NIEUWS

Opruiming – Publicatie week 50


Redactie HiFi.nl | 10 december 2009

Zo, dat ruimt weer lekker op, de doos die bij mij thuis in de gang stond met daarin een (overigens zeer fraaie) dvd-speler is begin deze week naar een nieuw baasje verhuisd. Het is een bijverschijnsel van de hifi-hobby: het doorverkopen van apparatuur die is vervangen door iets beters.

En daar schieten veel (aspirant) audiofielen vaak heel wat mee op. Nieuwe apparatuur die buiten het bereik van de financiële mogelijkheden ligt kan vaak een paar jaar na de introductie tegen interessante prijzen tweedehands worden aangeschaft. De afschrijving op high-end is vrij hoog, niet alleen voor de verzekering, maar ook allerlei occasion-rubrieken op internet tonen dat aan. Dat fenomeen is crisisproof, dat wil zeggen dat het altijd zo geweest is. Feit is wel dat meer mensen vandaag de dag eerst eens gaan neuzen wat er aan gebruikte spullen te koop is voor ze een speciaalzaak gaan bezoeken.

Begrijpelijk, maar met een paar kanttekeningen. Zo is er het gebrek aan garantie. Veel tweedehands apparaten zijn hun garantiedatum sowieso voorbij, maar zelfs binnen de garantietermijn is een doorverkoop vaak een reden om de garantie te verliezen. Daarnaast zijn er zijn plenty apparaten te koop waarvan de fabrikant inmiddels ter ziele is. Vooral dan is het soms oppassen geblazen, want een structurele storing betekent vaak de kliko als laatste rustplaats.

Maar dan nog is het een leuke kant van onze hobby. Het scoren van een mooi en goed apparaat dat van een mede-liefhebber wordt overgenomen en in gekoesterde staat verkeert kan een langdurig gevoel van euforie veroorzaken. Ik kan dat uit eigen ervaring bevestigen

Een andere manier om voor een leuk prijsje aan mooie apparatuur te komen is onze nieuwe online veiling. U vergeeft me vast wel dat ik daar even onbeschaamd een plug-momentje voor inlas als u hoort wat we op dit moment veilen, namelijk een KR Audio VT-20 eindversterker. Neem er, na het consumeren van onze wekelijkse publicatie, eens een kijkje en doe mee met bieden. Een buitenkans...


(Klik op het plaatje om naar de veiling te gaan)

Goed, over tot de orde van de week, wat hebben we voor u in de aanbieding vandaag? Om te beginnen een fraaie versterker annex (SA)CD speler annex tuner van Pioneer, gestoken in een strak hoogglans jasje. Rob van Ginneken mocht er, na wat logistieke problemen met de bezorging, een tijdje naar luisteren en zijn verslag van dat samenzijn leest u vandaag.

Een ander plezierig samenzijn vond plaats in Huize Van Es, waar René een nieuwe platenwasmachine van Hanss (ja, met twee essen) mocht uitproberen. Het probleem dat hij aan het einde van zijn verhaal schetst (snel nog wat plaatjes wassen voor er afscheid moet worden genomen) is inmiddels opgelost, dus u kunt wel raden welke kant deze recensie onder de streep op valt.

En nog een bijdrage van Rob van Ginneken, die na het schrijven van zijn verhaal over de Porsche Panamera voor ons magazine Hifidelity een aanvullend interview mocht doen met de ontwerper van het geluidssysteem in de eerste vierpersoonsbolide uit Stuttgart, Dieter Burmester.

In de serie Mythen en Misverstanden ontleedt Kilian Bakker het verschil tussen zware en lichte monitorluidsprekers, en we tonen weer een mooie set van een lezer. Een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen maakt het leesfeest weer compleet. Ik wens u veel plezier bij het lezen, en tot volgende week.


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Hanss Acoustics RC-20 maakt ze schoon
De liefhebber van vinyl kan niet zonder een behoorlijke platenwasmachine. De oude stoffige collectie van de zolder vraagt om een wasbeurt, zodat de chips en dipsausjes uit de jaren `60- `70 uit de groeven worden gewassen. De koopjes van de rommelmarkt op Koninginnedag verdienen een tweede leven zonder vuil en zelfs de nieuw aangekochte 180 grams exemplaren worden beter en vooral minder statisch met de juiste vloeistof en platenwasbeurt.  

Pioneer PDX-Z9 
Mag je een veelzijdig ruimtemodel als de Mercedes B-klasse spiegelen aan zijn uiterst chique en natuurlijk ook veel kostbaarder S-klasse broeder? Het lijkt op het eerste gezicht absoluut geen vergelijk, maar zoals de kenners wel weten, ligt dat vandaag de dag aanzienlijk minder scherp dan voorheen. Ook de minder gefortuneerde zakenrijder profiteert in elk geval van een verbluffend grote portie moderne techniek.


Achtergrondartikel

Interview Dieter Burmester
In de exotische Bugatti moest Dieter Burmester woekeren met elke centimeter om een carfi systeem naar zijn high end normen te ontwikkelen. Het leverde een boel innovatieve oplossingen op. Bij zijn tweede creatie – in de Porsche Panamera – kreeg Burmester letterlijk en figuurlijk veel meer ruimte. En dat hoor je. 

Dieter Burmester
(Foto - Inge Veerkamp)


Mythen en Misverstanden

Mythen en Misverstanden 12: Lood of Licht?
Hedendaagse compact- en mini-monitoren zijn vaak van uiterst dikwandige en `dode` kasten voorzien die vervolgens op -letterlijk- loodzware stands moeten worden geplaatst om afdoende vertikale verankering en horizontale stabiliteit te verkrijgen. Sinds enige jaren zijn weergevers met klassieke `lossy construction` en `critically damped` klankkasten weer erg in trek.   


Muziek- en filmbesprekingen

Trafic - John Barleycorn Must Die (LP)
Het opnieuw uitbrengen van klassiekers uit de popgeschiedenis op vinyl is de laatste jaren weer helemaal in opkomst. Een goed voorbeeld daarvan is de Back to Black serie van Universal. Traffic`s eerste plaat na de officiële ontbinding van de band, met de bijzondere titel John Barleycorn Must Die is er daar een van. Het album is op een dikke plak vinyl geperst (180 grams voor de kenners) en het originele artwork werd (na)gemaakt. 

Rolf Lislevand – Diminuito (CD)
Het nieuwe album van de Noorse luitist Rolf Lislevand gaat over de Italiaanse renaissance. Met zijn ensemble van specialisten in de oude muziek maakt hij de muziek uit de 16e eeuw op vrijzinnige wijze toegankelijk voor de oren van de 21ste eeuw.

John Mayer - Battle Studies (CD)
Aan het begin van dit jaar schreef ik in een recensie van zijn live album Where The Light Is dat ik hier in zijn spel eindelijk de rauwheid hoorde waar zijn twee grote idolen Jimmy Hendrix en Steve Ray Vaughan nu juist zo sterk in waren. Mijn hoop was dan ook dat in een nieuw studioalbum iets van die rauwheid zou beklijven. En dat hij dus in feite terug zou keren naar de blues die zijn live album Try uit 2006 kenmerkte. 

Little Feat - Dixie Chicken (CD)
Eén van de leukste reissues van dit jaar zou wel eens het derde album van Little Feat kunnen zijn. De muziek op dit album gaat terug naar de ‘roots’ van de vele muzieksoorten van New Orleans uit het begin van de zeventiger jaren. Uitgebracht op een prima remastering van MoFi een ware aanwinst voor ieders muziekcollectie.  

The Burning Plain (DVD-film)
Guillermo Arriaga schreef de ingenieuze scrips voor Amores Perros, 21 Grams en Babel, maar regisseur Alejandro Iñárritu streek met de eer. Na een ruzie besloot hij voortaan zelf de regisseursrol te vervullen voor zijn onnavolgbaar complexe verhaalconstructies. The Burning Plain is het eerste, en meteen zeer geslaagde resultaat van die beslissing.

EDITORS' CHOICE