moet je zeggen: de Astra satellieten. Er hangen er namelijk een paar vlak bij elkaar om het enorme aanbod aan kanalen te kunnen verwerken.

Logisch dus dat Restek de Mini Sat standaard aflevert voor gebruik op het Astra aanbod van radiozenders. Even ‘zappen’ is dan trouwens een heel werk, want dat zijn er tegen de tweehonderd. Onder welke ook allerhande radiozenders uit ándere Europese landen. Want ook die kijken en luisteren meestal via Astra. Bij een eerste verkenning passeren de bekende commerciële Nederlandse radiostations, de nieuwszenders Radio 1 en 5, maar ook de minder bekende concertzender Radio 6.


Luisteren

Bij een eerste meer uitgebreide kennismaking, raak je al gauw onder de indruk van het enorme zenderaanbod. Vooral als je er geen probleem van maakt dat het nieuws tussendoor in het Duits, Frans of bijvoorbeeld Spaans voorbij komt, heb je bijvoorbeeld een ruime keuze uit zenders van klassieke muziek. Of elk ander genre dat je kunt bedenken.
Al zenderhoppend valt op dat het geluid de ene keer nauwelijks onderdoet voor dat van een hoogwaardige cd-speler, maar de andere keer aanmerkelijk minder florissant is. De technische kwaliteiten van de Restek leggen de lat kennelijk behoorlijk hoog, maar satelliet of zender levert niet altijd een goed signaal af. De luisterliefhebber zal dus ook moeten uitzoeken welke stations in een hoogwaardige kwaliteit uitzenden. Maar geen nood: het niveau van een kabelaansluiting – zo is de indruk – wordt altijd gehaald of overtroffen. Om van de enorme keuze nog maar te zwijgen.

Adrianus Elschot onderstreept dat de Mini Sat inderdaad nog al eens met een allesbehalve optimaal signaal moet werken. Het station legt de lat dan gewoon niet hoger. Maar technisch gesproken overtreft de ontvanger zelfs het beste dat de stations in huis hebben. ,,Waar de klassieke satellietontvangers veelal met alternatieve, betaalbaarder componenten worden opgebouwd, passen wij voor het ontvangstgedeelte een Fujitsu bord toe. Dat is ooit samengesteld als standaard waarop de ontwikkelingsafdelingen van de diverse ontvangermerken hun ontvanger kunnen ontwikkelen. Naast een solide behuizing en hoogwaardige aansluitingen onderscheidt de Mini Sat zich ook van een massaproduct door de highend techniek waarmee het digitale satellietsignaal wordt omgezet in analoog. Ik denk dat je in een cd-speler van vier- of vijf mille geen betere Burr-Brown chips aantreft. In de DAC gebruiken we een PCM1792 en als sample rate converter een SRC4193.”


DAC

Alleen een directe vergelijking levert in zo’n geval duidelijke antwoorden op. Daarom schakelen we enkele malen om van een directe verbinding tussen de Mini Sat en onze geluidsinstallatie… naar de digitale uitgang van de ontvanger en onze eigen losse DAC. Eerste conclusie: laat dat digitale kabeltje maar weg, want de Restek klinkt ook zonder hulp uitstekend. Een voor radio opmerkelijk mooi geluidsplaatje dat de stemmen en instrumenten goed plaatst. Met voldoende laag en een helder hoog. Het karakter is een tikje ingetogen wellicht, maar dat kan ook liggen aan de buizenversterker.

Wanneer je een zender treft die in een hoogwaardige kwaliteit uitzendt, is het – kortom – genieten geblazen op een niveau dat maar weinig kabelontvangers en zelfs weinig dure analoge ontvangers met een eigen buitenantenne hem nadoen. Van storing en ruis is sowieso geen sprake. Helaas neemt de pret merkbaar af wanneer het radiostation zelf op de spaarbrander gaat door in een lagere bitrate uit te zenden of het signaal niet op de mogelijkheden van de satelliet af te stemmen.

Elschot bevestigt dat: ,,De kwaliteit kan erg variëren, vooral bij zenders uit andere landen dan Duitsland. Hier loopt de bitrate op tot 320 kbit en soms zelfs 448 kbit. Bijvoorbeeld bij concertregistraties. WDR4 is bij live muziek enorm goed. Veel andere zenders zitten daar helaas één of twee treetjes onder. Met andere woorden: het materiaal dat wordt uitgezonden is in feite de bottleneck. Een voorbeeld: de satelliet kan een hoog tot 24 kilohertz verwerken, maar stations kappen vaak al ergens bij 15 kilohertz omdat dat bij normale FM radio uitzendingen gangbaar is. Jammer.”






EDITORS' CHOICE