NIEUWS

100 Tips - Publicatie week 37

Redactie HiFi.nl | 10 september 2009

Deze week wil ik het graag met u hebben hebben over een bijzonder jubileum en een bijbehorend afscheid.

Sinds pakweg de zomer van 2007 kon u als lezer van HiFi.nl wekelijks rekenen op een Tip! (de laatste tijd mét uitroepteken) van Kilian Bakker. Soms waren ze misschien een beetje voor de hand liggend voor de gevorderde audiofiel, maar onze doelgroep is (gelukkig) heel wat groter.

Over het algemeen waren de tips erg grappig, soms wel een beetje exclusief, dan weer opmerkelijk welkom gezien de aantallen lezers die sommige tips in de loop der tijd hadden. En altijd waren ze luchtig en toegankelijk geschreven in de typische bloemrijke stijl van Kilian.

Er leek geen einde aan te komen, en de verzameling tips werd steeds groter, en daardoor ook steeds unieker. Het ging zelfs zo ver dat buitenlandse sites over hifi met enige regelmaat vertaalde versies van Kilians Tips publiceerden (uiteraard zonder hem of ons om toestemming te vragen, maar dat terzijde). Ik durf te stellen dat de Tip! in zekere mate zelfs een begrip was geworden.

Zo rond de negentigste tip belde Kilian mij op met de mededeling dat het wat hem betreft eigenlijk welletjes geweest was. Het werd steeds moeilijker om elke week een verrassende én nuttige tip te bedenken, en we besloten om het op 100 af te maken, en daarna een nieuwe rubriek in het leven te roepen.

Dus zonder afbreuk te willen doen aan de andere interessante onderwerpen van de publicatie van vandaag vraag ik deze keer uw extra aandacht voor een bijzondere rubriek die vandaag haar laatste aanvulling beleeft. Althans wat Kilian Bakker betreft, want het valt natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten dat er in de toekomst toch nog wel eens wat te tippen is...

Moet u de tips dan definitief missen? Zeker niet! Het mooie aan internet is dat het allemaal online beschikbaar blijft. Als u in de bovenste navigatie van HiFi.nl uw cursor op Artikelen & Recensies plaatst valt een menuutje open waar ze allemaal te vinden zijn door op Handige Tips (van HiFi.nl) te klikken.

Verder vandaag een bijzondere cd-speler van Roksan, een productbespreking van een bijzondere platenspeler met een Nederlands tintje, het tweede deel van de Ayre whitepaper die wij u vorige week al beloofd hadden en een paar bijzondere muziek- en filmrecensies. Genoeg te lezen dus weer.

Graag tot volgende week!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Roksan K2 CD speler
Het is inmiddels jaren geleden dat ik een Roksan cd speler in huis kreeg, waardoor ik mij niet meer kan herinneren hoe die destijds muziek afspeelde. Wat ik wel weet is dat ik behoorlijk onder de indruk was van de kwaliteit en Roksan prees dat zij de modegril van upsampling niet volgden. Inmiddels is Roksan zoals blijkt nog steeds de concurrentie niet gevolgd in die techniek.

Audio Excellence Linn Sondek LP12 `Edition` 
Linn heeft begin vorig jaar de Majik LP12 geïntroduceerd als drempelverlaging naar het Sondek universum (de Majik LP12 werd in 2008 door ondergetekende besproken in een hifi.nl productbespreking). De aimabele en scherp geprijsde Majik uitvoering laat helaas nog een paar steken vallen met een enkel-toerental voeding en een toonarm die minder geschikt is voor laagcompliante Moving Coil aftasters. Dat zal bij bepaalde geïnteresseerden resulteren in een soort vluchtgedrag naar non-Linn producten waarmee een kaal LP12 loopwerk tot een tevredenstellend geheel kan worden opgebouwd.


Achtergrondartikelen

Ayre MX-R, een technisch verslag Deel 2 
De voeding is het belangrijkste basisingrediënt van elke audioschakeling. Bij een versterkerschakeling is de voeding echter aanzienlijk meer dan een spanning waarmee de diverse circuits hun werk kunnen doen. In het kort komt het erop neer dat de voedingsspanning van de versterker het uitgangssignaal vormt. Dat betekent dat u – zij het indirect – naar de kwaliteit van de voedingsspanning luistert.


Tip

Liefde Maakt Blind 
We hebben allemaal een rij - of, in het geval van een muzikale bofkont, een fikse plank - geluidsdragers met muziek waar we keer op keer tot in onze tenen van genieten. Het gaat vaak om heel persoonlijke muzikale favoriten die qua smaak niet altijd geheel worden gedeeld door andere gezinsleden. Moet kunnen; alleen luisteren heeft ook zo zijn voordelen (schrijver dezes mag graag naar Keltische folk of jaren `50 -mono- hardbop Jazz luisteren).


Muziek- en filmbesprekingen

Jacob Obrecht - Missa de Sancto Donatiano - Cappella Pratensis (cd)
Muziek is een vluchtig medium. Het klinkt, op een bepaald moment in tijd en ruimte, en is daarna weer weg. Manieren zoeken om de verdwenen klanken te kunnen reproduceren is niet nieuw. Zo keren we met deze CD terug naar de Sint Jacobskerk in Brugge anno 14 oktober 1487, toen daar een mis ter nagedachtenis aan bonthandelaar Donaes de Moor plaatsvond met speciaal voor de gelegenheid geschreven muziek van Jacob Obrecht.

Jon Balke - Siwan  (cd)
‘Wat als’. Die woorden zijn vaak de basis voor gedachtespinsels die alle kanten op kunnen gaan. Wat als de Spaanse inquisitie geen einde had gemaakt aan de versmelting van Arabische en Christelijke culturen, bijvoorbeeld in de muziek in Andalusië? Had er dan ook barokmuziek en jazz in doorgeklonken? In de suite die Jon Balke componeerde op teksten en melodieën verzameld door de Marokkaanse zangeres Amina Alaoui wel.

Neil Diamond - Hot August Night NYC (cd)
“Did you actually pay for these seats?” zegt een 68-jarige Neil Diamond tegen de duizenden fans die speciaal voor zijn Hot August Night wereldtournee naar het Madison Square Garden zijn gekomen. Typerend voor de humor van de krasse artiest, die het zich zeker kan veroorloven om deze humor te gebruiken. Een bloemlezing uit een carrière, uitgevoerd op dubbel-cd, is nu verkrijgbaar.

River People (DVD)
Het verlaten van een traditionele manier van leven voor een onzeker bestaan in een grote stad is een thema in veel films uit tal van culturen. He Jianjun koos er voor de achterblijvers centraal te stellen in zijn nieuwste film. Het gaat hier om riviervissers op de Gele Rivier in de Chinese provincie Shanxi. Op documentaire wijze werd het even eenvoudige als barre dagelijkse bestaan vastgelegd in schitterende, verstilde beelden.

Garage (DVD)
De idyllische openingsbeelden van het landschap van Galway, aan de westkust van Ierland, zijn bedrieglijk. Zo fijn is het leven helemaal niet, in de kleine gemeenschap waar de zwakbegaafde Josie al zijn hele leven een benzinepomp bedient, de enkele keren per dag dat er iemand langskomt.

Johnny Cash The Tennessee Two - Get Rhythm (LP)
Net als Elvis Presley is ook country zanger Johnny Cash ooit begonnen op het Sun label. Op deze oorspronkelijk in 1969 uitgebrachte lp staan elf songs die hij opnam tussen 1955 en 1958, zijn beginjaren bij dit label. Hij wordt begeleid door The Tennessee Two bestaande uit Luther Perkins en Marshall Grant.

Jimmy Reed - Jimmy Reed at Soul City (LP)
Hoewel er niet echt consensus over bestaat wordt over het algemeen aangenomen dat de Amerikaanse blues van oorsprong afkomstig is uit het gebied van de Mississippi Delta. Een gebied dat zich uitstrekt langs de Mississippi, van Memphis tot Baton Rouge. James Mathis Reed groeide op in dit gebied.

Sand Snowman - Two Way Mirror (LP)
Ondanks dat, of misschien juist wel omdat hij in het hectische Londen woont, produceert Sand Snowman mysterieus rustige muziek. Zijn eerste drie albums, die aanvankelijk in streng gelimiteerde edities uitgebracht werden, vormen tezamen een trilogie waarvan Tonefloat eerder I’m Not There en The Twilight Game op vinyl uitbracht.


EDITORS' CHOICE